Home » English » SSC MTS General English – Spotting Errors – 3

SSC MTS General English – Spotting Errors – 3

In the following questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, your answer is (4) i.e. No error.

1. I don’t (1) / want to (2) / loose it. (3) / No error. (4)

Show Answer

Answer : (2) loose it


Explanation:


(3) Replace loose it by lose it. The word Loose (verb) means :


loosen: to release something.


The word lose (verb) means : to be unable to find something / somebody; mislay.


2. Do not (1) / get panicked (2) / in emergencies. (3) / No error. (4)

Show Answer

Answer : (2) get panicked


Explanation:


(2) Here, get panicky (Adjective) should be used


3. Sometimes (1) / I get angry (2) / on her. (3) / No error. (4)

Show Answer

Answer : (3) I get angry


Explanation:


(3) Here, angry will be followed by with. Hence, with her should be used.


4. I use (1) / to go out (2) / to work earlier. (3) No error. (4)

Show Answer

Answer : (1) I use


Explanation:


(1) Here, I used to should be used.


Look at the sentences:


I used to go there every Sunday. (Correct)


I used to go there every Sunday. (Wrong)


5. The teacher (1) / has took (2) / the responsibility. (3) / No error. (4)

Show Answer

Answer : (2) has took


Explanation:


(2) Here, has taken (V3) should be used.


Structure of a sentence in present perfect is:


Subject + have / has + V3 (Past Participle)


6. Selling peanuts on the road is

(1) / the only means of earning

(2) / in respect of most of the people. (3) / No error (4)

Show Answer

Answer : (3) in respect of most of the people


Explanation:


(3) Replace group of words in respect of most of the people by for most of the people. Idiom in respect of is used in the following manner :


A writ was served on the firm in respect of (covering) their unpaid bill.


7. Her talk was (1) / judged by many (2) / as one of the most important talks given in the seminar. (3) / No error (4)

Show Answer

Answer : (4) No error


Explanation:


(4) No error


8. The boy who was guilty with (1) / having stolen the cell phone (2) / came out with the truth. (3) / No error (4)

Show Answer

Answer : (1) The boy who was guilty with


Explanation:


(1) The word guilty takes preposition of in the following sense as :


The jury found the defendant not guilty of the offence.


Hence, The boy who was guilty of will be a correct sentence.


9. She is the teacher whom I know (1) / has helped my son (2) / in the examination. (3) / No error (4)

Show Answer

Answer : (2) has helped my son


Explanation:


(2) According to the sense of the sentence, it is proper to use Simple Past here. Hence, replace has helped my son by helped my son.


10. You cannot demand all your articles (1) / unless you do not (2) / give advance notice. (3) / No error (4)

Show Answer

Answer : (2) unless you do not


Explanation:


(2) Conjuction unless is used in the following way:


Look at the sentences :


I shall not write unless you do.


I sleep with the window open


Hence, replace unless you do not by unless you.


Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.