Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 14

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 14

1. Name the Indian who has been invited to become a member of the society of middle temple of England?

(a) T.N. Seshan

(b) A.S. Ahmadi

(c) Ranganath Mishra

(d) K.M. Menon

Show Answer

Answer : (d) K.M. Menon

2. The year 1998 has been declared by Union Nations as

(a) International Year of Oceans

(b) International Year of Peace

(c) International Year of Women

(d) International Year of Employment

Show Answer

Answer : (a) International Year of Oceans 

3. Which is the largest producer of tea in India?

(a) Kerala

(b) West Bengal

(c) Assam

(d) Tamil Nadu

Show Answer

Answer : (c) Assam 

4. Epilepsy is

(a) a brain disorder

(b) a game

(c) a part of mathematics

(d) an animal

Show Answer

Answer : (a) a brain disorder 

5. The headquarters of Hindustan Aeronautics Limited are at

(a) Nasik

(b) Koraput

(c) Bangalore

(d) Mumbai

Show Answer

Answer : (c) Bangalore 

6. The largest operator of MIG-21 outside the former Soviet Bloc and China is

(a) India

(b) Iran

(c) Iraq

(d) Japan

Show Answer

Answer : (b) Iran 

7. According to the Government of India’s National Plan of action, the disease to be eradicated by 2000 A.D.is

(a) T.B.

(b) AIDS

(c) Polio

(d) Leprosy

Show Answer

Answer : (c) Polio

8. What is the period of tenure of the President of a Panchayat?

(a) 3 years

(b) 4 years

(c) 5 years

(d) 7 years

Show Answer

Answer : (c) 5 years

9. Acquired Immuno Deficiency Syndrome is caused by

(a) Virus

(b) Bacteria

(c) Protozoa

(d) Fungus

Show Answer

Answer : (a) Virus

10. President’s rule in a State is imposed under which of the following Articles of the Constitution?

(a) 352

(b) 358

(c) 356

(d) 370

Show Answer

Answer : (c) 356

11. The Political Guru of Gandhiji was

(a) Tilak

(b) Dadabhai Nauroji

(c) Lala Lajpat Rai

(d) Gopal Krishna Gokhale

Show Answer

Answer : (d) Gopal Krishna Gokhale

12. Who won the “Booker Prize” in 1997?

(a) Salman Rushdie

(b) Arundhati Roy

(c) Kuldip Nayar

(d) None of them

Show Answer

Answer : (b) Arundhati Roy

13. Teachers Day is celebrated every year on

(a) 11th October

(b) 5th September

(c) 14th November

(d) 3rd January

Show Answer

Answer : (b) 5th September

14. Which of the following sports / game is associated with Sandhya Agarwal?

(a) Tennis

(b) Cricket

(c) Swimming

(d) Hockey

Show Answer

Answer : (b) Cricket

15. Where is the World’s highest airport located?

(a) Nanjing (China)

(b) Bangda (Tibet)

(c) Chusul (Ladakh)

(d) Leh (Ladakh)

Show Answer

Answer : (d) Leh (Ladakh)

16. Which of the following is not correctly matched?

(a) Aligarh Movement – Jinnah

(b) Home Rule Movement – Tilak

(c) Salt Satyagraha – Gandhiji

(d) Partiion of Bengal – Curzon

Show Answer

Answer : (a) Aligarh Movement – Jinnah

17. The religious order established by Mother Teresa is called

(a) Sisters of Charity

(b) Mothers of Charity

(c) Missionaries of Charity

(d) Messengers of love

Show Answer

Answer : (c) Missionaries of Charity

18. Which Article of the Constitution gives a special status to Jammu and Kashmir?

(a) 368

(b) 370

(c) 365

(d) 380

Show Answer

Answer : (b) 370

19. The longest wall in the world is in ?

(a) India

(b) China

(c) England

(d) Japan

Show Answer

Answer : (b) China

20. The name “Pakistan” was coined by

(a) Sir Syed Ahmed Khan

(b) Mohammed Ali Jinnah

(c) Mohammed Iqbal

(d) Abdul Kalam Azad

Show Answer

Answer : (c) Mohammed Iqbal

21. In which year did the Muslim League first give the call for a separate state?

(a) 1939

(b) 1941

(c) 1940

(d) 1942

Show Answer

Answer : (c) 1940

22. The President of Indian Olympic Association (IOA) is

(a) Suresh Kalmadi

(b) Madhav Rao Scindia

(c) Dhanushkodi Athithan

(d) Sivanthi Aditahn

Show Answer

Answer : (a) Suresh Kalmadi

23. Which place receives maximum solar energy in December?

(a) Kolkata

(b) Delhi

(c) Amristar

(d) Chennai

Show Answer

Answer : (d) Chennai

24. Helium gas is filled in balloons because,

(a) its atomic number is 2

(b) it is lighter than air

(c) it is one of the contituents of water

(d) it is a noble gas

Show Answer

Answer : (b) it is lighter than air

25. The author of “Friends Not Masters” is

(a) Karl Marx

(b) Ayub Khan

(c) B.M. Kaul

(d) Kuldip Nayyar

Show Answer

Answer : (c) B.M. Kaul

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.