Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 7

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 7

1. Which of the following states has bicameral legislature?

(a) West Bengal

(b) Orissa

(c) Andhra Pradesh

(d) Bihar

Show Answer

Answer : (d) Bihar

2. The Preamble of the Indian Constitution was amended first time by

(a) 40th Amendment

(b) 41st Amendment

(c) 42nd Amendment

(d) 43rd Amendment

Show Answer

Answer : (c) 42nd Amendment 

3. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the

(a) Prime Minister of India

(b) Finance  Minister of India

(c) Lok Sabha

(d) President of India

Show Answer

Answer : (d) President of India

4. The maximum duration between two sessions of Indian Parliament is

(a) 3 months

(b) 9 month

(c) 6 months

(d) 1 year

Show Answer

Answer : (c) 6 months

5. The President of India is elected by

(a) Parliment

(b) State legislature

(c) People directly

(d) Electoral college consisting of elected members of Lok Sabha,Rajya Sabha and state Assemblies

Show Answer

Answer : (d) Electoral college consisting of elected members of Lok Sabha,Rajya Sabha and state Assemblies

6. Which state has the largest population ?

(a) Bihar

(b) West Bengal

(c) Uttar Pradesh

(d) Punjab

Show Answer

Answer : (c) Uttar Pradesh

7. How many states are there in the Union of India?

(a) 18

(b) 22

(c) 21

(d) 28

Show Answer

Answer : (d) 28

8. Minimum age for being elected as MLA is

(a) 18 years

(b) 30 years

(c) 25 years

(d) 35 years

Show Answer

Answer : (c) 25 years years

9. The Governor of state in India is

(a) directly elected by the people

(b) appointed by the Prime Minister

(c) appointed by the Chief Minister

(d) appointed by the President of India

Show Answer

Answer : (d) appointed by the President of India

10. The Right to Vote in India is given on the basis of

(a) education

(b) age

(c) property

(d) religion

Show Answer

Answer : (b) age

11. Water is in a beaker. Ice floats in it. If it melts, the water level will

(a) increase

(b) remain the same

(c) decrease

(d) freeze

Show Answer

Answer : (b) remain the same

12. A bucket of water is suspended from a spring balance. A stone is tied to a thread and immersed into water from outside. Then the reading will

(a) increase

(b) decrease

(c) remain same

(d) depend on the depth of immersion

Show Answer

Answer : (c) remain same

13. Our atmosphere is spread up to a height of

(a) 50 km

(b) 200 km

(c) 100 km

(d) 300 km

Show Answer

Answer : (a) 50 km

14. Which does not involve the principle of inclined plane?

(a) Mountain road

(b) Sea-saw

(c) Staircase

(d) Ladder

Show Answer

Answer : (b) Sea-saw

15. The total pressure exerted by our atmosphere over I sq. cm area of the floor is equal to a weight of

(a) 1 gm

(b) 2.2 kg

(3) 1.03 kg

(4) 3..03 kg

Show Answer

Answer : (3) 1.03 kg

16. A red light is used in a traffic signal, because

(a) it has the longest wavelength

(b) it is beautiful

(c) it is visible to people with bad eyesight

(d) none of these

Show Answer

Answer : (a) it has the longest wavelength

17. Our eye is most sensitive to

(a) red colour

(b) blue colour

(c) red-green colour

(d) yellow-green colour

Show Answer

Answer : (a) red colour

18. A cloth appears green in yellow, blue in blue and dark in red light. Its true colour will be

(a) green

(b) yellow

(c) blue

(d) white

Show Answer

Answer : (c) blue

19. Delhi was made the Capital of India in

(a) 1910 A.D.

(b) 1911 A.D.

(c) 1912 A.D.

(d) 1913 A.D.

Show Answer

Answer : (b) 1911 A.D.

20. The Cabinet Mission came to India in

(a) 1942 A.D.

(b) 1943 A.D.

(c) 1945 A.D.

(d) 1946 A.D.

Show Answer

Answer : (d) 1946 A.D.

21. Justice Party was founded by

(a) Annie Besant

(b) Periyar

(c) Rajaji

(d) Tyagarayar

Show Answer

Answer :  (b) Periyar

22. Aligarah Muslim University was founded by

(a) Ali brothers

(b) Iqbal

(c) Jinnah

(d) Sir Syed Ahmed Khan

Show Answer

Answer : (d) Sir Syed Ahmed Khan

23. Who was not a moderate Congress leader?

(a) Gokhale

(b) Gandhi

(c) Nehru

(d) Tilak

Show Answer

Answer : (d) Sir Syed Ahmed Khan

24. The Indian National Congress was split in 1907 at

(a) Bombay

(b) Calcutta

(c) Madras

(d) Surat

Show Answer

Answer : (d) Surat

25. Where is Tamil University located?

(a) Chennai

(b) Madurai

(c) Thanjavur

(d) Kancheepuram

Show Answer

Answer : (c) Thanjavur

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.