Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 13

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 13

 

1. A man walks 2 kms west of his house A up to B and then turns north and walks for 4 kms up to C. He now turns right and walks for another 2 kms and reaches the point D. Now how distant is D from A?

(a) 6 kms

(b) 4 kms

(c) 9 kms

(d) 8 kms

Show Answer

Answer : (b) 4 kms

2. Daulat is younger than Ram. Kumar is older than Ram. It means

(a) Kumar is younger than Ram

(b) Ram is younger than Daulat

(c) Daulat is older than Kumar

(d) Kumar is the oldest of three

Show Answer

Answer : (d) Kumar is the oldest of three

3. If two labourers can build a house in 24 weeks, how many houses can 24 labourers build in two weeks?

(a) one

(b) twelve

(c) twenty-four

(d) eight

Show Answer

Answer : (a) one

4. If 4514 stands for dead, what does 312 stand for?

(a) Alive

(b) Cab

(c) Cot

(d) Abandon

Show Answer

Answer : (b) Cab

5. Mangoes are bought at 20 for a rupee. How many should be sold for a rupee to gain 25 per cent?

(a) 12

(b) 16

(c) 10

(d) 24

Show Answer

Answer : (b) 16

6. Find out the wrong number :

125, 126, 124, 127, 123, 129

(a) 125

(b) 129

(c) 126

(d) 124

Show Answer

Answer : (b) 129

7. The area of a regular hexagon is 6 square root of 3 ^x^^2^. Its perimeter is

(a) 15 x

(b) 12 x

(c) 14 x

(d) 18 x

Show Answer

Answer : (b) 12 x

8. If a pair of dice is thrown together, what is the probability of getting a total of 7?

(a) 7 / 26

(b) 1 / 6

(c) 5 / 36

(d) 11 / 36

Show Answer

Answer : (b) 1 / 6

9. Which of the numbers given below is divisible by all numbers from 1 to 9 except 5 and 7?

(a) 140

(b) 142

(c) 144

(d) 146

Show Answer

Answer : (c) 144

10. A clock when seen through a mirror placed opposite to it, shows the time 1.35. What is the actual time?

(a) 12.25

(b) 11.35

(c) 11.25

(d) 12.35

Show Answer

Answer : (a) 12.25

11. A clock strikes once at 1 O clock, twice at 2 O clock, thrice at 3 O clock and so on. How many times will it strike in 24 hours?

(a) 144

(b) 156

(c) 288

(d) 500

Show Answer

Answer : (d) 500

12. A long rope has to be cut to make 23 small pieces. If it is double folded to start with how many times does it need to be cut?

(a) 9

(b) 23

(c) 11

(d) 12

Show Answer

Answer : (c) 11

13. A child was born on August 8, 1978. It was Tuesday. What will be his birthday in the year 1986?

(a) Monday

(b) Tuesday

(c) Friday

(d) Wednesday

Show Answer

Answer : (c) Friday

14. Which of the following figures has the longest perimeters?

(a) A square of side 10 cms

(b) A rectangle of sides 12 cms and 9 cms

(c) A circle of radius 7 cms

(d) A rhombus of side 9 cms

Show Answer

Answer : (c) A circle of radius 7 cms

15. In one minute 3/7 the of a bucket is filled. The rest of the bucket can be filled in

(a) 7 / 3 minutes

(b) 21 minutes

(c) 4 / 3 minutes

(d) 2 minutes

Show Answer

Answer : (c) 4 / 3 minutes

16. The sum of one-half, one third and one fourth of a number exceeds the number itself by 10. The number is

(a) 60

(b) 72

(c) 120

(d) 144

Show Answer

Answer : (c) 120

17. The founder of Gadar party was

(a) Savarkar V.D.

(b) Lala Hardayal

(c) Krishna Varma

(d) Ganesh Savarkar

Show Answer

Answer : (b) Lala Hardayal

18. The first Indian woman to go into space is

(a) Kalpana Chawla

(b) Asha Pande

(c) Kalpana Rai

(d) Arundhati Roy

Show Answer

Answer : (a) Kalpana Chawlal

19. Which one of the following is correctly matched?

(a) Gokhale-New India

(b) Bharathi-Yugantar

(c) Bal Gangadhar Tilak-Kesari

(d) Gandhiji-Common wheel

Show Answer

Answer : (c) Bal Gangadhar Tilak-Kesari

20. Golden Temple is a

(a) holy place of Sikhs

(b) holy place of Britishers

(c) holy place of Hindus

(d) hole place of Buddhists

Show Answer

Answer : (a) holy place of Sikhs

21. Which was the first animal to make a space flight?

(a) Monkey

(b) Dog

(c) Cat

(d) Rabbit

Show Answer

Answer : (b) Dog

22. How much ahead of Greenwhich Mean Time is Indian Standard Time?

(a) 5 hours

(b) 5 1/2 hours

(c) 6 hours

(d) None of theses

Show Answer

Answer : (b) 5 1/2 hours

23. The Committee constituted to enquire into the case of the assassination of Rajiv Gandhi is headed by

(a) Sarkaria

(b) Kailasam

(c) Mohan

(d) Jain

Show Answer

Answer : (d) Jain

24. East Timur attained Independence from

(a) Thailand

(b) Indonesia

(c) Russia

(d) Vietnam

Show Answer

Answer : (b) Indonesia

25. World’s highest rail bridge under construction in India is across the river

(a) Ganges

(b) Yamuna

(c) Sutlej

(d) Chenab

Show Answer

Answer : (d) Chenab

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.