Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 16

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 16

 

1. Jainism was founded by

(a) Bodhisatva

(b) Vikrama Jain

(c) Mahavira

(d) Vikrama Jain

Show Answer

Answer : (c) Mahavira

2. The old name of Delhi was

(a) Pataliputra

(b) Ayodhya

(c) Indraprastha

(d) Agra

Show Answer

Answer : (c) Indraprastha

3. Indian Napolean was

(a) Chandra Gupta I

(b) Chandra Gupta II

(c) Samudra Gupta

(d)Skanda Gupta

Show Answer

Answer : (c) Samudra Gupta

4. The first Governor-General of India was

(a) Rajaji

(b) Warren Hastings

(c) Robert Clive

(d) Lord Mountbatten

Show Answer

Answer : (b) Warren Hastings

5. Abraham Lincoln is known for

(a) Land reforms

(b) Abolition of untouchability

(c) Abolition of slavery

(d) Independence movement

Show Answer

Answer : (c) Abolition of slavery

6. Who organised Indian National Army?

(a) Gandhiji

(b) Muthuramalinga Thevar

(c) Netaji Subash Chandra Bose

(d) Motilal Nehru

Show Answer

Answer : (c) Netaji Subash Chandra Bose

7. The UNO came into existence in

(a) 1920

(b) 1935

(c) 1945

(d) 1955

Show Answer

Answer : (c) 1945

8. Bauxite is an ore of

(a) Iron

(b) Aluminium

(c) Lead

(d) Gold

Show Answer

Answer : (b) Aluminium

9. The currency of Bangladesh is

(a) Rupee

(b) Taka

(c) Kata

(d) Pound

Show Answer

Answer : (b) Taka

10. The 11nth International Conference on AIDS was held in which city?

(a) Mexico

(b) Vancover

(c) Jakarta

(d) Istanbul

Show Answer

Answer : (b) Vancover

11. The recognition in which field is not considered essential for nomination to the Rajya Sabha by the President

(a) Art

(b) Literature

(c) Commerce

(d) Social Service

Show Answer

Answer : (c) Commerce

12. The currency of China is

(a) Yen

(b) Yuan

(c) Kyat

(d) Baht

Show Answer

Answer : (b) Yuan

13. “Trachoma” is a disease connected with

(a) Liver

(b) Skin

(c) Eyes

(d) Brain

Show Answer

Answer : (c) Eyes

14. Vitamin C is found in

(a) Oranges

(b) Eggs

(c) Butter

(d) Wheat

Show Answer

Answer : (a) Oranges

15. Ammonia is a compound of hydrogen with

(a) Oxygen

(b) Helium

(c) Nitrogen

(d) Carbon

Show Answer

Answer : (c) Nitrogen

16. Diamond is chemically a

(a) metal carbonate

(b) pure carbon

(c) pure nitrate

(d) phosphate

Show Answer

Answer : (b) pure carbon

17.Which of the following gave Kindergarten system?

(a) Maria Montessori

(b) Froebel

(c) Rowland Hill

(d) Edison

Show Answer

Answer : (a) Maria Montessori

18. The Headquarters of the Hindustan Teleprinters is in

(a) Bangalore

(b) Visakhapatnam

(c) Chennai

(d) Chittaranjan

Show Answer

Answer : (c) Chennai

19. Aurangzeb in burried was

(a) Delhi

(b) Doulatabad

(c) Agra

(d) Mathura

Show Answer

Answer : (b) Doulatabad

20. Crescography is an instrument to record

(a) The age of star

(b) Plant growth

(c) Earth growth

(d) Growth of man

Show Answer

Answer : (b) Plant growth

21. Who built Grand Trunk Road?

(a) Sher Shah Suri

(b) Lord Dalhousie

(c) Grand Trunk

(d) Shahjahan

Show Answer

Answer : (a) Sher Shah Suri

22. The God of War as per the Rigveda is

(a) Varuna

(b) Indra

(c) Mitra

(d) Rudra

Show Answer

Answer : (b) Indra

23. Who has written the famous novel Jai Somnath?

(a) Somnath

(b) Munishi

(c) Jaiveer

(d) Gulam

Show Answer

Answer : (b) Munishi

24. Who has the first woman ruler of Delhi?

(a) Noorjahan

(b) Saniyuktha

(c) Razia Begum

(d) Jhansi Rani

Show Answer

Answer : (c) Razia Begum

25. Who made English as the medium of instruction in India?

(a) Wellesly

(b) Clive

(c) Cornwallis

(d) Macaulay

Show Answer

Answer : (d) Macaulay

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.