Home » General Awareness » SSC MTS General Awareness Set – 7

SSC MTS General Awareness Set – 7

1. Who among the following was appointed the new Culture Minister of Norway on September 24, 2012, becoming the first Muslim and youngest Minister over in Norwegian political history?

(1) Carima Sadique

(2) Hadila Tajik

(3) Daisy Rounsed

(4) Jemina Saddani

Show Answer

Answer : (2) Hadila Tajik

2. The ‘break-even point’ is where

(1) marginal revenue equals marginal cost

(2) average revenue equals average cost

(3) total revenue equals total cost

(4) None of these

Show Answer

Answer : (2) average revenue equals average cost

3. South-South dialogue is associated with

(1) Co-operation among developing nations

(2) Arms Conference

(3) Summit meeting between developed and developing

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (1) Co-operation among developing nations

4. Which of the following statements is/are correct about the financial reform measures approved by the Union Cabinet on October 4, 2012?

(1) FDI cap in insurance sector raised to 49 per cent from 26 per cent

(2) Amendment to the Companies Bill to overhaul corporate governance norms

(3) Setting up mega-fund to finance infrastructure projects

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (4) All of the above

5. Rate of interest is determined by

(1) The rate of return on the capital invested

(2) Central Government

(3) Liquidity preference

(4) Commercial Banks

Show Answer

Answer : (3) Liquidity prefernce

6. Which of the following has not been a component of the agricultural strategy that brought about the Green Revolution?

(1) Greater intensity of cropping

(2) Guaranteed maximum prices

(3) New agricultural technology

(4) New agricultural technology

Show Answer

Answer : (2) All of the Guaranteed maximum prices

7. Which of the following makes the skin layer imprevious to water?

(1) Collagen

(2) Melanin

(3) Keratin

(4) Chitin

Show Answer

Answer : (4) Chitin

8. Generally, the soil of the northern plains of India has been formed by

(1) degradation

(2) aggradation

(3) weathering in situ

(4) erosion

Show Answer

Answer : (2) aggradation

9. Two richest known sources of edible protein are

(1) meat, and eggs

(2) milk and vegetables

(3) soyabean and groundnut

(4) some type of algae and other micro-organisms

Show Answer

Answer : (3) soyabean and groundnut

10. Which of the following weeds has been found useful to check water pollution caused by industrial affluents?

(1) Parthenium

(2) Elephant grass

(3) Water hyacinch

(4) Both (1) and (2)

Show Answer

Answer : (3) Water hyacinch

11. Cloud is a colloidal dispersion of

(1) Air in a dispersion medium of water

(2) Fog in a dispersion medium of water

(3) Mist in a dispersion medium of air

(4) Water drops in a dispersion medium of air

Show Answer

Answer : (4) Water drops in a dispersion medium of air

12. The fourth state of matter is known as

(1) Gas

(2) Vapour

(3) Plasma

(4) Electrons

Show Answer

Answer : (3) Plasma

13. Lamberts law is related to

(1) Reflection

(2) Refraction

(3) Interference

(4) Illumination

Show Answer

Answer : (4) Illumination

14. Which of the following laws validates the statement that matter can neither be created nor destroyed?

(1) Law of conservation of energy

(2) Le Chatelier’s Principle

(3) Law of conservation of mass

(4) Law of osmosis

Show Answer

Answer : (3) Law of conservation of mass

15. Decibel is the unit used for

(1) Speed of light

(2) Intensity of heat

(3) Intensity of sound

(4) Radio wave frequency

Show Answer

Answer : (3) Intensity of sound

16. Conversion of chemical energy into electrical energy occurs in

(1) dynamos

(2) electric heaters

(3) battery

(4) atomic bombs

Show Answer

Answer : (3) battery

17. Which of the following is the petroleum wax?

(1) Bees wax

(2) Carnauba wax

(3) Paraffin wax

(4) Jojoba wax

Show Answer

Answer : (3) Paraffin wax

18. Which variety of coal contains recognisable traces of the original plant material?

(1) Anthracite

(2) Lignite

(3) Peat

(4) Bitumen

Show Answer

Answer : (3) Peat

19. Which is the purest form of iron?

(1) Steel

(2) Cast iron

(3) Pig iron

(4) Wrought iron

Show Answer

Answer : (4) Wrought iron

20. Which of the following metals form an amalgam with other metals?

(1) Lead

(2) Tin

(3) Zinc

(4) Mercury

Show Answer

Answer : (4) Mercury

21. The ideology of fascism developed in

(1) Germany

(2) Japan

(3) Italy

(4) Russia

Show Answer

Answer : (3) Italy

22. Who among the following was awarded the 2012 Nobel Prize for Literature on October 11, 2012?

(1) Mo Yan

(2) Peter Van

(3) Hun Xian

(4) Haruki Murakami

Show Answer

Answer : (1) Mo Yan

23. Which Article of the constitution of India accords special status to the State of Jammu and Kashmir?

(1) 324

(2) 311

(3) 370

(4) 356

Show Answer

Answer : (3) 370

24. In order to be recognised as an official opposition Group in the Parliament how many seats 91should it have?

(1) 1/3 rd of the total strength

(2) 1/4 th of the total strength

(3) 1/6 th of the total strength

(4) 1/10 th of the total strength

Show Answer

Answer : (4) 1/10 th of the total strength

25. What does the “judicial Review function of the Supreme Court mean?

(1) Review its own judgement

(2) Review the functioning of judiciary in the country

(3) Examine the constitutional validity of the laws

(4) Undertake periodic review of the constitution

Show Answer

Answer : (3) Examine the constitutional validity of the laws

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.