Home » General Awareness » SSC MTS General Awareness Set – 6

SSC MTS General Awareness Set – 6

1. Indian Standard Time relates to

(1) 75.5 degree E longitude

(2) 82.5 degree E longitude

(3) 90.5 degree E longitude

(4) 0 degree longitude

Show Answer

Answer : (2) 82.5 degree E longitude

2. The Directive Principles of State Policy was adopted from the

(1) British Constitution

(2) Swiss Constitution

(3) U.S. Constitution

(4) Irish Constitution

Show Answer

Answer : (4) Irish Constitution

3. Which is the second nearest star to the Earth after the Sun?

(1) Vega

(2) Sirius

(3) Proxima Centauri

(4) Alpha Centauri

Show Answer

Answer : (3) Proxima Centauri

4. The two forms of democracy are

(1) Parliamentary and Presidential

(2) Direct and Indirect

(3) Monarchical and Republican

(4) Parliamentary and kIng

Show Answer

Answer : (1) Parliamentary and Presidential

5. Which is an extra-Constitutional body?

(1) Language Commission

(2) Planning Commission

(3) Election Commission

(4) Finance Commission

Show Answer

Answer : (2) Planning Commission

6. The Prime Minister of India is

(1) Elected

(2) Appointed

(3) Nominated

(4) Selected

Show Answer

Answer : (2) Appointed

7. Which is not an All India Service?

(1) Indian Administration Service

(2) Indian Police Service

(3) Indian Foreign Service

(4) Indian Forest Service

Show Answer

Answer : (3) Indian Foreign Service

8. The forest in Sunderban is called

(1) Scrub jungle

(2) Mangrove

(3) Deciduous forest

(4) Tundra

Show Answer

Answer : (2) Mangrove

9. Noise is measured in

(1) Watt’

(2) REM

(3) Centigrade

(4) Decibel

Show Answer

Answer : (4) Decibel

10. Which of the following statements is/are correct about the world trade forecast by the World Trade Organisation on September 21, 2012?

(1) 2.5 per cent – Global trade growth forecast in 2012

(2) 4.5 per cent – Global trade growth forecast in 2013

(3) 1.5 per cent – Expected rise in developed countries exports in 2012

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (4) All of the above

11. The Messenger Satellite launched by NASA is to study

(1) Mercury

(2) Venus

(3) Saturn

(4) Jupiter

Show Answer

Answer : (1) Mercury

12. Which of the following recommendation were made by the Financial Sector Legislative Reforms Commission, headed by former Justice BN Srikrishna in its Approach Paper released on October 1, 2012?

(1) Unification of regulation and Supervision of financial firms

(2) Separation of the adjudication function from the mainstream activities of a regulator

(3) Setting up of a Unified Financial Agency and Financial Redressal Agency

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (4) All of the above

13. Professor Campbell, a British biologist who was a key member of the Ian Wilmut team that created Dolly the sheep, passed away on October 10, 2012. In which year Dolly was created?

(1) 1994

(2) 1996

(3) 1998

(4) 1992

Show Answer

Answer : (2) 1996

14. An Intelligent terminal

(1) has a microprocessor but cannot be programmed by the user

(2) can process small data processing jobs, with the use of large CPU

(3) interacts with the user in English

(4) cannot take data from the user

Show Answer

Answer : (1) has a microprocessor but cannot be programmed by the user

15. Which one of the following is not a method of estimating National Income?

(1) Expenditure method

(2) Product method

(3) Matrix method

(4) Income method

Show Answer

Answer : (3) Matrix method

16. The monetary policy is India is formulated by

(1) Central Government

(2) Industrial Financial Corporation of India

(3) Reserve Bank of India

(4) Industrial Development Bank of India

Show Answer

Answer : (3) Reserve Bank of India

17. A short-term government security paper is called

(1) Share

(2) Debenture

(3) Mutual fund

(4) Treasury bill

Show Answer

Answer : (4) Treasury bill

18. WTO basically promotes

(1) Financial support

(2) Global peace

(3) Unilateral trade

(4) Multilateral trade

Show Answer

Answer : (4) Multilateral trade

19. Under which market condition do firms have excess capacity?

(1) Perfect competition

(2) Monopolistic competition

(3) Duopoly

(4) Oligopoly

Show Answer

Answer : (2) Monopolistic competition

20. Price theory is also known as

(1) Macro Economics

(2) Development Economics

(3) Public Economics

(4) Micro Economics

Show Answer

Answer : (4) Micro Economics

21. A present, India is following

(1) Fixed exchange rate

(2) Floating exchange rate

(3) Pegged up exchange rate

(4) Pegged down exchange rate

Show Answer

Answer : (2) Floating exchange rate

22. Who among the following rate Belgian Grand Prix Formula One title on September 2, 2012?

(1) Sebastian Vettel

(2) Jenson Button

(3) Lewis Button

(4) Kimi Raikkonen

Show Answer

Answer : (2) Jenson Button

23. The bats can fly in the dark because

(1) they can see the objects in darkness

(2) they have weak legs and are likely to be attacked by predators

(3) they generate flashes of light

(4) they generate ultrasonic sound waves

Show Answer

Answer : (4) they generate ultrasonic sound waves

24. What changes will happen to a bowl of ice and water kept at exactly zero degree Celsius?

(1) All ice will melt

(2) All water will become ice

(3) No change will happen

(4) Only some ice will melt

Show Answer

Answer : (3) No change will happen

25. National Income is the

(1) Net National Product at market price

(2) Net National Product at factor cost

(3) Net Domestic Product at market price

(4) Net Domestic Product at factor cost

Show Answer

Answer : (2) Net National Product at factor cost

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.