Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 9

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 9

TNPSC GROUP – 2A Study Materials:

1. The chips used in computers and electronic equipments are made of

(a) iron

(b) manganese

(c) graphite

(d) silicon

Show Answer

Answer : (d) silicon

2. The number of asymmetric carbon atoms present in D – Glucose is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Show Answer

Answer : (d) 4

3. Nessler’s reagent is used in the detection of

(a) Chloride ion

(b) Ammonium ion

(c) Nitrate ion

(d) Sulphate ion

Show Answer

Answer : (b) Ammonia ion

4. The metal atom present in chlorophyll is

(a) Fe

(b) Co

(c) CI

(d) Mg

Show Answer

Answer : (d) Mg

5. Which has the maximum percentage of Nitrogen?

(a) Urea

(b) Ammonium sulphate

(c) Calcium ammonium nitrate

(d) Ammonium nitrate

Show Answer

Answer : (a) Urea

6. The pH of 0.01 N NaOH is

(a) 2

(b) 12

(c) 10

(d) 14

Show Answer

Answer : (b) 12

7. Which is used as a fuel in Rockets?

(a) Hydrogen peroxide

(b) Liquid oxygen

(c) DimethyI hydrazine

(d) Liquid hydrogen

Show Answer

Answer : (d) Liquid hydrogen

8. A strong puff of air puts out a flame, because

(a) oxygen is replaced by carbon dioxide

(b) it disturbs convection current

(c) it cools down the flame

(d) gravitational force is disturbed

Show Answer

Answer : (a) oxygen is replaced by carbon dioxide

9. Identify the substance which is opaque in solid and transparent in molten state

(a) Mercury

(b) Butter

(c) Bromine

(d) Naphthalene

Show Answer

Answer : (b) Butter

10. Radon is

(a) a German Radio

(b) an explosive

(c) an artificial fiber

(d) a noble gas

Show Answer

Answer : (d) a noble gas

11. The chemical name of aspirin is

(a) Phenyl salicyliic acid

(b) Acetyl salicylic acid

(c) Methyl salicyclic acid

(d) Ethyl salicylic acid

Show Answer

Answer : (b) Acetyl salicylic acid

12. Clathrate compounds are

(a) polymeric compounds

(b) linear compounds

(c) cage compounds

(d) having ion exchange properties

Show Answer

Answer : (c) cage compounds

13. The approximate number of families and genera that the angiosperms have, are

(a) 3000 families and 12000 genera

(b) 7500 families and 14500 species

(c) 300 families and 8000 genera

(d) 200 families and 4500 species

Show Answer

Answer : (d) 200 families and 4500 species

14. The most important characteristic features of Gymnosperms are

(a) two cotyledons and enclosed seeds

(b) two cotyledons and naked seeds

(c) one cotyledon and enclosed seeds

(d) one cotyledon and naked seeds

Show Answer

Answer : (a) two cotyledons and enclosed seeds

15. Which one of the following statements is correct?

(a) Fertilisers are organic materials of a specific concentrated nature

(b) Farmyard manure is a mixture of cattle dung and urea

(c) Green manure is legume crop ploughed into the soil

(d) Compost manure includes oil cakes and fish meat

Show Answer

Answer : (c) Green manure is legume crop ploughed into the soil

16. Ginger is an example of

(a) climber

(b) storage root

(c) underground stem

(d) water plant

Show Answer

Answer : (c) underground stem

17. Which one of the statements is correct?

(a) Prop roots store up food

(b) Tuberous roots provide mechanical support

(c) Napiform roots help in respiration

(d) Parasitic roots help in absorbing food

Show Answer

Answer : (d) Parasitic roots help in absorbing food

18. The “tree” part of banana is constituted by

(a) the petioles of leaves

(b) a part of central bole

(c) highly condensed auxiliary branches

(d) the inflorescence axis

Show Answer

Answer : (b) a part of central bole

19. Tea and coffee crops grow well on hill slopes because

(a) there is good drainage

(b) there is shelter

(c) soil is suitable

(d) all of these

Show Answer

Answer : (d) all of these 

20. The practice of crop rotation is advantageous

(a) to maintain soil texture

(b) to prevent soil erosion

(c) to preserve soil fertility and control diseases

(d) to maintain soil composition

Show Answer

Answer : (c) to preserve soil fertility and control diseases 

21. Geraniums, tulips and orchids are propagated by apical meristem to egt

(a) quick yield

(b) virus-free plants

(c) easy rooting

(d) new varieties

Show Answer

Answer : (a) quick yield 

22. Fruit of an apple is a pseudocarp because

(a) the edible part is bitter

(b) the edible part is not derived from ovary

(c) the fruit does not soften

(d) the fruit is formed without fertilization

Show Answer

Answer : (d) the fruit is formed without fertilization 

23. Who is called “Father of Genetics”?

(a) Robert Hook

(b) Muller

(c) Gregor Johann Mendel

(d) Charles Darwin

Show Answer

Answer : (c) Gregor Johann Mendel

24. Silent Valley is

(a) a temperate forest

(b) an evergreen forest

(c) a moist deciduous forest

(d) an evergreen virgin forest

Show Answer

Answer : (b) an evergreen forest

25. Which one of the following is correctly matched?

(a) Pollen – intestinal flora

(b) Rhizobium – nitrogen fixer

(c) Colon bacteria – tuberculosis

(d) Mycobacterium – allergy

Show Answer

Answer : (b) Rhizobium – nitrogen fixer

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.