Home » TNPSC » TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 15

TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 15

 

 

 

1. Find out the feminine noun:

(a) nephew

(b) stag

(c) niece

(d) monk

Show Answer

Answer : (c) niece


2. FInd out the verb :

(a) dance

(b) attractive

(c) dancer

(d) clever

Show Answer

Answer : (a) dance


3. Find out the adjective :

(a) foolish

(b) courageous

(c) city

(d) walth

Show Answer

Answer : (a) foolish


4. Find out the adverb :

(a) authorise

(b) authoritatively

(c) authority

(d) authorisation

Show Answer

Answer : (b) authoritatively


5. Select the correct plural of “genius”

(a) genius

(b) genies

(c) genus

(d) genii

Show Answer

Answer : (d) genii


6. Select  the correct plural form of “coat-of-mail”

(a) coats-of-mail

(b) coat-of-mail

(c) coats-of-mails

(d) coats-of-mailes

Show Answer

Answer : (a) coats-of-mail


7. Select  the correct plural form of “index”

(a) indices

(b) indexs

(c) indics

(d) indexees

Show Answer

Answer : (a) coats-of-mail


8. Identify the correct complex sentence

(a) We came upon a hut where a peasant lived

(b) We came upon a peasant’s hut

(c) We came upon a hut and the peasan lived there

(d) He died in his native village

Show Answer

Answer : (a) We came upon a hut where a peasant lived

9. “I rejoice at his good  fortune” Identify the above sentence

(a) Complex sentence

(b) Negative sentence

(c) Compound sentence

(d) Simple sentence

Show Answer

Answer : (d) Simple sentence

10. Identify the compound sentence

(a)  His handwriting is as bad as it could be

(b) I called at your house yesterday but you were out

(c) She is the basket-seller

(d) If you had not helped me, I would have been ruined

Show Answer

Answer : (b) I called at your house yesterday but you were out

11. Which of the following words is correct to form the correct complex sentence? The excat time when this occured…..ascertained

(a) are not

(b) are not been

(c) has not been

(d) had not been

Show Answer

Answer : (c) has not beenhouse yesterday but you were out

12. Identify the sentence in which Positive Degree is used

(a) My school is better than any other school in our town

(b) My school is the best school in our town

(c) No other school in our town is as good as my school

(d) My school is a good as any school

Show Answer

Answer : (c) No other school in our town is as good as my school

13. Identify the sentence in which comparative Degree is used

(a) Asia is bigger than any other continent in the world

(b) No other continent in the world is so big as Asia

(c) Asia is the biggest continent in the world

(d) Asia is one of the biggest continent in the world

Show Answer

Answer : (a) Asia is bigger than any other continent in the world

14. Identify the sentence in which superlative Degree is used

(a) Milk is more nutritious than any other drink

(b) Milk is the most nutritious drink

(c) No other drink is as nutritious as milk

(d) Milk is the nutritious drink

Show Answer

Answer : (b) Milk is the most nutritious drink

15. Identify the sentence in which Positive Degree is used

(a) Very few languages in the world are as rich as Tamil

(b) Tamil is richer tahn many other languages in the world

(c) Tamil is one of the richest language in the world

(d) Tamil is richer than any other language in the world

Show Answer

Answer : (a) Very few languages in the world are as rich as Tamil

16. Identify the sentence in which Positive Degree is used

(a) Iron is not as heavy as lead

(b) Lead is heavier than Iron

(c) Iron is more heavier than lead

(d) Lead is one of the heaviest metal

Show Answer

Answer : (a) Iron is not as heavy as lead

Pick up the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence complete.

17. It may not be necessary to narrate______ worries of family life

(a) everyday

(b) ordinary

(c) natural

(d) routine

Show Answer

Answer : (a) everyday

18. There could be not doubt, a certain measure of _______ is essential for the functioning of the state

(a) control

(b) authority

(c) censorship

(d) pressure

Show Answer

Answer : (b) authority

19. Choose the correct synonym for the italicized word form the options given below : Militants, the word form the options given: Militants, the world over, avow their faith in violence, no matter to what group they belong:

(a) reject

(b) admit

(c) refuse

(d) reply

Show Answer

Answer : (b) admit

20. Choose the correct synonym for the italicized word form the options given below : After narrating a few jokes, he began to hassle with his friends

(a) surrender

(b) dictate

(c) pacify

(d) argue

Show Answer

Answer : (d) argue

21. Choose the correct synonym for the italicized word form the options given below : Before leaving the scene of the crime, the suspect tried to obliterate all his fingerprints

(a) destroy

(b) preserve

(c) observe

(d) cultivate

Show Answer

Answer : (a) destroy

22. Choose the correct synonym for the italicized word form the options given below : He feels no qualms for accepting brides even for legitimate work

(a)  charity

(b) promotion

(c) remorse

(d) donation

Show Answer

Answer : (c) remorse

23. Choose the correct synonym for the italicized word form the options given below : Women’s salaries are low vis-a-vis what men earn for the same work

(a) in response

(b) in comparison

(c) in relation to

(d) with reference to

Show Answer

Answer : (b) in comparison

24. Choose the correct synonym for the italicized word form the options given below: Finally, she played her trump card and the threatened to resign

(a) weak point

(b) turning point

(c) valuable resource

(d) narrow outlook

Show Answer

Answer : (c) valuable resource

25. Choose the correct synonym for the italicized word form the options given below: He is anxious

to explain why he has given the film a contemporary and dramatic edge

(a) unconcerned

(b) unholy

(c) passive

(d) unpopular

Show Answer

Answer : (a) unconcerned

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.