Home » TNPSC » TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 5

TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 5

 

 

1. Identify the Compound sentence:

(a) The pen is on the table

(b) Tigers roar and asses bray

(c) Fire burns

(d) It was raining

Show Answer

Answer : (b) Tigers roar and asses bray

2. Identify the Complex sentence:

(a) I cannot tell what has become of him

(b) The moon was bright and we could see our way

(c) Night came on and rain fell heavily and we all got very wet

(d) His courage won him honour

Show Answer

Answer : (a) I cannot tell what has become of him

3. Identify the simple sentence;

(a) He is very young and he cannot go to school

(b) He is so young that he cannot go to school

(c) She is too young to go to school

(d)Though he is young, he cannot go to school

Show Answer

Answer : (c) She is too young to go to school

4. Identify the simple sentence;

(a) S.P.Balasubramaniyam is a famous singer

(b) When I reached the station, I found that the train had left

(c) we dismissed the watchman because he was dishonest

(d) work hard or you will fail

Show Answer

Answer : (a) S.P.Balasubramaniyam is a famous singer

5. Identify the Comparative degree?

(a) This is an easy question

(b) Richa is the most beautiful girl in her family

(c) Which is the longest river of India?

(d) He got more marks than me

Show Answer

Answer : (d) He got more marks than me

6. Identify the superlative degree:

(a)This is a difficult question

(b) Who is the best player in your team?

(c) Asoka was a great king

(d) Mumbai is hotter than Chennai

Show Answer

Answer : (b) Who is the best player in your team?

7. identify the positive degree;

(a) Rita is taller than all the girl

(b) No other girl in the class is taller than Rita

(c) Rita is a tall girl

(d) Rita is the tallest girl in the class

Show Answer

Answer : (c) Rita is a tall girl

8. Identify the comparative degree;

(a) No one’s hair is as long as mine

(b) My hair is the longest

(c) My hair is longer than her hair

(d) My hair is long

Show Answer

Answer : (c) My hair is longer than her hair

9. Identify the Superlative Degree:

(a) Asha is better than all the other girls

(b) Asha is the best student in the class

(c) Asha is the worse student in the class

(d) Asha is a good student

Show Answer

Answer : (b) Asha is the best student in the class

10. Identify the Superlative Degree:

(a) Gold is the most costliest of all metals

(b) Gold is considered of all metals

(c) Gold is costly

(d) Diamond is more precious than any other stone

Show Answer

Answer : (a) Gold is the most costliest of all metals

11. Find out the odd word:

(a) Shuck

(b) Shudder

(c) Husk

(d) Shell

Show Answer

Answer : (b) Shudder 

12. Find out the odd word;

(a) Strong

(b) Energetic

(c) Lethargy

(d) Brave

Show Answer

Answer : (c) Lethargy

13. Select the correct plural form of “canto”:

(a) Cantoes

(b) Cantoos

(c) cantes

(d) Cantos

Show Answer

Answer : (d) Cantos

14. Select the correct plural form of “cargo”:

(a) carges

(b) cargoes

(c) cargos

(d) cargoos

Show Answer

Answer : (b) cargoes

15. Select the correct plural form of “chief”:

(a) chiefs

(b) chiefes

(c) chieves

(d) chiefss

Show Answer

Answer : (a) chiefs

16. Select the correct plural form of “goose”:

(a) goos

(b) gooses

(c) geese

(d) gooses

Show Answer

Answer : (c) geese

17. Select the correct plural form of “scissors”:

(a) scissores

(b) scissors

(c) scissores

(d) scissorss

Show Answer

Answer : (b) scissors

18. Identify the following sentence : Being tired of play,he sat dowto rest.

(a) Interrogative sentence

(b) Complex sentence

(c) Compund sentence

(d) Simle sentence

Show Answer

Answer : (d) Simle sentence

19. Select the correct sentence:

(a) I shall come when I am in better health

(b) When I shall come I am in better health

(c) I shall when come I am in better health

(d) I am in better health when I shall come

Show Answer

Answer : (a) I shall come when I am in better health

20. Select the correct sentence:

(a) He was I loved him therefore my friend

(b) He was my friend, therefore I loved him

(c) Therefore I loved him he was my friend

(d) He my friend was, therefore I loved him

Show Answer

Answer : (b) He was my friend, therefore I loved him

21. Select the correct sentence :

(a) We may reap that we sow

(b) We sow we may reap that

(c) We sow that we may reap

(d) We reap that we may sow

Show Answer

Answer : (c) We sow that we may reap

22. Select the correct sentence:

(a) He winning at the prize aimed and worked hard

(b) He aimed at winning the prize and worked hard

(c) He aimed winning at the prize and worked hard

(d) He worked hard and winning at the prize animed

Show Answer

Answer : (b) He aimed at winning the prize and worked hard

23. Select the correct sentence:

(a) Do this, or you will be punished

(b) Do or this you will be punished

(c) You will be punished or do this

(d) Will you be punished or do this

Show Answer

Answer : (a) Do this, or you will be punished

24. Find out the odd word:

(a) congruent

(b) indistinguishable

(c) idential

(d) unlike

Show Answer

Answer : (d) unlike

25. Find out the odd word:

(a) hurry

(b) fast

(c) delay

(d) quick

Show Answer

Answer : (c) delay

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.