1. The value of

[2 4/5 – 3/5 + 5/12 + 7/5 + 3] is

(1) 57.6

(2) 4.96

(3) 5.76

(4) 4.76

### Show Answer

Answer : (3) 5.76

**Explanation :**

**(3) 5.76**

**= 14 / 5 – 3 / 5 * 12 / 5 + 7 / 5 + 3**

**= 14 / 5 – 36 / 25 + 7 / 5 + 3**

**= 70 – 36 + 35 + 75 / 25**

**= 144 / 25 = 5.76**

2. Two sums of money are proportional to 8 : 9 If the first is Rs. 20. the other is :

(1) Rs. 22.5

(2) Rs. 20.5

(3) Rs. 23.5

(4) Rs. 20

### Show Answer

Answer : (1) Rs. 22.5

**Explanation :**

**(1) 22.5**

**Let the other sum be Rs. x then 8 : 9 : : 20 : x**

**= x = 9 * 20 / 8 = 45 / 2**

**= Rs. 22.5**

3. A bag contains Rs. 187 in the form of 1 rupee, 50 paise and 10 paise coins in the ratio 3 : 4 : 5 the no. of 1 rupee coins is :

(1) 102

(2) 136

(3) 170

(4) 132

### Show Answer

Answer : (1) 102

**Explanation :**

**(1) Ratio of coins = 3 : 4 : 5 Ratio of their values**

**= 3 : 4 / 2 : 5 / 10 = 3 : 2 : 1 / 2**

**= 6 : 4 : 1**

**Sum of the ratios**

**= 6 + 4 + 1 = 11**

**Therefore No of 1 rupee coins**

**= 6 / 11 * 187 = 102**

4. If A : B = 7 : 9 and B : C = 11 : 17 then C : A is :

(1) 77 : 153

(2) 153 : 77

(3) 121 : 53

(4) 53 : 121

### Show Answer

Answer : (2) 153 : 77

**Explanation :**

**A / B = 7 / 9 , B / C = 11 / 17**

**Therefore A / C = A / B * B / C = 7 / 9 * 11 / 17 = 77 / 153**

**Therefore C : A = 153 : 77**

5. The average weight of the 10 oars man in a boat is increased by 1 kg when one of the crew who weighs 50 kg is replaced by a new man. what is the weight of new man?

(1) 58 kg

(2) 52 kg

(3) 53 kg

(4) 60 kg

### Show Answer

Answer : (4) 60 kg

**Explanation :**

**(4) 60 kg**

**Increase in average wt = 1 kg.**

**Total increase = 1 * 10**

**= 10 kg**

**Therefore wt of new oarman**

**= wt of outgoing oarman +10 kg**

**= 50 + 10 = 60 kg**

6. A person having bought goods for Rs. 400 sells half of it at a gain of 5%, at what gain % must he sell the remainder so as to gain 20% on the whole?

(1) 30%

(2) 32%

(3) 34%

(4) 35%

### Show Answer

Answer : (4) 35%

**Explanation :**

**(4) 35%**

**Total gain required**

**=20% of Rs. 400**

**= 20 / 100 * 400 = Rs. 80**

**Cost of half of the goods**

**= Rs. 200. gain = 5%**

**S.P. of half the goods**

**= Rs. 200 * 105 / 100**

**= Rs. 210 Gain = Rs. 10**

**Remaining required gain**

**= Rs. (80 – 10) = Rs. 70**

**Remaining goods = Rs. 200.**

**Gain % = 70 / 200 * 100%**

**= 35%**

7. Ram and Shyam together can do a work in 8 days. Both of them began to work. After 3 days Ram fell ill. Shyam completed the remaining work in 15 days. In how many days can Ram complete the whole work?

(1) 17

(2) 12

(3) 15

(4) 13

### Show Answer

Answer : (2) 12 days

**Explanation :**

**(2) 12 days**

**Work of Ram and Shyam for 1 day = 1 / 8**

**Therefore Work of Ram and Shyam for 3 days = 3 / 8**

**Therfore Remaining work**

**= 1 – 3 / 8 = 5 / 8**

**Therefore 5 / 8 work is done by Shyam in 15 days**

**Therefore 1 work is done by ShyamÂ **

**= 15 * 8 / 5 = 24 days.**

**Therefore work of Shyam for 1 day = 1 / 24**

**= 1 / 8 – 1 / 24 = 1 / 12**

**Hence Ram alone will comptlete the work in 12 days.**

8. Two taps can fill a cistern in 6 min, and 7 min. respectively. If these taps are opened alternately for a minute in what time will the cistern be fllled?

(1) 6 3 / 7 min

(2) 6 2 / 3 min

(3) 6 min

(4) 5 1 / 3 min

### Show Answer

Answer : (1) 6 3 / 7 min

**Explanation :**

**(1) 6 3 / 7 min**

**The **oart** of the cistern **fileld** by the tap in 2 minutes**

**= 1 / 6 + 1 / 7 = 13 / 42**

**Therefore The part of the cistern filled by the taps in 6 minutes**

**= 3 * 13 / 42 = 13 / 14**

**Therfore Reamining Part 1 / 14 will be**

**filled by the taps in 6 / 14 = 3 / 7 min.**

**Hence fill cistern will be filled in 6 3 / 7 min.**

9. The radius of the base and height of a cone are 3cm and 5cm respectively where as the radius of the base and height of a cylinder are 2cm and 4cm respectively. The ratio of the volume of the cone to that of cylinder is :

(1) 7 : 8

(2) 15 : 16

(3) 15 : 8

(4) 9 : 8

### Show Answer

Answer : (2) 15 : 16

**Explanation :**

**(2) **15 :** 16**

**Volume of the cone**

**= 1 / 3 pie (3)^2 * 5 = 15 pie cm^3**

**and Volume of the cylinder**

**= pie (2)^2 * 4 = 16 = pie cm^3**

**Therefore required ratio = 15 : 16**

10. An author gets a royalty of 13% of the printed price of a book written by him. If the printed price of a copy of his book is Rs. 4.50 and 600 copies of the books are sold, how much royalty did he earn?

(1) Rs. 2660

(2) Rs. 315

(3) Rs. 351

(4) Rs. 2700

### Show Answer

Answer : (3) Rs. 351

**Explanation :**

**(3) Rs. 351**

**Cost of 600 Copies at Rs. 4.50**

**= 600 * 4.50 = Rs 2700**

**Therefore 13% of Rs. 2700**

**= 2700 * 13 / 100 = RS. 351**