Home » General Awareness » SSC MTS General Awareness Set – 9

SSC MTS General Awareness Set – 9

1. Which of the following states is not included in Capital Region Planning Council?

(1) Rajasthan

(2) Haryana

(3) Uttar Pradesh

(4) Madhya Pradesh

Show Answer

Answer : (4) Madhya Pradesh

.

2. Which is situated on the “Capital Hill”?

(1) Legislative Office of United States General Assembly

(2) A peak of Kargil region won again by India in June 1999

(3) A mountainous peak from where Jesus gave sermons

(4) The biggest stock market of the world

Show Answer

Answer : (4) The biggest stock market of the world

3. The People’s Liberation Army Navy (PLAN) of China commissioned its first aircraft carrier, Liaoning, in the port city of Dallan on September 25, 2012. It is an upgrade version of Varyag purchased from

(1)France

(2) Ukraine

(3) Israel

(4) Kazakhstan

Show Answer

Answer : (2) Ukraine

4. Which of the following passes lies in the Sutlej valley?

(1) Nathu La

(2) Jelep La

(3) Shipki La

(4) Sherabathanga

Show Answer

Answer : (3) Shipki La

5. Which of the following steel plants is not managed by Indian Steel Authority Limited?

(1) Selaam Rust resistant Steel Plant

(2) Vishakhapatnam Steel Plant

(3) Alloy Steel Plant, Durgapur

(4) Bokaro Steel Plant

Show Answer

Answer : (1) Selaam Rust resistant Steel Plant

6. Girna Project is situated in

(1) Andhra Pradesh

(2) Maharashtra

(3) Orissa

(4) Chhattisgarh

Show Answer

Answer : (2) Maharashtra

7. The symbol of Reverse Bank of India is

(1) Capitol of Asokan Pillar

(2) Kuber with a purse of money

(3) Tiger before a Palm tree

(4) A dog sitting in a defensive state

Show Answer

Answer : (3) Tiger before a Palm tree

8. When there is one buyer and many sellers then that situation is called

(1) Monopoly

(2) Single buyer right

(3) Down right

(4) Double buyers right

Show Answer

Answer : (1) Monopoly

9. The Union Cabinet on October 4, 2012 approved the 12th Five Year Plan, aimed at rejuvenating India’s economy . The Plan aims to achieve 4 per cent growth in agriculture sector during 201217 besides reducing poverty to _______ percentage points

(1) 12

(2) 10

(3) 14

(4) 16

Show Answer

Answer : (2) 10

10. By which organic compound all the oils are known?

(1) Carbohydrate

(2) Protein

(3) Hydrocarbon

(4) Ester

Show Answer

Answer : (3) Hydrocarbon

11. The atomic number of carbon is 6 and its atomic mass is 12. How many are there protons in the nucleus of carbon?

(1) 6

(2) 12

(3) 18

(4) Zero

Show Answer

Answer : (1) 6

12. When two cubes of ice are pressed on each other. what is the cause of their being one?

(1) Van Der Waals Force

(2) Dipole moment

(3) Hydrogen bond formation

(4) Covalent attraction

Show Answer

Answer : (4) Covalent attraction

13. Where is Brihadeshwar Temple situated?

(1) Kanchi

(2) Madurai

(3) Shri Shailan

(4) Tanjore

Show Answer

Answer : (4) Tanjore

14. Which of the following architectural wonders was not constructed in the 12th A.D.?

(1) Sun-temple of Konark

(2) Temple of Khajuraho

(3) Ankorvat

(4) Notre Dam, the paris

Show Answer

Answer : (1) Sun-temple of Konark

15. Who composed the memorable literary character named Winston Smith?

(1) George Orwell

(2) E.M. Foster

(3) Rudyard Kipling

(4) R.C. Sheridon

Show Answer

Answer : (2) Ukraine

16. In Tamil literature the glorious books Shilppadikaram and Manimekhalai are related to

(1) Jainism

(2) Buddhism

(3) Hindusim

(4) Christianity

Show Answer

Answer : (2) Buddhism

17. Where was saint Kabir born?

(1) Delhi

(2) Varanasi

(3) Mathura

(4) Hyderabad

Show Answer

Answer : (2) Varanasi

18. In which of the following Systems of land settlement adopted by the English did provide more protection to the interests of farmers?

(1) Permanent Settlement of Bengal

(2) Ryotwari Settlement of Madras

(3) Zamindari Settlement of Central States

(4) Malgujari (land revenue) Setternent of United State

Show Answer

Answer : (2) Ryotwari Settlement of Madras

19. Where is Panzseer valley situated?

(1) Lebanon

(2) Afghanistan

(3) Jammu and Kashmir, India

(4) Syria

Show Answer

Answer : (2) Afghanistan

20. Which of the following is not a Kharif crop?

(1) Rice

(2) Wheat

(3) Sugarcane

(4) Cotton

Show Answer

Answer : (2) Wheat

21. Who among the following won the PGA Tour’s Deutsche Bank golf championship on September 3 2012 in Norton, USA?

(1) Louis Oosthuizen

(2) Phil Mickelson

(3) Rory Mcllroy

(4) Tiger woods

Show Answer

Answer : (2) Phil Mickelson

22. Where is Khaibar Pass situated?

(1) Bhutan

(2) Bangladesh

(3) India

(4) Pakistan

Show Answer

Answer : (4) Palistan

23. For which period the Finance Commission is formed?

(1) 2 years

(2) Every year

(3) 5 years

(4) According to the wishes of President

Show Answer

Answer : (3) 5 years

24. Which of the following languages was in vogue during Mughal period in the courts of India?

(1) French

(2) Persian

(3) Portuguese

(4) Arabic

Show Answer

Answer : (2) Persian

25. Coolis tube is used to produce

(1) Radio waves

(2) Microwaves

(3) X-rays

(4) Gama rays

Show Answer

Answer : (3) X-rays

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.