Home » TNPSC » TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 7

TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 7

 

 

Read the following passage and answer the question given below choosing the best option:

In 1920, after some thirty-nine years of problems with disuse, high costs, and politics, the Panama Canal was officially opened, finally linking the Atlantic and Pacific Oceans by allowing ships to pass through the fifty-mile canal zone instead of traveling some seven thousand miles around Cape Horn. It takes a ship approximately eight house to complete the trip through the canal and cost an average ship to round the Horn. More than fifteen thousand ships pass through its locks each year. The French initiated the project but sold their right to the united states. the latter will control it until the end of the twentieth century when Panama takes over its duties.

1. Mention the length of the Panama Canal

(a) 30 miles

(b) 50 miles

(c) 8 miles

(d) 7000 miles

Show Answer

Answer : (b) 50 miles

2. Which oceans are connected by the Panama Canal?

(a) The India and the Atlantic

(b) The India and the Pacific

(c) The Pacific and the Atlantic

(d) None of the above

Show Answer

Answer : (c) The Pacific and the Atlantic

3. Which year did the authorities begin the construction of the Panama Canal?

(a) 1959

(b) 1920

(c) 1881

(d) 1939

Show Answer

Answer : (b) 1920

4. How many hours will it take to complete the trip through the canal?

(a) 10 Hrs

(b) 8 Hrs

(c) 5 Hrs

(d) 6 Hrs

Show Answer

Answer : (b) 8 Hrs

5. Who controls the Panama Canal at present?

(a) France

(b) The United States

(c) Panama

(d) Italy

Show Answer

Answer : (b) The United States

Choose the best antonym for the underlined word from the options given:

6. For democracy is hollow without the right to dissent

(a) permit

(b) assent

(c) disagree

(d) innocent

Show Answer

Answer : (b) assent

7. On the second jump, I was even worse

(a) better

(b) smarter

(c) improved

(d) luckier

Show Answer

Answer : (a) better

8. In a lending library, you see people’s real tastes.

(a) genuine

(b) agitated

(c) obscure

(d) pretended

Show Answer

Answer : (d) pretended

9. I feel an almost savage envy

(a) uncivilised

(b) mild

(c) crude

(d) ravage

Show Answer

Answer : (b) mild

10. Growing old youthfully becomes possible

(a) impossible

(b) positive

(c) probable

(d) necessary

Show Answer

Answer : (a) impossible

Fill in the blanks choosing the correct words from the options given:

11. Time will_______all sorrows.

(a) heal

(b) heel

(c) hel

(d) hell

Show Answer

Answer : (a) heal

12. I have decided to________pleasures in order to study hard.

(a) forego

(b) forgo

(c) forgone

(d) foegone

Show Answer

Answer : (b) forgo

13. The front______is beautiful

(a) gate

(b) gait

(c) gat

(d) gati

Show Answer

Answer : (a) gate

14. Fill in the blanks choosing the correct words from the options given:

The umpire’s duty is to see that there is_____play.

(a) fair

(b) fare

(c) far

(d) fast

Show Answer

Answer : (a) fair

15. They served_________for the dinner

(a) meet

(b) met

(c) meat

(d) mat

Show Answer

Answer : (c) meat

16. Who will__________the responsibility:

(a) bare

(b) bear

(c) baer

(d) bore

Show Answer

Answer : (b) bear

Choose the best “synonym” for the underlined word from the options given:

17. He was also brave, handsome and darling

(a) courageous

(b) heroic

(c) sober

(d) virtous

Show Answer

Answer : (a) courageous

18. Something must be eating you

(a) devouring

(b) troubling

(c) swallowing

(d) pleasing

Show Answer

Answer : (b) troubling

19. In our shop we sold nothing on credit

(a) recognition

(b) trust

(c) loan

(d) value

Show Answer

Answer : (c) loan

20. The struggle will become merely exciting not exasperating

(a) interesting

(b) successful

(c) annoying

(d) distressing

Show Answer

Answer : (c) annoying

Form new words using the given prefixes.

21. in

(a) instant

(b) standin

(c) inlock

(d) none of these

Show Answer

Answer : (a) instant

22. subster

(a) subter

(b) subteredge

(c) subterfuge

(d) superfuge

Show Answer

Answer : (c) subterfuge

Form new words using the given suffixes

23. dom

(a) freedom

(b) martdom

(c) marydowm

(d) widow

Show Answer

Answer : (a) freedom

24. ship

(a) ship

(b) friendship

(c) shipwreck

(d) lodship

Show Answer

Answer : (b) friendship

Fill in the blank using correct words.

25. In the dark, you may not be able to _________ between a snake and a rope

(a) identify

(b) distinguish

(c) find

(d) search

Show Answer

Answer : (b) distinguish

26. Raj________up smoking.

(a) gave

(b) took

(c) give

(d) take

Show Answer

Answer : (a) gave

Rearrange the words and phrases to make meaningful sentences.

27. Blue last week Kala new a gown bought

(a) Kala bought a new blue gown last week

(b) Kala a new blue gown last week bought

(c) Last week Kala bought a blue new gown

(d) Last week a new gown Kala blue bought

Show Answer

Answer : (a) Kala bought a new blue gown last week

28. Often quietly the weekend she at home spends

(a) Often she spends quietly the weekend at home

(b) She often spends the weekend at home quietly

(c) Quietly she spends the weekend at home often

(d) The weekend she spends at home often quietly

Show Answer

Answer : (b) She often spends the weekend at home quietly

29. Are we grateful for to ever our teachers

(a) Grateful are we forever to our teachers

(b) We are to our teachers forever grateful

(c) We are grateful to our teachers forever

(d) For ever we are grateful to our teachers

Show Answer

Answer : (c) We are grateful to our teachers forever

30. Met by chance an of mine I old friend

(a) I by chance met an old friend of mine

(b) I met an old friend of mine by chance

(c) An old friend of mine I by chance met

(d) I met by chance an old of mine friend

Show Answer

Answer : (b) I met an old friend of mine by chance

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.