Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 8

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 8

1. ________ is called the Asisatic Italy

(a) Burma

(b) India

(c) Sri Lanka

(d) Pakistan

Show Answer

Answer : (b) India

2. Which is the Roof of the World?

(a) Pakistan

(b) Tibet

(c) India

(d) Malaysia

Show Answer

Answer : (b) Tibet

3. What do you mean by ‘Black Monday’?

(a) The reopening day of educational centres

(b) The beginning of the week

(c) End of the week

(d) The middle of every month

Show Answer

Answer : (d) The middle of every month

4. How many Schedule are there in the Constitution of India?

(a) 9

(b) 11

(c) 10

(d) 12

Show Answer

Answer : (d) 12

5. The Indian Constitution has given a special status to the state of Jammu and Kashmir under the Article

(a) 352

(b) 368

(c) 361

(d) 370

Show Answer

Answer : (d) 370

6. The Drafting Committee of Indian Constitution was headed by

(a) Dr. Rajendra Prasad

(b) N. Gopalasamy

(c) Dr.B.R. Ambedkar

(d) Jawaharlal Nehru

Show Answer

Answer : (d) Jawaharlal Nehru

7. Which one of the Articles is called “Fundamental of the Fundamentals the Constitution” by Dr. B.R. Ambedkar?

(a) Article 1

(b) Article 11

(c) Article 32

(d) Article 132

Show Answer

Answer : (d) Article 132

8. The Supreme Court is empowered to issue writs under

(a) Article 126

(b) Article 226

(c) Article 32

(d) Article 132

Show Answer

Answer : (c) Article 32

9. The Vice-President is elected for a term of

(a) 5 years

(b) 7 years

(c) 6 years

(d) 3 years

Show Answer

Answer : (a) 5 years

10. The Rajya Sabha has equal powers with the Lok Sabha in

(a) Amendment

(b) Finance

(c) Diplomacy

(d) All India Services

Show Answer

Answer : (a) Amendment

11. When was “Purna Swaraj” first declared?

(a) 26th January 1950

(b) 15th August 1947

(c) 15th August 1946

(d) 26th January 1930

Show Answer

Answer : (d) 26th January 1930

12. In 1887 the congress met at

(a) Delhi

(b) Calcutta

(c) Bombay

(d) Madras

Show Answer

Answer : (d) Madras

13. On increasing the temperature the resistance will decrease for

(a) Platinum

(b) Manganese

(c) Constantant

(d)  Carbon

Show Answer

Answer : (d) Carbon

14. The sky appears blue. This is due to

(a) dispersion of light

(b) interference

(c) scattering of light

(d) emission of more of blue light by sun

Show Answer

Answer : (c) scattering of light

15. In which case, total internal reflection cannot be obtained?

(a) A ray going from glass to air

(b) A ray going from glass to water

(c) A ray going from water to glass

(d) A ray going from water to air

Show Answer

Answer : (c) A ray going from water to glass

16. When two bodies are immersed in water, it is found that the loss of weight of each body is the same. If so, which is true?

(a) They have the same weight in air

(b) They have the same density

(c) They have the same volume

(d) They have the same weight in water

Show Answer

Answer : (b) They have the same density

17. As one goes up from the earth’s surface, the temperature of air

(a) first, decreases and then increases

(b) first increases and then decreases

(c) increases

(d) decreases

Show Answer

Answer : (d) decreases

18. The law governing the force between electric charges is called

(a) Faraday’s law

(b) Ampere’s law

(c) Coulomb’s law

(c) Ohm’s law

Show Answer

Answer : (c) Coulomb’s law

19. The force acting on a charged particle moving through crossed electric and magnetic fields, is called

(a) Newtonian force

(b) Maxwell’s force

(c) Magnetomotive force

(d) Lorentz force

Show Answer

Answer : (d) Lorentz force

20. Which one of the following is the best conductor of electricity?

(a) Copper

(b) Silver

(c) Gold

(d) Zinc

Show Answer

Answer : (b) Silver

21. The maximum number of electrons in the L-shell of an atom cannot  be more than

(a) 2

(b) 4

(c) 8

(d) 6

Show Answer

Answer : (c) 8

22. The process used in hydrogen bomb is

(a) Fission

(b) Electrolysis

(c) Ionization

(d) Fusion

Show Answer

Answer : (d) Fusion

23. Semi-conductor materials have

(a) tonic bond

(b) covalent bond

(c) metallic bond

(d) vander waal’s bound

Show Answer

Answer : (b) covalent bond

24. The process of separation of crystalloids from colloids using semipermeable membrane is called

(a) osmosis

(b) dialysis

(c) analysis

(d) synthesis

Show Answer

Answer : (a) osmosis

25. Which of these ores contains maximum iron content?

(a) Limonite

(b) Haematite

(c) SIderite

(d) Magnetite

Show Answer

Answer : (b) Haematite

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.