Home » TNPSC » TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 9

TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 9

1. Identify the compound sentence:

(a) The train departed and I was left behind

(b) The book is on the table

(c) Tell me who he is

(d) She did not know where they lived

Show Answer

Answer : (a) The train departed and I was left behind

2. Identify the complex sentence:

(a) Lions roar and asses bray

(b) She said that he was the very man whom she was seeking

(c) All the pupils were in the playground

(d) The girl was here

Show Answer

Answer : (b) She said that he was the very man whom she was seeking

3. Identify the simple sentence:

(a) You have made a mistake, and of his I am certain

(b) I cannot foretell when I shall depart

(c) I expect to meet Rama tonight

(d) Give me the book and I will read it

Show Answer

Answer : (c) I expect to meet Rama tonight

4. Identify the complex sentence:

(a) I had lost a book, but I have found it

(b) We desire to reap, therefore we sow

(c) He died in his native village

(d) I have found the book that I had lost

Show Answer

Answer : (d) I have found the book that I had lost

5. Identify the comparative degree:

(a) No other metal is as useful as iron

(b) Iron is more useful than any other metal

(c) Iron is the most useful of all metals

(d) None of these

Show Answer

Answer : (b) Iron is more useful than any other metal

6. Choose the correct ‘synonym’ for the underlined word from the options given below:

It was hard for him to get his breath

(a) difficult

(b) rough

(c) stiff

(d) strong

Show Answer

Answer : (a) difficult

7. Identify the superlative degree:

(a) Karim is not the most industrious boy

(b) Karim is not more industrious than any other boy

(c) Some boys are at least as industrious as Karim

(d) Karim is one of the industrious boy

Show Answer

Answer : (a) Karim is not the most industrious boy

8. Identify the comparative degree:

(a) Akbar was not greatest than most other kings

(b) Sind is hotter than most other districts in media

(c) Very few Indian Kings were a great as Samudra Gupta

(d) Chennai is one of the biggest towns in India

Show Answer

Answer : (b) Sind is hotter than most other districts in media

9. Identify the degree: He does not love any of his sons better than the others

(a) Superlative

(b) Positive

(c) Comparative

(d) None of these

Show Answer

Answer : (c) Comparative

10. Select the correct plural form of “Ancestry”?:

(a) ancestral

(b) ancestres

(c) ancestries

(d) ancestrally

Show Answer

Answer : (c) ancestries

11. Select the correct plural form of “Bedouin”:

(a) Bedouines

(b) Bedouinss

(c) Bedouins

(d) Bedouin

Show Answer

Answer : (d) Bedouin

12. Select the correct plural form of “Cannon”:

(a) Cannons

(b) Cannones

(c) Cannonses

(d) None of these

Show Answer

Answer : (a) Cannons

13. Select the correct plural form of “Destiny”:

(a) destinies

(b) destinys

(c) destines

(d) destiny

Show Answer

Answer : (a) destinies

14. Select the correct plural form of “Elytron”:

(a) elytrons

(b) elytra

(c) elytrones

(d) elytronss

Show Answer

Answer : (b) elytra

15. Identify the following sentence: His silence proves his guilt.

(a) Simple

(b) Compound

(c) Complex

(d) None of these

Show Answer

Answer : (a) Simple

16. Select the correct sentence:

(a) Andhra Pradesh originated in Kuchipudi dance

(b) Kuchipudi dance originated in Andhra Pradesh

(c) Dance originated in Kuchipudi Andhra Pradesh

(d) Kuchipudi dance in Andhra Pradesh originated

Show Answer

Answer : (b) Kuchipudi dance originated in Andhra Pradesh

17. Select the correct sentence:

(a) The Matriculation school I am the principal

(b) The principal of the Matriculation School I am

(c) I am the principal of the Matriculation School

(d) Of the Matriculation School, I am the principal

Show Answer

Answer : (c) I am the principal of the Matriculation School

18. Select the correct sentence:

(a) Has a Sudha have diamond necklace

(b) A diamond necklace has Sudha

(c) Has a diamond necklace Sudha

(d) Sudha has a diamond necklace

Show Answer

Answer : (d) Sudha has a diamond necklace

19. Select the correct sentence:

(a) We shall reach the school before 9 a.m

(b) The school before 9 a.m. we shall reach

(c) Before 9 a.m. we shall reach the school

(d) We shall reach before 9 a.m. the school

Show Answer

Answer : (a) We shall reach the school before 9 a.m

20. Change the following Adjective into Adverb “Genia”:

(a) genially

(b) genialness

(c) geniality

(d) genial

Show Answer

Answer : (a) genially

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.