Home » TNPSC » TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 19

TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 19

 

1. Choose the correct “synonym” for the Bold word: Honestly speaking, your concern for my welfare is hollow and gratuitous

(a) timely

(b) unnecessary

(c) funny

(d) mischievous

Show Answer

Answer : (b) unnecessary

2. Choose the correct “synonym” for the Bold word: I was shocked to see my friend lying at the edge of the road

(a) corner

(b) border

(c) side

(d) beside

Show Answer

Answer : (c) side

3. Choose the correct “synonym” Monisha painted some delightful pictures of children

(a) funny

(b) charming

(c) happy

(d) colourful

Show Answer

Answer : (b) charming

4. Choose the correct “synonym” for the Bold word : The story which the children narrated 

was very exciting

(a) told

(b) explained

(c) revealed

(d) disclosed

Show Answer

Answer : (a) told

5. Choose the correct “synonym” for the Bold word : Monisha painted some delightful picture of children

(a) funny

(b) charming

(c) happy

(d) colourful

Show Answer

Answer : (b) charming

6. Choose the correct “synonym” for the Bold word : The story which the children narrated was very exciting

(a) told

(b) exlained

(c) revealed

(d) disclosed

Show Answer

Answer : (a) told

7. Choose the correct “antonym” from the given options for the Bold word : Last month tomatoes were quite cheap

(a) inexpensive

(b) costly

(c) less

(d) insufficient

Show Answer

Answer : (b) costly

8. Choose the correct “antonym” for the Bold word from the given options : The girl confessed to the teacher that she had stolen the pen

(a) denied

(b) concealed

(c) disaproved

(d) admitted

Show Answer

Answer : (a) denied

9. Choose the correct “antonym” for the Bold word from the given options : The Ganga is as deep

in the midstream as at the banks

(a) wide

(b) hollow

(c) narrow

(d) shallow

Show Answer

Answer : (d) shallow

10. Choose the correct “antonym” for the Bold word from the given options : Ram was very happy at his mark

(a) sad

(b) cheerful

(c) blissful

(d) gay

Show Answer

Answer : (a) sad

11. Choose the correct “antonym” for the Bold word from the given options : There is an optional

subject in the Higher Secondary class

(a) elementary

(b) compulsory

(c) necessary

(d) voluntary

Show Answer

Answer : (b) compulsory

12. Select the correct word (prefix) :

(a) in principle

(b) unprinciple

(c) misprinciple

(d) disprinciple

Show Answer

Answer : (a) in principle

13. Select the correct word :

(a) freakis

(b) freckle

(c) freek

(d) freakisness

Show Answer

Answer : (b) freckle

14. Select the correct word :

(a) hsnd-show

(b) haress

(c) happan

(d) hangar

Show Answer

Answer : (d) hangar

15. Select the correct word :

(a) hoofar

(b) honar

(c) hoodlum

(d) homegraph

Show Answer

Answer : (c) hoodlum

16. Choose the correct prefix for the word : “Let”

(a) enlet

(b) mislet

(c) dislet

(d) inlet

Show Answer

Answer : (d) inlet

17. Fill in the blank with suitable article : Set back ________ clock it is ________ hour too fast

(a) the, an

(b) an, the

(c) a, the

(d) a, some

Show Answer

Answer : (a) the, an

18. Fill in the blank with suitable preposition :

I shall write _____ next week

(a) for

(b) before

(c) into

(d) by

Show Answer

Answer : (b) before

19. Fill in the blank with suitable article : ______ sun melts snow

(a) a

(b) an

(c) the

(d) some

Show Answer

Answer : (c) the

20. Fill in the blank with suitable article : Where did you buy ___umbrella?

(a) a

(b) an

(c) in

(d) the

Show Answer

Answer : (d) the

21. Fill in the blank with suitable article : Draw _______ map of India

(a) an

(b) the

(c) a

(d) some

Show Answer

Answer : (b) the

22. Fill in the blank with suitable preposition : He killed two birds _____ one shot

(a) at

(b) by

(c) with

(d) from

Show Answer

Answer : (c) with

23. Fill in the blank with suitable preposition : I have not seen him _____ last night

(a) in

(b) into

(c) at

(d) since

Show Answer

Answer : (d) since

24. Fill in the blank with suitable preposition : ______ the ungthered rice he lay

(a) beside

(b) besides

(c) in

(d) with

Show Answer

Answer : (b) besides

25. Fill in the blank with suitable preposition : The caravan must reach its destination ____ sunset

(a) at

(b) in

(c) by

(d) between

Show Answer

Answer : (c) by

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.