Home » Aptitude » Time and Distance Practice Set – 1 for all Competitive Exams

Time and Distance Practice Set – 1 for all Competitive Exams

Time and Distance Questions and Answers with Explanation:

1.The average speed  of a bus is 8 times the average speed of a bike. The bike covers a distance of 186 km in 3 hours. How much distance will the bus cover in 10 hours?

(1) 4069 km

(2) 4096 km

(3) 4960 km

(4) 4690 km

Answer : 4960 km

Explanation:

Speed of the bus = 8 * 186/3 km/hr

= 496 km/hr

Required distance covered = 496 * 10 = 4960 km.

2. The average speed of a train is 3 times the average speed of a car. The car covers a distance of 520 kms in 8 hours. The car covers a distance  of 520 kms in 8 hours. How much distance will the train cover in 13 hours?

(1) 2553 kms

(2) 2585 kms

(3) 2355 kms

(4) 2535 kms

Answer : 2535 km

Explanation:

Speed of  the train = 3 * 520/8 = 195 km/hr.

Reqd. distance covered = 13 * 195 = 2535 km.

3. A train running at a speed of 60 kmph crosses a platform double its length in 32.4  seconds. What is the length of the platform?

(1) 180 metres

(2) 240 metres

(3) 360 metres

(4) 90 metres

Answer : 360 metres

Explanation:

Total distance = 60 * 5/18 * 32.4 = 540 m

Length of the platform = 540 * 2/3 = 360 m

4. A 160 metre long train running at a speed of 90 km.p.h. crosses a platform in 18 seconds. What is the length of the platform in metres?

(1) 210

(2) 240

(3) 290

(4) 310

Answer : Length of the platform

Explanation:

= 90 * 5/18 * 18 – 160 = 450 – 160 = 290m

5. A 275 metre long train crosses a platform of equal length in 33 seconds. What is the speed of the train in kmph?

(1) 66

(2) 60

(3) 64

(4) 72

Answer : 60 km/hr

Explanation:

Distance = 2 * 275 = 550 m

and Time = 33 sec.

Speed = 550/33 * 18/5 = 60 km/hr

6. A train running at the speed of 66 kmph crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the train?

(1) 330 metres

(2) 300 metres

(3) 360 metres

(4) 320 metres

Answer : 330 metres

Explanation:

Speed of the train = 66 km/hr = 66 * 5/18 = 55/3 m/s

Length of the train = 55/3 * 18 = 330m

7. A 240 metre long train crosses a 300 metre long platform in 27 seconds. What is the speed of the train in kmph?

(1) 66

(2) 60

(3) 76

(4) 72

Answer : 72 km/hr

Explanation:

Speed of the train = (240 + 300)m/27 sec = 20 m/sec

= 20 * 18/5 = 72 km/hr.

8. A train running at the speed of 60 kmph crosses a 200 metre long platform in 27 second. What is the length of the train?

(1) 250 metre

(2) 200 metre

(3) 240 metre

(4) 450 metre

Answer : 250 metre

Explanation:

Let the length of the train be x metre.

Speed of the train = 60 kmph = 60 * 5/18 = 50/3 m/sec

As per question,

(x + 200) = 50/3 * 27 = x + 200 = 450

x = 450 – 200 = 250 metre

9. A car runs at the speed of 50 kms per hour when not serviced and runs at 60 kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 6 hours. How much time will the car take to cover the same distance when not serviced?

(1) 8.2 hours

(2) 6.5 hours

(3) 8 hours

(4) 7.2 hours

Answer : 7.2 hours

Explanation:

Reqd. time = 60 * 6/50

= 7.2 hours

10. A car runs at the speed of 40 kms per hour when not serviced and runs at 65 kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 5 hours. How much approximate time will the car take to cover the same distance when not serviced?

(1) 10

(2) 7

(3) 12

(4) 8

Answer : 8

Explanation:

Reqd. time = 65 * 5/40 = 8.125

= 8 hrs

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.