Home » Aptitude » Time and Work Practice Set – 1 Questions and Answers

Time and Work Practice Set – 1 Questions and Answers

Time and Work Aptitude Questions and Answers with Explanation:

1.Yesterday Shweta completed 300 units of work at the rate of 15 units per minute. Today she completed the same units is work but her speed was 40% faster than yesterday. What is the approximate difference in the time she took to complete the work yesterday and the time she took today?

(1) 16 min

(2) 26 min

(3) 46 min

(4) 6 min

Answer : 6 min

Explanation :

Reqd. difference = 300/15 = 300 * 100/15 * 140

= 20 – 14.28

= 20 – 14

= 6 min.

2. Yesterday Priti typed an essay of 5000 words at the speed of 60 words per minute. Today she typed the same essay faster and her speed was 15% more than yesterday. What is the approximate difference in the time she took to type yesterday and the time she took to type today?

(1) 20 minutes

(2) 30 minutes

(3) 10 minutes

(4) 40 minutes

Answer : 10 minutes

Explanation:

Reqd. difference

= [5000/60 – 5000 * 100/60 * 115]min.

= 250/3 – 5000/369 = 83.3 – 72.46 = 10 min.

3. 18 women can complete a work in 12 days and 12 men can complete the same work in 9 days. In how many days will 8 men and 8 women complete that work?

(1) 9

(2) 6

(3) 12

(4) 8

Answer : 9

Explanation:

(18 * 12)women = (12 * 9)men

8 women – 12 * 9 * 8/216 = 4 men

(8 men + 8 women) = 8 + 4 = 12 men

Reqd.no.of.days = 9 days

4. 12 Men can complete one-third of the work in 8 days. In how many days can 16 men complete that work?

(1) 18

(2) 12

(3) 24

(4) Cannot be determined

Answer : 18

Explanation:

Men Work Days

12     1/3    8

16     1       x

= 16 : 12

1/3 : 1

: : 8 : x

x = 12 * 1 * 8/16 * 1/3

x = 18 days

5. 22 Men can complete a job in 16 days. In how many days will 32 men complete that job?

(1) 14

(2) 12

(3) 11

(4) 9

Answer: 11

Explanation:

Required no.of days = 22 * 16/32 = 11

6. 24 men can complete a piece of work in 15 days. In how many days will 18 men complete that work?

(1) 16 days

(2) 20 days

(3) 22 days

(4) 25 days

Answer : 20 days

Explanation:

Number of days = 24 * 15/18 = 20

7. 16 men can complete a piece of work in 7 days. In how many days will 28 men complete the same work?

(1) 6 days

(2) 8 days

(3) 3 days

(4) 4 days

Answer : 4 days

Explanation:

16 men can complete a piece of work in = 7 days

= 1 men can complete a piece of work in = 16 * 7 days

28 men can complete a piece of work in = 16 * 7/28 =4 days.

8. 10 men can complete a piece of work in 8 days. In how many days can 16 men complete that work?

(1) 4 days

(2) 5 days

(3) 6 days

(4) 3 days

Answer : 5 days

Explanation:

10 men can complete a piece of work in = 8 days

1 man can complete same of work in = 8 * 10 = 80 days

16 men can complete same of work in = 80/16 = 5days.

9. A and B together can do a piece of work in 4 days. If A alone can do in 6 days. In how many days B can alone complete the same piece of work?

(1) 12

(2) 8

(3) 9

(4) 16

Answer : 12

Explanation:

(A + B)’s 1 day’s work = 1/4

A’s 1 day’s work = 1/6

B’s 1 day’s work = 1/4 – 1/6

= 3 -2/12 = 1/12

B alone can complete the work in 12 days.

10. 15 women can complete a work in 4 days. How long 20 women will take to complete the work?

(1) 2 days

(2) 21/2 days

(3) 3 days

(4) 31/2 days

Answer: 3 days

Explanation:

15 * 4 = 20 * D2

or D2 = 15 * 4/20 = 3 days.

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.