Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 11

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 11

1. The minimum forest area necessary to maintain ecological balance is

(a) 50% of the total area

(b) 40% of the total area

(c) 33% of the total area

(d) 25% of the total area

Show Answer

Answer : (c) 33% of the total area

2. Which one of the following statements is correct?

(a) Narmada and Tapti valleys have more canal irrigated areas

(b) Well irrigation is not well developed in Peninsular India

(c) Tank irrigation is dominant in Madhya Pradesh

(d) Small temporary dams are called mots

Show Answer

Answer : (d) Small temporary dams are called mots.

3. Which of the following crops needs warm moist climate with an average rainfall of over 150 cms with an altitude between 300-1800 metres on the slopes of mountains?

(a) Coffee

(b) Tea

(c) Rubber

(d) Pepper

Show Answer

Answer : (b) Tea

4. Which one is an International Airport among the following?

(a) Banglore

(b) Santa Cruz

(c) Patna

(d) Kanpur

Show Answer

Answer : (a) Banglore

5. Panna diamond mines are in

(a) Bihar

(b) Karnataka

(c) Orissa

(d) Madhya Pradesh

Show Answer

Answer : (d) Madhya Pradesh

6. Small scale industries are well developed in

(a) Tamil Nadu and Kerala

(b) West Bengal and Tamil Nadu

(c) Tamil Nadu and Punjab

(d) Punjab and Kerala

Show Answer

Answer : (a) Tamil Nadu and Kerala

7. Which one of the following towns is not situated along the Grand Trunk Road?

(a) Allahabad

(b) Lucknow

(c) Agra

(d) Kanpur

Show Answer

Answer : (b) Lucknow

8. The major port developed to compensate the loss of Karachi was

(a) Surat

(b) Diu

(c) Kandla

(d) Mumbai

Show Answer

Answer : (c) Kandla

9. Swadeshi Steam Navigation was founded by

(a) Tilak

(b) Gandhiji

(c) V.O. Chidambaram

(d) Rajaji

Show Answer

Answer : (c) V.O. Chidambaram

10. Gandhiji participated in the

(a) I Round Table Conference

(b) II Round Table Conference

(c) II & III Round Table Conference

(d) I & III Round Table Conference

Show Answer

Answer : (b) II Round Table Conference

11. Major trade partner of India in the pre independence period was

(a) U.S.A

(b) England

(c) U.S.S.R

(d) Australia

Show Answer

Answer : (b) England

12. The Five-year Plans in India are launched after the approval of

(a) the Lok Sabha

(b) the Rajya Sabha

(c) the Parliament

(d) the National Development Council

Show Answer

Answer : (d) the National Development Council

13. The basic philosophy of the United Front Government is

(a) to foster economic growth and enhance social justice

(b) removal of poverty

(c) providing jobs to all

(d) to enhance investment

Show Answer

Answer : (b) removal of poverty

14. The functions of the Industrial Finance Corporation of India are

(a) it grants loans and advances to industrial concerns

(b) it subscribes to the debentures floated by the industrial concerns

(c) it guarantees the loans raised by the industrial concerns

(d) all of these

Show Answer

Answer : (d) all of these

15. At present, the largest percentage of the national income of underdevloped country is used for

(a) industrial development

(b) basic social capital

(c) food

(d) imports of finished products of foreign industries

Show Answer

Answer : (c) food

16. India is

(a) a food deficit economy

(b) a trade  surplus economy

(c) a labour surplus economy

(d) a capital surplus economy

Show Answer

Answer : (a) a food deficit economy

17. The first modern industry to develop in India was

(a) iron and steel industry

(b) cotton & textile industry

(c) engineering industry

(d) cement industry

Show Answer

Answer : (b) cotton & textile industry

18. Cause for low productivity in agriculture is

(a) overcrowding in agriculture

(b) size of holdings

(c) poor techniques of production

(d) all of these

Show Answer

Answer : (d) all of these

19. The factor most affecting cropping pattern is

(a) availability of inputs

(b) individual efforts

(c) non-availability of credit

(d) lack of insurance

Show Answer

Answer : (a) availability of inputs

20. Which of the following countries has the lowest average annual per capital income?

(a) Thailand

(b) Sri Lanka

(c) Brazil

(d) India

Show Answer

Answer : (b) Sri Lanka

21. Which of the following is included in GNP?

(a) Capital consumption allowance

(b) corporate dividends

(c) Undistributed corporate profits

(d) Personal income tax

Show Answer

Answer : (a) Capital consumption allowance

22. The major sources of irrigation in India are

(a) canals

(b) tanks

(c) wells

(d) others

Show Answer

Answer : (a) canals

23. Land is a

(a) man-made resource

(b) renewable natural resource

(c) non-renewable natural resource

(d) all of these

Show Answer

Answer : (b) renewable natural resource

24. Which one of the following characteristics is true about India?

(a) Occupational structure of India is fast changing

(b) Entire banking industry has been nationalised

(c) India has accumulated large reserves of Foreign Exchange on account of trade surplus in the recent years

(d) The rate of population-growth has not significantly changed during 1971-91

Show Answer

Answer : (a) Occupational structure of India is fast changing

25. Area being covered by forest as a percentage of total land area, of the country is

(a) 1 percent

(b) 17 percent

(c) 20 percent

(d) 23 percent

Show Answer

Answer : (d) 23 percent

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.