Home » TNPSC » TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 2

TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 2

 

1. Find out the odd word :

(a) Pen

(b) Gun

(c) Thin

(d) Sun

Show Answer

Answer : (c) Thin

2. Find out the error : Hindus (1) go to (2) temple (3) to workship (4)

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Show Answer

Answer : (c) 3

3. Find ou the error : Raju (1) is being playing (2) cricket (3) in the evening (4)

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Show Answer

Answer : (b) 2

4. Find out the error : What (1) a honest man (2) your father (3) is(4)

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Show Answer

Answer : (b) 2

5. Find out the error : Last week (1) an European (2) came (3) here (4)

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Show Answer

Answer : (b) 2

6. Comprehension : Alfred Nobel, a Swedish chemist and engineer invented dynamite in 1867. When did Nobel invent dynmite?

(a) 1876

(b) 1786

(c) 1867

(d) 1687

Show Answer

Answer : (c) 1867

7. Comprehension : It was a long job and presently the lady with the dog climbed down the stairs and reentered the bus. Who re-entered the bus?

(a) the lady

(b) the conductor

(c) the driver

(d) none

Show Answer

Answer : (c) 1867

8. Comprehension : A good book is a patient, never-changing and cheerful friend helping us in sorrow and in Youth. A________ is a friend of people

(a) bad book

(b) good man

(c) cheerful friend

(d) good book

Show Answer

Answer : (d) good book

9. Comprehension : Letters are invaluable means of keeping our friendship means of keeping our friendship with those who are away. What are the invaluable means of keeping our friendship?

(a) Books

(b) Letters

(c) Friends

(d) Relatives

Show Answer

Answer : (b) Letters

10. Comprehension : Character is density, character is that on which the density of a nation is built _______ is density

(a) Mind

(b) Wealth

(c) Character

(d) None

Show Answer

Answer : (c) Character

11. Change the following verb into Noun : “Prepare”

(a) preparation

(b) preparing

(c) prepared

(d) is prepared

Show Answer

Answer : (a) preparation

12. Change the following Adjective to Adverb : “happy”

(a) is happy

(b) happiness

(c) happily

(d) was happy

Show Answer

Answer : (c) happily

13. Fill in the blank with the correct homophone : Most of the peasants in India are…….bodied on the upper half.

(a) bear

(b) bare

(c) beer

(d) bore

Show Answer

Answer : (b) bare

14. Fill in the blank with the correct homophone : Gupta won the first_______in the Marathon race.

(a) price

(b) prays

(c) prize

(d) praise

Show Answer

Answer : (c) prize

15. Fill in the blank with the correct homophone : The tourism department organizes the annual……….every year.

(a) fare

(b) fore

(c) four

(d) fair

Show Answer

Answer : (d) fair

16. Fill in the blank with the correct homophone : The……..gardens are in Hyderabad.

(a) vine

(b) wine

(c) vain

(d) vein

Show Answer

Answer : (b) wine

17. Find out the error : The President (1) visit (2) chennai (3) last week (4)

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Show Answer

Answer : (b) 2 

18. Identify the sentence pattern : She named her son George

(a) S.V.O.A

(b) S.V.O.C

(c) S.V.C

(d) S.V.A

Show Answer

Answer : (b) S.V.O.C

19. Identify the sentence pattern : The teacher gave the students the progress report.

(a) S.V.O

(b) S.V.A

(c) S.V.C

(d) S.V.IO.DO

Show Answer

Answer : (d) S.V.IO.DO

20. Identify the sentence pattern : Benjamin drives the car carefully.

(a) S.V.O.C

(b) S.V.A.A

(c) S.V.C.A

(d) S.V.O.A

Show Answer

Answer : (d) S.V.O.A

21. Identify the sentence pattern : Reena walks daily.

(a) S.V.A.

(b) S.V.O

(c) S.V.C

(d) A.S.V

Show Answer

Answer : (a) S.V.A.

22. Identify the sentence pattern : Kamala became a doctor.

(a) S.V.C.A

(b) S.V.I.O.D.O

(c) S.V.C

(d) S.V.O.A

Show Answer

Answer : (c) S.V.C

23. Change the given Noun into Verb : “dependence”

(a) dependent

(b) dependable

(c) depend

(d) depency

Show Answer

Answer : (c) depend

24. Change the following Noun into Verb : “perusal”

(a) perusing

(b) perusally

(c) peruse

(d) perusable

Show Answer

Answer : (c) peruse

25. Change the following verb into Noun : “deny”

(a) denying

(b) denial

(c) is denied

(d) has denied

Show Answer

Answer : (b) denial

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.