Home » TNPSC » TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 10

TNPSC GROUP – 2A General Knowledge Practice Set – 10

 

 

 

1. Fruit of an apple is a pseudocarp because

(a) the edible part is bitter

(b) the edible part is not derived from ovary

(c) the fruit does not soften

(d) the fruit is formed without fertilization

Show Answer

Answer : (d) the fruit is formed without fertilization

2. Who is called “Father of Genetics”?

(a) Robert Hook

(b) Muller

(c) Gregor Johann Mendel

(d) Charles Darwin

Show Answer

Answer : (c) Gregor Johann Mendel

3. Silent Valley is

(a) a temperate forest

(b) an everygreen forest

(c) a moist deciduous forest

(d) an everygreen virgin forest

Show Answer

Answer : (b) an everygreen forest

4. Pick out the correct statement from the following connected with Kalakad Mundanthurai forest:

(a) It is a tiger reserve

(b) It is a lion reserve

(c) It is an elephant reserve

(d) It is a monkey reserve

Show Answer

Answer : (a) It is a tiger reserve

5. Food is cooked fast in pressure cooker. This is because

(a) food gets cooked at high temperature

(b) boiling point increases within increase in pressure

(c) steam helps in cooking

(d) the vessel is made of alloy

Show Answer

Answer : (b) boiling point increases within increase in pressure

6. The best treatment for Leprosy is one of the following:

(a) Multidrug therapy

(b) Isolation of the patient

(c) BCG Vaccine

(d) Avoiding pet animals

Show Answer

Answer : (a) Multidrug therapy

7. Name the two colours that cannot be distinguished by a colour blind person

(a) Blue and yellow

(b) Green and red

(c) Violet and blue

(d) Blue and green

Show Answer

Answer : (b) Green and red

8. What is the normal blood pressure of man?

(a) 120/80 mm

(b) 120/110 mm

(c) 100/80 mm

(d) 80/120 mm

Show Answer

Answer : (a) 120/80 mm

9. Name the State where Jim Corbett National Park is found?

(a) Uttaranchal

(b) Madhya Pradesh

(c) Gujarat

(d) Tamil Nadu

Show Answer

Answer : (a) Uttaranchal

10. Identify the components of ecosystem and arrange them in order.

(a) Producers, consumers, decomposers, transformers

(b) Transformers, consumers, producers, decomposers

(c) Decomposers, producers, transformers, consumers

(d) Consumers, producers, transformers, decomposers

Show Answer

Answer : (a) Producers, consumers, decomposers, transformers

11. Which one of the following is correctly matched?

(a) Flying Mammal – Chetah

(b) Aquatic Mammal – Dolphin

(c) Burrowing Mammal – Rabbit

(d) Fast running Mammal – Bat

Show Answer

Answer : (c) Burrowing Mammal – Rabbit

12. Which one of the following is correctly matched?

(a) Typhoid – Urine test

(b) Jaundice – Vidal test

(c) HIV – Elisa test

(d) Malaria – Motion test

Show Answer

Answer : (a) Typhoid – Urine test

13. Which one of the following is correctly matched?

(a) X-rays – Colt

(b) Revolver – Roentgen

(c) Typewriter – Sholes

(d) Streptomycin – Walksman

Show Answer

Answer : (c) Typewriter – Sholes

14. Which one  of the following is correct matched?

(a) The acid present in tamarind – tartaric acid

(b) The acid present in lemon – nitric acid

(c) The acid present in gastric juice – citric acid

(d) The acid need for dissolving gold hydrochloric acid

Show Answer

Answer : (a) The acid present in tamarind – tartaric acid 

15. Which one of the following is correctly matched?

(a) Vitamin A is richly found in -milk

(b) Vitamin B is richly found in -lemon

(c) Vitamin C  is richly found in -fat

(d) Vitamin D is richly found in -apple

Show Answer

Answer : (a) Vitamin A is richly found in -milk

16.The author of Kamasutra is

(a) Kalidasa

(b) Vatsyana

(c) Kalhana

(d) Banabhatta

Show Answer

Answer : (b) Vatsyana

17.Vatapi was the capital of the

(a) Pallavas

(b) Gurjara Pratiharas

(c) Chalukyas

(d) Gangas

Show Answer

Answer : (c) Chalukyas

18.The Maratha confederacy was formed by

(a) Shivaji

(b) Balaji Vishwanath

(c) Balaji Baji Rao

(d) Baji Rao

Show Answer

Answer : (a) Shivaji

19.Which one of the following is correctly matched?

(a) khwaja Kamgar-Maasir-i-Jehangir

(b) Niamatullah-Tarikh-i-Ferishta

(c) Muhamed Quadiane Ferishta-Massir-i-Rahimi

(d) Mulla Nahawandi-Mahizm-i-Afgani

Show Answer

Answer : (c)  Muhamed Quadiane Ferishta-Massir-i-Rahimi

20.Who was called the Lion of Punjab?

(a) Bhagat Singh

(b) Patel

(c) Lala Lajpat Rai

(d) J.P.Narayan

Show Answer

Answer : (c) Lala Lajpat Rai

21.The highest peak of Tamil Nadu is

(a) Dodabetta

(b) Yercaud

(c) Anaimalai

(d) Anaimalai

Show Answer

Answer : (a) Dodabetta

22.European countries established East Indian Trading Companies because of

(a) the discovery of sea route to India

(b) the discovery of gunpowder

(c) the development of maritime commerce

(d) exporting goods to India

Show Answer

Answer : (c) the development of maritime commerce

23.Which one of the following is correctly matched?

(a) Hyder Ali – Battle of Panipat III

(b) Tippu Sultan – Mysore War III

(c) Balaji Baji Rao – Mysore War I

(d)Wellesly -Battle of Panipat II

Show Answer

Answer : (b) Tippu Sultan – Mysore War III

24.The Jog Falls is situated on the rivers

(a) Krishna

(b) Tungabhadra

(c) Cauvery

(d) Sharavati

Show Answer

Answer : (d) Sharavati

25.The Magna Carta of English Education in India was

(a) Hunter Commission

(b) Charles Woood’s  Despatch

(c) University Commission

(d) Sadler Commission

Show Answer

Answer : (b) Charles Woood’s  Despatch

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.