Home » General Awareness » SSC MTS General Awareness Set – 5

SSC MTS General Awareness Set – 5

1. A concave lens always forms an image which is

(1) real and erect

(2) virtual and erect

(3) real and inverted

(4) virtual and inverted

Show Answer

Answer : (2) Virtual and erect

2. A vitamin requires cobalt for its activity. The vitamin is

(1) Vitamin B12

(2) Vitamin D

(3) Vitamin B2

(4) Vitamin A

Show Answer

Answer : (1) Vitamin B12

3. One of the constituents of tear gas is

(1) Ethane

(2) Ethanol

(3) Ether

(4) Chloropicrin

Show Answer

Answer : (4) Chloropicrin

4. The modulus of rigidity is the longitudinal strain

(1) longitudinal stress to longitudinal strain

(2) Volume stress to volume strain

(3) shearing stress to shearing strain

Show Answer

Answer : (2) Volume stress to volume strain

5. The propagation of sound waves in a gas involves

(1) adiabatic compression and rarefaction

(2) isothermal compression and rarefaction

(3) isochoric compression and rarefaction

(4) isobaric compression and rarefaction

Show Answer

Answer : (1) adiabatic compression and rarefaction

6. An atomic clock is based on transitions in

(1) Sodium

(2) Caesium

(3) Magnesium

(4) Aluminium

Show Answer

Answer : (2) Caesium


7. Plasma membrane in eukaryotic cells is made up of

(1) Phospholipid

(2) Lipoprotein

(3) Phospholipo-protein

(4) Phospho-protein

Show Answer

Answer : (1) Phospholipid

8. Which one of the following is also called the power plants of the cell?

(1) Golgi body

(2) Mitochondrion

(3) Ribosome

(4) Lysosome

Show Answer

Answer : (2) Mitochondrion

9. What is the chemical name of vinegar?

(1) Citric acid

(2) Acetic acid

(3) Pyruvic acid

(4) Malic acid

Show Answer

Answer : (2) Acetic acid

10. Which of the following is not a property of heavy water?

(1) Boiling point of heavy water is lower than that or ordinary water

(2) Density of heavy water is higher than that of ordinary water

(3) Freezing point of heavy water is higher than that of ordinary water

(4) It produces corrosion

Show Answer

Answer : (1) Boiling point of heavy water is lower than that or ordinary water

11. In which of the following processes is energy released?

(1) Respiration

(2) Photosynthesis

(3) Ingestion

(4) Absorption

Show Answer

Answer : (1) Respiration

12. Animals living in the three trunks are known as

(1) Arboreal

(2) Volant

(3) Amphibious

(4) Aquatic

Show Answer

Answer : (1) Arboreal

13. The book titled ‘The Indian War of Independence’ was written by

(1) Krishna Verma

(2) Madame Cama

(3) B.G. Tilak

(4) V.D. Savarkar

Show Answer

Answer : (4) V.D. Savarkar

14. Who was the founder of the Servants of India Society?

(1) G.K. Gokhale

(2) M.G. Ranade

(3) B.G. Tilak

(4) Bipin Chandra Pal

Show Answer

Answer : (1) G.K. Gokhale

15. The term Caste was derived from

(1) Portuguese

(2) Dutch

(3) German

(4) English

Show Answer

Answer : (1) Portuguese

16. The term “Greater India” denotes

(1) Political unity

(2) Cultural unity

(3) Religious unity

(4) Social unity

Show Answer

Answer : (2) Cultural Unity

17. The term “Greater India” denotes

(1) Political unity

(2) Cultural unity

(3) Religious unity

(4) Social unity

Show Answer

Answer : (2) Cultural unity

18. Formalised system of trading agreements with groups of countries is known as

(1) Trading blocks

(2) Trade ventures

(3) Trade partners

(4) Trade organisations

Show Answer

Answer : (1) Trading blocks

19. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by the writings of

(1) Bernard Shaw

(2) Karl Marx

(3) Lenin

(4) Leo Tolstoy

Show Answer

Answer : (4) Leo Tolstoy

20. Seismic sea waves which approach the coasts at greater force are known as

(1) Tides

(2) Tsunami

(3) Current

(4) Cyclone

Show Answer

Answer : (2) Tsunami

21. Depression formed due to deflating action of winds are called

(1) Playas

(2) Yardang

(3) Ventifacts

(4) Sand dunes

Show Answer

Answer : (2) Yardang

22. The land of maximum biodiversity is

(1) Tropical

(2) Temperate

(3) Monsoonal

(4) Equatorial

Show Answer

Answer : (1) Tropical

23. If input frequency of a full wave rectifier be n, then output frequency would be

(1) n/2

(2) n

(3) 3n/2

(4) 2n

Show Answer

Answer : (4) 2n

24. Heat transfer horizontally within the atmosphere is called

(1) Conduction

(2) Convection

(3) Absorption

(4) Advection

Show Answer

Answer : (2) Convection

25. Who is rightly called the “Father of Local Self Government” in India?

(1) Lord Mayo

(2) Lord Ripon

(3) Lord Curzon

(4) Lord Clive

Show Answer

Answer : (2) Lord Ripon

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.