Home » TNPSC » TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 12

TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 12

 

 

1. Choose the correct synonym for the italicized word from the options given : This time, however, he summoned courage to face the irate crowd

(a) cowardly

(b) angry

(c) friendly

(d) foolish

Show Answer

Answer : (b) angry

2. Choose the correct synonym for the italicized word from the given options: To call them outdated would be to insult the calendar

(a) ridiculous

(b) inapplicable

(c) irrelevant

(d) old-fashioned

Show Answer

Answer : (d) old-fashioned

3. Choose the correct synonym for the italicized word from the given options: The Gods and science are in a holy alliance

(a) friendship

(b) association

(c) marriage

(d) conspiracy

Show Answer

Answer : (b) association

4.  Choose the correct synonym for the italicized word from the given options: Presumably, they will be made scapegoats if something goes wrong

(a) victims

(b) heroes

(c) deserters

(d) villains

(d) conspiracy

Show Answer

Answer : (d) villains

5. Choose the correct synonym for the italicized word from the given options: The teacher ordered the students to stop being so juvenile

(a) immature and foolish

(b) stand out

(c) right and fair treatment

(d) explanatory

Show Answer

Answer : (a) immature and foolish

6. Choose the correct synonyms for the italicized word from the given options: There is not a jot of truth in his story

(a) praise

(b) good

(c) very small amount

(d) collection

Show Answer

Answer : (c) very small amount

7. Choose the correct antonym for the italicized word from the given options: She was known for her impeccable manners

(a) offensive

(b) crude

(c) impolite

(d) faulty

Show Answer

Answer : (d) faulty

8. Choose the correct antonym for the italicized word from the given options: He is ruthless in using his media to promote a political agenda

(a) frustrate

(b) destroy

(c) demote

(d) discourage

Show Answer

Answer : (a) frustrate


9. Choose the correct antonym for the italicized word from the given options: He was obliquely inspired by the poetry of leading Bengali poets

(a) sudedenly

(b) directly

(c) remotely

(d) secretly

Show Answer

Answer : (d) secretly


10. Choose the correct word :

(a) greasy

(b) greasysome

(c) greacy

(d) greasyful

Show Answer

Answer : (a) greasy


11. Choose the correct word (Prefix, suffix):

(a) disgraduate

(b) misgraduate

(c) ungraduate

(d) graduation

Show Answer

Answer : (d) graduation


12. Select the correct word (Prefix, suffix):

(a) ineventful

(b) uneventful

(c) miseventful

(d) diseventful

Show Answer

Answer : (b) uneventful


13. Choose the correct word :

(a) undone

(b) misfamiliar

(c) disemploy

(d) misdraw

Show Answer

Answer : (a) undone


14. Choose the correct word :

(a) disleash

(b) univalve

(c) disvalve

(d) forevalve

Show Answer

Answer : (b) univalve


15. Fill in the blank with suitable : Take care or the clothes will catch ______ fire

(a) the

(b) a

(c) no article

(d) an

Show Answer

Answer : (c) no article


16. Fill in the blank with suitable article : ______Andhamans belong to India

(a) The

(b) A

(c) An

(d) No article

Show Answer

Answer : (a) The


17. Fill in the blanks with suitable article : _______Philosophers love solitude

(a) An

(b) A

(c) No article

(d) The

Show Answer

Answer : (c) No article


18. Fill in the blank with suitable article : The Indians are ______ most hard working people

(a) the

(b) a

(c) an

(d) no article

Show Answer

Answer : (a) the


19. Fill in the blanks with suitable article: Raja Raja Cholan was ______ great king

(a) the

(b) no article

(c) an

(d) A

Show Answer

Answer : (d) A


20. Fill in the blank with suitable preposition : He executed the work ___ force

(a) through

(b) by

(c) with

(d) for

Show Answer

Answer : (b) by


21. Fill in the blank with suitable preposition : ______ playing cricket, he is also a good athlete

(a) Before

(b) Among

(c) Besides

(d) For

Show Answer

Answer : (c) Besides


22. Fill in the blank with suitable preposition : The watchman had just gone _____ duty

(a) off

(b) of

(c) with

(d) above

Show Answer

Answer : (a) off


23. Fill in the blank with suitable preposition : They sell milk _____ litres

(a) in

(b) by

(c) with

(d) to

Show Answer

Answer : (b) by


24. Fill in the blank with suitable preposition : No more ______ that

(a) with

(b) among

(c) off

(d) of

Show Answer

Answer : (d) of


25. Select the correct question tag : You didn’t notice him, _______?

(a) don’t you

(b) shouldn’t you

(c) did you

(d) didn’t you

Show Answer

Answer : (c) did you


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.