Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 15

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 15

 

1. The Gandhara School of Art was also known as

(a) Mathura School

(b) Amravati School

(c) Greco-Bactrian

(d) Indo-Greek Art

Show Answer

Answer : (d) Indo-Greek Art

2. “My father do not rest” are the words of _______ after the assassination of Gandhiji

(a) Sarojini Naidu

(b) Y.B. Chavan

(c) Indira Gandhi

(d) Nehruji

Show Answer

Answer : (a) Sarojini Naidu

3. Indian National Congress was founded by

(a) Mahatma Gandhi

(b) Annie Besant

(c) W.C. Bannerji

(d) A.O. Hume

Show Answer

Answer : (d) A.O. Hume

4. “Swaraj is my birth right” declared

(a) Subhas Chandra Bose

(b) G. Tilak

(c) Lala Lajpat Rai

(d) Mahatma Gandhi

Show Answer

Answer : (b) G. Tilak

5. The disease caused by the deficiency of Vitamin D is

(a) Diabetes

(b) Rickets

(c) Beri-Beri

(d) Scurvy

Show Answer

Answer : (b) Rickets

6. Whose signature is found on a hundred rupee note in India?

(a) Finance Minsiter

(b) Prime Minister

(c) Governor of Reserve Bank of India

(d) President of India

Show Answer

Answer : (c) Governor of Reserve Bank of India

7. Dialysis is restored to in the case of failure of

(a) heart

(b) kidneys

(c) lungs

(d) liver

Show Answer

Answer : (b) kidneys 

8. The Finance Commission is appointed  every

(a) second year

(b) third year

(c) fourth year

(d) fifth year

Show Answer

Answer : (d) fifth year

9. The chemical name for sugarcane is

(a) Glucose

(b) Sucrose

(c) Lactose

(d) Starch

Show Answer

Answer : (b) Sucrose

10. Frakka Agreement between India and Bangladesh was about

(a) to attack Pakistan

(b) sharing the Ganga water

(c) to make atom bomb

(d) none of the above

Show Answer

Answer : (b) Sucrose

11. Which country is the largest producer of gold?

(a) India

(b) South Africa

(c) U.S.A

(d) Russia

Show Answer

Answer : (b) South Africa

12. Which of the following planet is called the “Evening Star”?

(a) Mars

(b) Mercury

(c) Venus

(d) Moon

Show Answer

Answer : (c) Venus

13. How many litres are there in one gallon?

(a) 6

(b) 4.5

(c) 5

(d) 5.5

Show Answer

Answer : (d) 5.5

14. Insulin is secreted by

(a) Pancreas

(b) Thyroid

(c) Pituitary

(d) None

Show Answer

Answer : (a) Pancreas

15. Arthritis is

(a) a heart disease

(b) a disease of joints

(c) an eye disease

(d) sleeplessness

Show Answer

Answer : (b) a disease of joints

16. When were the Commercial Banks nationalised?

(a) 1969

(b) 1970

(c) 1971

(d) 1972

Show Answer

Answer : (a) 1969

17. The deficiency of Vitamin A causes

(a) Scurvy

(b) Diabetes

(c) Night blindness

(d) Beri-Beri

Show Answer

Answer : (c) Night blindness

18. The method of proportional representation is adopted in the election of

(a) The President

(b) Prime Minister

(c) Governor

(d) Chief Justice of India

Show Answer

Answer : (a) The President

19. The Election Commission is constituted

(a) Every five years

(b) Every six years

(c) It is a permanent constitutional body

(d) Every ten years

Show Answer

Answer : (c) It is a permanent constitutional body

20. The Judges of Supreme Court can be removed by the

(a) President

(b) Law Minister

(c) Parliament

(d) Prime Minister

Show Answer

Answer : (c) Parliament 

21. The constitution of India was amended for the first time in

(a) 1950

(b) 1951

(c) 1952

(d) 1947

Show Answer

Answer : (b) 1951

22. The twenty-first Century will start on January 1 in the year

(a) 2001

(b) 2000

(c) 2101

(d) 2100

Show Answer

Answer : (a) 2001

23. The velocity of light was first measured by

(a) Galileo

(b) Newton

(c) Foucault

(d) Romer

Show Answer

Answer : (d) Romer

24. The youngest mountain in India is

(a) Aravallis

(b) Himalayas

(c) Satpuras

(d) Vindhyas

Show Answer

Answer : (c) Satpuras

25. Study of insects is called

(a) Entomology

(b) Anthropology

(c) Ontology

(d) Ornithology

Show Answer

Answer : (a) Entomology

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.