Home » General Awareness » SSC MTS General Awareness Set – 4

SSC MTS General Awareness Set – 4

1. Which of the following countries on September 18, 2012 passed the Hindu Marriage Registration Bill-2012 to provide legal and social protection to Hindu women from marriage related cheating?

(1) Indonesia
(2) Iran
(3) United Kingdom
(4) Bangladesh

Show Answer

Answer : (4) Bangladesh

2. The study on the “Impact of Internet on the Indian Economy” by McKinsey said that the contribution of Internet economy to India’s GDP would explode to $ 100 billion by the year

(1) 2015

(2) 2017

(3) 2016

(4) 2020

Show Answer

Answer : (1) 2015

3. Which of the following statements is/are correct about the Supreme Court ruling on September 27, 2012 in this advisory opinion on the 2G Presidential Reference matter?

(1) Government has the right to decide policy, not judiciary

(2) Public good, not revenue maximisation, should be the decisive criteria

(3) Courts can quash allocations in case of arbitrary or illegal decisions

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (4) All of the above

4. Who among the following set three records in the men’s 83kg class of the senior National powerlifting championship in Kozhikode on September 6, 2012?

(1) K Govindaraj

(2) Gurwinder Singh

(3) Jupinder Singh

(4) Amit Kumar

Show Answer

Answer : (1) K Govindaraj

5. Per Capita income is maximum in which of the following states in India?

(1) Himachal Pradesh

(2) Punjab

(3) Gujarat

(4) Goa

Show Answer

Answer : (4) Goa

6. The author of the book “Environmental Jurisprudence” is

(1) Justice Y.V. Chandrachud

(2) Justice Ashok A. Desai

(3) Justice A. K. Sood

(4) Justice Prem Nagar

Show Answer

Answer : (2) Justice Ashok A. Desai

7. Which one of the following is true regarding plant cells and animal cells?

(1) Plant cells contain chloroplast while animal cells do not.

(2) Plant cells are small while animal cells are large in size

(3) Plant cells contain nucleus while animal cells do not

(4) Plant cells and animal cells are similar in all respects

Show Answer

Answer : (1) Plant cells contain chloroplast while animal cells do not

8. The Balwant Rai Mehta Committee was associated with

(1) Industrial Policy

(2) Banking Reforms

(3) Panchayati Raj

(4) Centre-State relations

Show Answer

Answer : (3) Panchayati Raj

9. The blood cholesterol level in 100 ml of blood in a normal person varies between

(1) 150 and 200 mg

(2) 120 and 200 mg

(3) 100 and 180 mg

(4) 80 and 160 mg

Show Answer

Answer : (1)150 and 200 mg

10. What is the name of the electronic communication network of the Reserve Bank of India?

(1) BOLT

(2) RBISAT

(3) RBINET

(4) RBIDOT

Show Answer

Answer : (3) RBINET

11. Heat resistant variety of glass is

(1) Pyrex glass

(2) Hard glass

(3) Flint glass

(4) None of these

Show Answer

Answer : (4) Flint glass

12. Which of the following is correctly matched?

(1) “Do or die” – Jawahar Lal Nehru

(2) “Dilli Chalo” – Mahatma Gandhi

(3) “Jai Jawan Jai Kisan” – Lal Bahadur Shastri

(4) “Swaraj is my brightright” – Swami Dayanand

Show Answer

Answer : (3) “Jai Jawan Jai Kisan” – Lal Bahadur Shastri

13. A ________ is approximately one billion bytes

(1) Kilobytes

(2) Bit

(3) Gigabyte

(4) Megabyte

Show Answer

Answer : (3) Gigabyte

14. Silk is obtained from

(1) Mulberry tree

(2) Saliva of the silk worm

(3) Larvae of silk worm

(4) Cocoon of silk worm

Show Answer

Answer : (2) Saliva of the silk worm

15. The body temperature is regulated by

(1) Pituitory gland

(2) Hypothalamus

(3) Pineal gland

(4) Thyroid gland

Show Answer

Answer : (2) Hypothalamus

16. Among the following iron ores, the highest percentage of iron content is found in

(1) Haemetite

(2) Magnetite

(3) Limnonite

(4) None of these

Show Answer

Answer : (2) Magnetite

17. A country’s balance of trade is unfavourable when

(1) exports exceed imports

(2)imports exceed exports

(3) terms of trade become unfavourable

(4) None of these

Show Answer

Answer : (2) imports exceed exports

18. The highest mountain peak of the Himalayas is situated in

(1) India

(2) Tibet

(3) Nepal

(4) China

Show Answer

Answer : (3) Nepal

19. Goa was captured by the Portuguese in the year

(1) 1508

(2) 1608

(3) 1510

(4) 1610

Show Answer

Answer : (3) 1510

20. The light from the Sun reaches the Earth in about

(1) 8 seconds

(2) 8 minutes

(3) 10 seconds

(4) 10 minutes

Show Answer

Answer : (2) 8 minutes

21. In India the largest public under taking is

(1) Air India

(2) Indian Railways

(3) IOC

(4) LIC

Show Answer

Answer : (3) IOC

22. Who was the advocate at the famous INA Trails?

(1) Bhulabhai Desai

(2) Asaf Ali

(3) Subhash Chandra Bose

(4) C. Rajagopalachari

Show Answer

Answer : (2) Bhulabhai Desai

23. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution?

(1) J.B. Kripalani

(2) Rajendra Prasad

(3) J.L. Nehru

(4) B.R. Ambedkar

Show Answer

Answer : (4) B.R. Ambedkar

24. Which year did Bankim Chandra Chattopadhyay write Anandmath?

(1) 1858

(2) 1892

(3) 1882

(4) None of these

Show Answer

Answer : (2) 1892

25. The Governor-General of India who initiated the introduction of English in India was

(1) Lord Curzon

(2) Lord Macaulay

(3) Lord Bentinck

(4) Lord Hastings

Show Answer

Answer : (3) Lord Bentinck

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.