Home » General Awareness » SSC MTS General Awareness Set – 10

SSC MTS General Awareness Set – 10

1. Which of the following blood cells is compulsory for blood coagulation?

(1) Platelets

(2) Red Blood Corpuscles

(3) White Blood Corpuscles

(4) Lymphocites

Show Answer

Answer : (1) Platelets

2. Which was the first antibiotic?

(1) Terramycin

(2) Neomycin

(3) Pencilin

(4) Streptomycin

Show Answer

Answer : (3) Pencilin

3. Virus contains

(1) Protein and lipid

(2) Nucleic acid and protein

(3) Lipid and carbohydrate

(4) Carbohydrate and nucleic acid

Show Answer

Answer : (2) Nucleic acid and protein

4. The minimum number of workers can form a Trade Union and get it registered under Trade Union Act?

(1) 7

(2) 25

(3) 100

(4) 50

Show Answer

Answer : (3) 100

5. In which state of India is there a uniform civil code?

(1) Meghalaya

(2) Kerala

(3) Haryana

(4) Goa

Show Answer

Answer : (4) Goa

6. The writer of Ram Charit Manas, Tulsidas, was related to which ruler?

(1) Chandragupta Maurya

(2) Nawab Vajid Ali Sah

(3) Harsha

(4) Akbar

Show Answer

Answer : (4) Akbar

7. Who established Mahabalipuram?

(1) Pallava

(2) Pandya

(3) Chola

(4) Chalukya

Show Answer

Answer : (1) Pallava

8. Which of the following Nobel laureates was never an India?

(1) Mother Teresa

(2) S. Chandrashekhar

(3) V.S. Naipaul

(4) H.G. Khurana

Show Answer

Answer : (3) V.S. Naipaul

9. Who developed the concept of email?

(1) Bill Gates

(2) Arthur C. Clark

(3) Ray Tomlinson

(4) Sabir Bhatia

Show Answer

Answer : (3) Ray Tomlinson

10. Who developed atom bomb?

(1) Warner Wan Brown

(2) J. Robert Openheimer

(3) Edward Taylor

(4) Samuel Koehen

Show Answer

Answer : (2) J. Robert Openheimer

11. To which incident is Pushkar Utsava related?

(1) Budhha Purnima

(2) Guru Purnima

(3) Kartik Purnima

(4) Sharad Purnima

Show Answer

Answer : (2) Guru Purnima

12. Who was the first Jnanpeeth Puraskar winner?

(1) Sumitra Nandan Pant

(2) G. Shankar Kurup

(3) K. Shivaram Karanth

(4) Uma Shankar Joshi

Show Answer

Answer : (2) G. Shankar Kurup

13. Which of the following international organisations won the 2012 Nobel Peace Prize on October 12, 2012?

(1) United Nations

(2) European Union

(3) Food and Agricultural Organisation

(4) International Labour Organnisation

Show Answer

Answer : (2) European Union

14. In electronics what comes under tank circuit?

(1) Resistance and capacity

(2) Resistance and inductance

(3) Capacity and inductance

(4) Resistance, capacity and inductance

Show Answer

Answer : (1) Resistance and capacity

15. Which of the following pairs contributed significantly to integrate the princely states into India Union?

(1) Sardar Patel and Jawaharlal Nehru

(2) Sardar Patel and V.P. Menon

(3) Sardar Patel and Mahatma Gandhi

(4) Sardar Patel and K.M. Munsi

Show Answer

Answer : (2) Sardar Patel and V.P. Menon

16. The civil affairs like marriage, divorce, inheritance etc. which has been authorised by the Constitution to make legal laws?

(1) Centre, by the State List of the Constitution

(2) Centre and States by the Concurrent List of the Constitution

(3) Centre and States, by the Concurrent List of the Constitution

(4) Religious authorities which have relation to individual affairs

Show Answer

Answer : (3) Centre and Stats by the Concurrenr List of the Constitution

17. When was first telegraph line started in India?

(1) 1851

(2) 1875

(3) 1884

(4) 1900

Show Answer

Answer : (1) 1851

18. For whom was the first departmental life insurance started?

(1) Army

(2) Civil officers of Central Government

(3) Employees of postal department

(4) Life Insurance Corporation

Show Answer

Answer : (3) Employees of postal department

19. The pilgrims of Kailash Mansarovar have to pass through which pass to enter into Tibet?

(1) Khardungala

(2) Rohatang

(3) Lipu likh

(4) Nathu la

Show Answer

Answer : (4) Nathu la

20. By which the sex of a child is determined before birth?

(1) Sperms of father

(2) Foetus of mother

(3) Both (1) and (2)

(4) Nutrition of mother

Show Answer

Answer : (1) Sperms of father

21. What may be the cause of malfunctioning of thyroid gland?

(1) Iodine deficiency

(2) Iron deficiency

(3) Calcium deficiency

(4) Vitamin C

Show Answer

Answer : (1) Iodine deficiency

22. Which of the following is called the twin of the earth?

(1) Neptune

(2) Venus

(3) Mars

(4) Saturn

Show Answer

Answer : (2) Venus

23. Which of the following is called the storehouse of world-art-collections?

(1) National Archives of India

(2) National Museum

(3) National Modern Art Gallery

(4) Salarjung Museum

Show Answer

Answer : (4) Salarjung Museum

24. Who among the following is not known for popularizing “Thumri form of Indian music?

(1) Tansen

(2) Amir Khusaro

(3) Nawab Wajid Ali Shah

(4) Siddheshwari Devi

Show Answer

Answer : (2) Amir Khusaro

25.Which state has the largest proportion of its net irrigation area under well irrigation?

(1) Harana

(2) Bihar

(3) Gujarat

(4) West Bengal

Show Answer

Answer : (3) Gujarat

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.