Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 12

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 12

1. The Union List contains

(a) 66 items

(b) 97 items

(c) 96 items

(d) 47 items

Show Answer

Answer : (b) 97 items

2. The Comptroller and Auditor-General performs

(a) only audit functions

(b) only accounting functions

(c) both accounting and audit functions

(d) accounting, auditing and judicial functions

Show Answer

Answer : (a) only audit functions

3. The responsibility of recruitment to All India Services rests with

(a) Union Public Service Commission

(b) The Prime Minister

(c) The Parliament

(d) All of these

Show Answer

Answer : (a) Union Public Service Commission

4. The Finance Commission is constituted by the President every

(a) two years

(b) three years

(c) five years

(d) four years

Show Answer

Answer : (c) five years

5. The Sarkaria Commission was appointed

(a) find a solution of Punjab crisis

(b) examine Centre-State relations

(c) resolve the dispute regarding sharing Cauvery waters

(d) examine the workings of Public sector undertakings

Show Answer

Answer : (b) examine Centre-State relations

6. The formal responsibility for administration of Union Territories vests in

(a) the Union Home Ministers

(b) the Union Parliament

(c) the president

(d) all of these

Show Answer

Answer : (c) the president

7. The administration of Union Territories are designed as

(a) Lieutenant Governors

(b) Chief Commissioners

(c) Administrators

(d) all of these

Show Answer

Answer : (a) Lieutenant Governors

8. Can there be a common High Court for two or more States?

(a) yes

(b) no

(c) only during national emergency

(d) only during financial emergency

Show Answer

Answer : (a) yes

9. A money bill can be introduced in the States

(a) in either of the two Houses

(b) only in the Legislative Assembly

(c) only in the Legislative Council

(d) in both Houses at a joint sitting

Show Answer

Answer : (b) only in the Legislative Assembly

10. The Legislative Council in a state can be abolished by the Parliament on the recommendation of

(a) the Governor

(b) the State Legislative Assembly

(c) the President

(d) none of these

Show Answer

Answer : (b) the State Legislative Assembly

11. Who determines the salaries and allowances of the members of the Council of Ministers in the State?

(a) These are laid down in the Constution

(b) The parliament

(c) The Governor

(d) The state Legislature

Show Answer

Answer : (d) The state Legislature

12. The Governor of a State is accountable for his actions to

(a) the State Legislature

(b) the State Chief Minister

(c) the President

(d) the Prime Minister

Show Answer

Answer : (c) the President

13. As a matter of Convention, while appointing the Governor of a state, the president consults

(a) the Chief Minister of the State

(b) the Chief Justice of India

(c) the Vice-President of India

(d) none of them

Show Answer

Answer : (a) the Chief Minister of the State

14. The case which gave the judgement that Muslim women were entitled to alimony was

(a) Shah Banu Case

(b) Golaknath Case

(c) Keshavananda Bharati Case

(d) None of these

Show Answer

Answer : (a) Shah Banu Case

15.Money bill can be introduced in the State Legislature with the consent of the

(a) President

(b) Governor

(c) Speaker

(d) Chief Minister

Show Answer

Answer : (b) Governor

16. Which Union Territory has a legislature?

(a) Pondicherry

(b) Delhi

(c) Andaman

(d) Chandigarh

Show Answer

Answer : (b) Delhi

17. Recognition of political parties is done by the

(a) Speaker

(b) Election Commission

(c) President

(d) Minister for Parliamentary Affairs

Show Answer

Answer : (b) Election Commission

18. The Union Territory which has its own High Court is

(a) Delhi

(b) Pondicherry

(c) Chandigarh

(d) Daman

Show Answer

Answer : (a) Delhi

19. At first the revolt of 1857 Revolt was blown at

(a) Meerut

(b) Kanpur

(c) Jhansi

(d) Barrackpur

Show Answer

Answer : (a) Meerut

20. Which of the following statements is not correct?

(a) Brahma Upasana – The Brahmo Samj

(b) Go back to Vedas – The Arya Samaj

(c) Be strong and fearless – The Theosophical Society

(d) Rational worship and social reform The Prarthana Samaj

Show Answer

Answer : (a) Brahma Upasana – The Brahmo Samj

21. Kanishka belonged to the tribe of

(a) Talpura

(b) Yeuhchi

(c) Hiung-nu

(d) Saka

Show Answer

Answer : (b) Yeuhchi

22. The leader who was known as “Lokamanya” is

(a) Jayaprakash Narayan

(b) Bal Gangadhar Tilak

(c) Mahatma Gandhi

(d) Vallabh Bhai Patel

Show Answer

Answer : (b) Bal Gangadhar Tilak

23. Which of the following was not a recommendation of Nehru Report of 1928?

(a) Dominion Status

(b) Incorporation of Fundamental Rights

(c) Setting up of a Federal Government

(d) Joint electrorates

Show Answer

Answer : (c) Setting up of a Federal Government

24. Which one of the following is correctly matched?

(a) Nehru Report – Dominion Status for India

(b) Non-Co-operation – Nehru

(c) Salt Satyagraha – Jinnah

(d) Quit India – Rajaji

Show Answer

Answer : (a) Nehru Report – Dominion Status for India

25. Which one of the following is correctly matched?

(a) Massacre of Jallianwalla Bag – 191 A.D.

(b) The Rowlatt Act – 1819 A.D.

(c) Gandhian Era – 1819 – 1847 A.D.

(d) Simon Commission – 1905 A.D.

Show Answer

Answer : (a) Massacre of Jallianwalla Bag – 191 A.D. 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.