Home » Aptitude » SSC MTS Numerical Ability Set – 4

SSC MTS Numerical Ability Set – 4

1. The average age of 3 boys is 15 years. If the ratio of their ages is 3 : 5 : 7.  What is the age of the youngest boy?

(1) 9

(2) 12

(3) 18

(4) 21

Show Answer

Answer : (1) 9

Explanation :

(1) Sum of the ages of three boys = 3 * 15 = 45 years and ratio of their ages = 3 : 5 : 7

Sum of the ratios

= 3 + 5 + 7 = 15

Age of the youngest boy

= 3 / 15 * 45 = 9 years

2. A man engaged of a servant on the condition that he would pay him Rs. 900 and a uniform after one year service. He served only for months and received uniform and Rs. 650. Find the price of the Uniform?

(1) Rs. 80

(2) Rs. 90

(3) Rs. 100

(4) Rs. 1

Show Answer

Answer : (3) Rs. 100

Explanation :

(3) 12 months salary

= Rs 900 + Uniform

9 months salary 

= Rs. 650 + Uniform

= 3 months salary

= Rs. 250 [on subtraction]

9 months salary

= Rs. (3 * 250) = Rs. 750

Therefore Rs. 750

= Rs. 650 + uniform 

The cost of uniform = Rs. 100

3. Find the complete reminder when a certain number divided successively by 3,5 and 7 leaves remainders 2, 3 and 4 respectively?

(1) 61

(2) 52

(3) 73

(4) 71

Show Answer

Answer : (4) 71

Explanation :

(4) Here d1 = 3, d2 = 5, d3 = 7 (divisors)

r1 = 2, r2 = 3, r3 = 4 (remainders)

Therefore The complete remainder

= d1 d2 r3 + d1 r2 + r1

= 3 * 5 * 4 + 3 * 3 + 2 = 71

4. A number when dividetd by 221 gives a reminder 43. What remainder will be obtained by dividing the same number by 17?

(1) 9

(2) 8

(3) 7

(4) 5

Show Answer

Answer : (1) 9

Explanation :

(1) Number = 221 * Q + 43 

Where

Q is a positive integer

= 17 (13 Q + 2 ) + 9 Hence, the remainder is 9.

5. A man walks from p to Q at the rate of 5 kmph and returns from Q to P at 3 kmph. What is his average speed  for the whole journey?

(1) 13 / 4 kmph

(2) 7 / 2 kmph

(3) 15 / 4 kmph

(4) 8 kmph

Show Answer

Answer : (3) 15 / 4 kmph

Explanation :

(3) Here, PQ = QP.

Average speed

= 2 * 5 * 3 / 5 + 3 = 30 / 8 = 15 / 4 kmph.

6. The ratio between the Present ages of Ram and Mohan is 6 : 7 and the sum of their Present ages is 39 years. What is the age of RAM?

(1) 15 yrs

(2) 16 yrs

(3) 17 yrs

(4) 18 yrs

Show Answer

Answer : (4) 18 yrs

Explanation :

(4) Let the present ages of RAM and mohan be 6 x and 7 x yrs respectively

Therefore 6 x + 7 x = 39

13 x = 39 = x = 3

Present age of RAM

= 6 x = 6 * 3 = 18 yrs.

7. In the following number series on term is wrong. FInd out the wrong term.

484, 441, 400, 360, 324

(1) 484

(2) 360

(3) 400

(4) 441

Show Answer

Answer : (2) 360

Explanation :

(2) The series is based on the following pattern :

484 = (22)^2, 441 = (21)^2

400 = (20)^2, 361 = (19)^2

324 = (18)^2

Hence the wrong one is 360

8. Which fraction is the smallest ?

17 / 26, 9 / 13. 33 / 52, 37 / 52

(1) 33 / 52

(2) 17 / 26

(3) 9 / 13

(4) 37 / 52

Show Answer

Answer : (1) 33 / 52

Explanation :

(1) First of all we make the denominator of each fraction equal.

9 / 13 = 9 * 4 / 13 * 4 = 36 / 52

17 / 26 = 17 * 2 / 26 * 2 = 34 / 52

others are, 33 / 52 , 37 / 52

obviously, 33 / 52 is smaller

9. By selling 25 metres of cloth. I gained the selling price of 5 metres,. The gain percent is equal to :

(1) 25%

(2) 20%

(3) 27%

(4) 22%

Show Answer

Answer : (1) 25%

Explanation :

S.P. = C.P. + Gain

Therfore S.P. of 25 metres = C.P. of 25 metrres + S.P. of 5 metres or S.P. of (25 – 5) metres

= C.P. OF 25 metres.

On every 20 metres sold, there is a gain of 5 metres. Let the rate be Re 1/metre.

Therefore Gain % = 5 / 20 * 100 = 25%

10. The compunded ratio of 5 : 14 and 7 : 15 is :

(1) 6 : 1

(2) 1 : 6

(3) 3 : 2

(4) 2 : 3

Show Answer

Answer : (2) 1 : 6

Explanation :

(2) The required ratio

= 5 / 14 * 7 / 15 = 1 / 6 = 1 : 6

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.