Home » General Awareness » SSC MTS General Awareness Set – 3

SSC MTS General Awareness Set – 3

1. Which current is responsible for increase in the temperature of the western Europe?

(1) Labrador current

(2) Gulf Stream

(3) Canari current

(4) North Equatorial current

Show Answer

Answer : (4) North Equatorial current  

2. Smog is a combination of

(1) Air and water vapours

(2) Water and smoke

(3) Fire and water

(4) smoke and fog

Show Answer

Answer : (4) smoke and fog

3. A refrigerator operating in a chemist’s shop is an example of

(1) free good

(2) final good

(3) producers good

(4) consumer’s good

Show Answer

Answer : (2) final good

4. Disinvestment is

(1) offloading of shares of privates companies government

(2) offloading of government shares to private companies

(3) increase in investment

(4) closing down of business concerns

Show Answer

Answer : (2) offloading of government shares to private companies 

5. S.D.R. stands for

(1) Special Dollar Rights

(2) Special Drawings Rights

(3) Specific Dollar Rights

(4) State Drawing Rights

Show Answer

Answer : (2) Special Drawings Rights 

6. The Commission in India dealing with minimum support price, procurement price, etc in connection with agricultural goods is the

(1) Planning Commission

(2) Agricultural Costs and Prices Commission

(3) Agricultural Price Commission

(4) National Marketing Commission

Show Answer

Answer : (2) Agricultural Costs and Prices Commission 

7. Which one of the following is a developmental expenditure?

(1) Irrigation expenditure

(2) Civil administration

(3) Debt services

(4) Grant-in-aid

Show Answer

Answer : (1) Irrigation expenditure 

8. When average cost production (AC) falls, marginal cost of production must be

(1) rising

(2) Falling

(3) Greater than the average cost

(4) Less than the average cost

Show Answer

Answer : (4) Less than the average cost 

9. Green banking means

(1) development of forestry by banks

(2) financing of environmental friendly projects by banks

(3) financing of irrigation projects by banks

(4) None of these

Show Answer

Answer : (2) financing of environmental friendly projects by banks

10. Which one of the following is not correct?

(1) First Five Year Plan-1951-56

(2) Second Five Year Plan-1956-61

(3) Third Five Year Plan-1961-66

(4) Fourth Five Year Plan-1966-71

Show Answer

Answer : (4) Fourth Five Year Plan-1966-71 

11. Which one of the following is not a quantitative credit control techniques?

(1) Bank Rate

(2) Cash Reserve Ratio

(3) Statutory Liquidity Ratio

(4) Increase of interest rate on saving deposit

Show Answer

Answer : (4) Increase of interest rate on saving deposit 

12. Which one of the following statements is correct?

(1) Good money drives bad money out of circulation

(2) Bad money drives good money out of circulation

(3) Good and bad money cannot circulate together

(4) Cannot say

Show Answer

Answer : (2) Bad money drives good money out of circulation 

13. Vitamin E is particularly important for

(1) development of teeth

(2)carbohydrate metabolism

(3) normal activity of sex glands

(4) general health of epitheilal tissues

Show Answer

Answer : (3) normal activity of sex glands

14. Blood pressure is controlled by

(1) Adrenal gland

(2) Thyroid gland

(3) Thymus

(4) Corpus Luteum

Show Answer

Answer : (1) Adrenal gland

15. The deficiency of Vitamin B causes

(1) Scurvy

(2) Dermatitis

(3) Beri – Beri

(4) Phynoderma

Show Answer

Answer : (3) Beri – Beri

16. In which vertebrate oxygenated and deoxygenated blood gets mixed?

(1) Fish

(2) Amphibian

(3) Bird

(4) Mammal

Show Answer

Answer : (2) Amphibian

17. Ammonal is a mixture of

(1) aluminium powder and ammonium nitrate

(2) aluminium powder and ammonium chloride

(3) aluminium powder and ammonium sulphate

(4) aluminium powder and potassium nitrate

Show Answer

Answer : (4) aluminium powder and potassium nitrate

18. Which gas does not form the part of atmosphere?

(1) Nitrogen

(2) Helium

(3) Chlorine

(4) None of these

Show Answer

Answer : (3) Chlorine

19. The number of players in each side in Water Polo is

(1) 7

(2) 9

(3) 5

(4) 4

Show Answer

Answer : (1) 7

20. A kilowatt-hour is unit of

(1) Energy

(2) Power

(3) Electric charge

(4) Electric current

Show Answer

Answer : (1) Energy

21. The pair which is not a twin-city is

(1) Hyderabad-Secunderabad

(2) Durgapur-Asansol

(3) Calcutta-Howrah

(4) Delhi-New Delhi

Show Answer

Answer : (4) Delhi-New Delhi

22. Bhilali Steel Plant was built with collaboration of

(1) Germany

(2) Soviet Union

(3) United Kingdom

(4) Japan

Show Answer

Answer : (2) Soviet Union

23. Who was the second man to land on the Moon?

(1) Yuri Gagarin

(2) Nell Armstrong

(3) Buzz Aldrin

(4) Michael Collins

Show Answer

Answer : (3) Buzz Aldrin

24. The Gir Forest is noted for its

(1) Lion Sanctuary

(2) Deer Park

(3) Tiger sanctuary

(4) Crocodile Park

Show Answer

Answer : (1) Lion Sanctuary

25. The name of India’s research station at the North pole is

(1) Dakshin Gangotri

(2) Maitri

(3) Himadri

(4) None of these

Show Answer

Answer : (3) Himadri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.