Home » General Awareness » SSC MTS General Awareness Set – 8

SSC MTS General Awareness Set – 8

1. What does the “Judicial Review” function of the Supreme Court mean?

(1) Review it own judgement

(2) Review the functioning of judiciary in the country

(3) Examine the constitutional validity of the laws

(4) Undertake periodic review of the Constitutional

Show Answer

Answer : (3) Examine the constitutional validity of the laws

2. The Indian Constitutional recognisers minorities on the basis of

(1) Religion

(2) Caste

(3) Percentage of the population of the Group to the total population

(4) Colour

Show Answer

Answer : (3) Percentage of the population of the Group to the total population

3. Which of the following domesticated animals was absent in the terracottas of the Indus civilisation?

(1) Buffalo

(2) Sheep

(3) Cow

(4) Pig

Show Answer

Answer : (1) Buffalo

4. Which among the following is the sacred book of the Buddhists?

(1) Upanishad

(2) Vedas

(3) Tripitaka

(4) Jatakas

Show Answer

Answer : (3) Tripitaka

5. The greatest development in the Krishana period was in the field of

(1) religion

(2) art

(3) literature

(4) architecture

Show Answer

Answer : (4) architecture

6. Mughal presence in the Red Ford ceased with the fall of

(1) Aurangzeb

(2) Muhammed Shah

(3) Shah Alam

(4) Bahadur Shah ‘Zafar’

Show Answer

Answer : (4) Bahadur Shah Zafar

7. Who was the first known Gupta ruler?

(1) Sri Gupta

(2) Chandragutpa I

(3) Ghatokacha

(4) Kumaragupta I

Show Answer

Answer : (1) Sri Gupta

8. Which of the following international prizes/awards is given for outstanding contribution in the field of journalism?

(1) Booker Prize

(2) Pulitzer Prize

(3) Sakharov Prize

(4) Sullivan Award

Show Answer

Answer : (2) Pulitzer Prize

9. Who is recognised as the Father of Geometry?

(1) Pythagoras

(2) Euclid

(3) Johann Kepler

(4) Rene Descartes

Show Answer

Answer : (2) Euclid

10. With which of the following fields is Ben Kingsley associated?

(1) Medical Science

(2) Motion Picture

(3) Sports

(4) Social Service

Show Answer

Answer : (2) Motion Picture

11. Who from the following leaders was not assassinated?

(1) Mahatma Gandhi

(2) Liaqat Ali Khan

(3) Muhammed Ali Jinnah

(4) Lord Louis Mountbatten

Show Answer

Answer : (2) Liaqat Ali Khan

12. When was colour TV transmission introduced in India?

(1) 1980

(2) 1981

(3) 1982

(4) 1984

Show Answer

Answer : (3) 1982

13. Who was the founder Director of the TIFR?

(1) S.S. Bhatnagar

(2) H.J. Bhabha

(3) M.N. Saha

(4) Vikram Sarabhai

Show Answer

Answer : (2) H.J. Bhabha

14. When was ISRO set up?

(1) 1965

(2) 1969

(3) 1971

(4) 1976

Show Answer

Answer : (2) 1969

15. How many countries have exploded atom bomb before India?

(1) 5

(2) 6

(3) 4

(4) 3

Show Answer

Answer : (1) 5

16. Khalsa was founded by

(1) Guru Gobind Singh

(2) Guru Ramdas

(3) Guru Nanak

(4) Arjun Dev

Show Answer

Answer : (1) Guru Gobind Singh

17. Which of the following books was authored by Mulk Raj Anand?

(1) The Village

(2) A Stranger Called I

(3) Dark Room

(4) My God Died Young

Show Answer

Answer : (1) The Village

18. Who is the president of the World Bank?

(1) Paul Wolfowitz

(2) James Wolfensohn

(3) Rodrigo De Rato

(4) Robert Zoellick

Show Answer

Answer : (4) Robert Zoellick

19. Which is not included in the private income arising in a country?

(1) Factor income from net domestic product

(2) Net factor income from abroad

(3) Current transfers from Government

(4) Current payments on foreign loans

Show Answer

Answer : (4) The Current payments on foreign loans

20. Which of the following pairs is incorrect?

(1) Isohytes – Humidity

(2) Isobars – Pressure

(3) Isohels – Sunshine

(4) Isotherms – Temperature

Show Answer

Answer : (1) Isohytes – Humidity

21. The term Isoneph indicates the lines of equal?

(1) cloudiness

(2) salinity

(3) rainfall

(4) pressure

Show Answer

Answer : (1) cloudiness

22. The soil which originate under tall grass prairie vegetation is is called

(1) Black soils

(2) Chestnut soils

(3) Chernozem soils

(4) Terra rosa soils

Show Answer

Answer : (4) Chernozem soils

23. Which one of the following is the highest gravity dam in the world

(1) Beas Dam

(2) Nangal Dam

(3) Bhakra Dam

(4) Hirakud Dam

Show Answer

Answer : (3) The Bhakra Dam

24. Which is the world’s largest desert?

(1) Sahara

(2) Gobi

(3) Tihar

(4) Takala Makan

Show Answer

Answer : (1) Sahara

25. Climate is extreme, rainfall is scanty, and the people used to be nomadic hoarders. For which region is this statement correct?

(1) African Savanna

(2) Central Asian Steppes

(3) Siberian Tundra

(4) North AMerican Prairies

Show Answer

Answer : (3) Siberian Tundra

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.