Home » TNPSC » TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 1

TNPSC GROUP 2A English Practice Set Questions and Answers Set – 1

1. Identify the Complex sentence:

(a) The police arrived and the crowd dispersed

(b) When the police arrived, the crowd dispersed

(c) The crowd dispersed on the arrival of the police

(d) The crowd dispersed at the arrival of the police

Show Answer

Answer : (c) The crowd dispersed on the arrival of the police

2. Identify the given sentence: It rained heavily yet he went out.

(a) Simple

(b) Compound

(c) Complex

(d) None

Show Answer

Answer : (b) Compound

3. Identify the given sentence: Run fast and you will catch the train.

(a) Simple

(b) Complex

(c) Compound

(d) None

Show Answer

Answer : (c) Compound

4. Identify the Comparative degree:

(a) The sword is not so mighty as the pen

(b) Very few students are as honest as Mohandas

(c) The pen is mightier than the sword

(d) Mohandas is one of the brightest of many other boys

Show Answer

Answer : (c) The pen is mightier than the sword

5. Identify the correct degree (Comparative):

(a) He is not less intelligent than his brother

(b) He is as intelligent as his brother

(c) Very few boys are as intelligent as Ram

(d) Ram is one of the most intelligent boys

Show Answer

Answer : (a) He is not less intelligent than his brother

6. Identify the Superlative degree:

(a) Very few players are as good as Sudha

(b) Sudha is better than most other players

(c) Reeta is taller than Sita

(d) Sudha is one of the best players

Show Answer

Answer : (d) Sudha is one of the best players

7. Identify the correct Superlative degree:

(a) No other city in South India is as big as Chennai

(b) Chennai is the biggest city in South India

(c) Chennai is bigger than any other city in South India

(d) Very few cities are as big as Chennai

Show Answer

Answer : (b) Chennai is the biggest city in South India

8. Identify the Positive degree:

(a) It is easier to speak than to act

(b) It is easy to speak

(c) Milk is more nourishing than any other food

(d) Milk is the most nourishing food

Show Answer

Answer : (b) It is easy to speak

9. Identify the Positive degree:

(a) A wise enemy is better than a foolish friend

(b) A foolish friend is not so good as a wise enemy

(c) Mumbai is the best seaport of India

(d) The rose is the sweetest of all flowers

Show Answer

Answer : (b) A foolish friend is not so good as a wise enemy

10. Find out the odd word:

(a) Slowly

(b) Fastly

(c) Ugly

(d) Bitterly

Show Answer

Answer : (c) Ugly

11. Find out the odd word (Noun):

(a) Convict

(b) Conviction

(c) Convincing

(d) Convince

Show Answer

Answer : (a) Convict

12. Select the correct plural form of “louse”:

(a) lices

(b) lice

(c) louses

(d) lousis

Show Answer

Answer : (b) lice

13. Select the correct plural form of “sheep”:

(a) sheep

(b) sheeps

(c) ships

(d) sheepes

Show Answer

Answer : (a) sheep

14. Select the correct plural form of “life”:

(a) lifes

(b) lifees

(c) livees

(d) lives

Show Answer

Answer : (d) lives

15. Select the correct plural form of “wolf”:

(a) wolfs

(b) wolves

(c) wolfes

(d) wolvees

Show Answer

Answer : (b) wolves

16. Select the correct plural form of “army”:

(a) armyes

(b) armys

(c) armies

(d) armiees

Show Answer

Answer : (c) armies

17. Identify the Simple sentence:

(a) When we have holidays, we play cricket

(b) We have holidays and we play cricket

(c) We have holidays but we play cricket

(d) Having holidays, we play cricket

Show Answer

Answer : (d) Having holidays, we play cricket

18. Idenntify the Simple sentence:

(a) He gave up smoking and felt better

(b) He smoked and felt better

(c) Giving up smoking he felt better

(d) As he gave up smoking he felt better

Show Answer

Answer : (c) Giving up smoking he felt better

19. Select the correct sentence:

(a) I have troubling you

(b) The staff asked a holiday

(c) Aeroplanes carry mail parcels

(d) Peter returned back from London

Show Answer

Answer : (d) Peter returned back from London

20. Select the correct sentence :

(a) The mountain was enveloped in clouds

(b) The mountain was enveloping n clouds

(c) The mountain was to envelop in clouds

(d) The mountain has clouds in its envelop

Show Answer

Answer : (a) The mountain was enveloped in clouds

21. Select the correct sentence:

(a) I went to the school by bus

(b) I can go to the school by bus

(c) I will go to the school by bus

(d) I go to school by bus

Show Answer

Answer : (d) I go to school by bus

22. Select the correct sentence:

(a) The Taj Mahal was in India

(b)  The Taj Mahal is in Agra in India

(c) The Taj Mahal is one of the wonder of the world

(d) The Taj Mahal in Asia

Show Answer

Answer : (b)  The Taj Mahal is in Agra in India

23. Select the correct sentence :

(a) He spend his holidays reading a novel

(b) I will spent my holidays reading a novel

(c) I can spent my holidays reading a novel

(d) I spent my holidays reading

Show Answer

Answer : (c) I can spent my holidays reading a novel

24. Find out the odd word :

(a) Beautiful

(b) Handsome

(c) Borrow

(d) Pretty

Show Answer

Answer : (c) Borrow

25. Find out the odd word :

(a) Walk

(b) Talk

(c) Pick

(d) Pig

Show Answer

Answer : (d) Pig

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.