Home » General Awareness » SSC MTS General Awareness Set – 1

SSC MTS General Awareness Set – 1

GA Set 1

1. Indian-American astronaut Sunita Williams on September 15, 2012 took over command of the International Space Station, becoming the second women in history to do so. Who was the first woman to command the ISS?

(1) Kalpana Chawla

(2) Svetlana Khruschev

(3) Peggy Whitson

(4) Larisa Mayer

Show Answer

Answer : (3) Peggy Whitson  

2. Which among the following is not a work of Rabindranath Tagore?

(1) Chitra

(2) Kalpana Kundala

(3) The court Dancer

(4) Chithrangada

Show Answer

Answer : (4) Chithrangada 

3. Clove, the commonly-used spice, is obtained from the

(1) Fruit

(2) Stem

(3) Root

(4) Flower bud

Show Answer

Answer : (4) Flower bud

4. Which amongst the following States/UT has not identified tribal community?

(1) Chhattisgarh

(2) Haryana

(3) Maharashtra

(4) Karnataka

Show Answer

Answer : (3) Maharashtra

5. From where did India introduce cultivation of tobacco/tapioca/pineapple?

(1) Pacific Islands

(2) Africa

(3) South America

(4) China

Show Answer

Answer : (1) Pacific Islands

6. What is colour of light related to?

(1) Amplitude

(2) Frequency

(3) Quality

(4) Velocity

Show Answer

Answer : (1) Amplitude

7. What principle/law explains working of the hydraulic brakes in automobile?

(1) Bernoulli’s law

(2) Posieulle’s principle

(3) Pascal’s law

(4) Archimedes principle

Show Answer

Answer : (1) Bernoulli’s law

8. What did the Hunter Commission appointed by the Viceroy probe?

(1) Bardoli Satayagraha

(2) Khilafat Agitation

(3) Jallianwala Bagh tragedy

(4) Chauri Chaura incident

Show Answer

Answer : (3) Jallianwala Bagh tragedy

9. Who among the following were contemporaries of Kanishka?

(1) Kamban, Banabhatta, Asvagosha

(2) Nagarjuna, Asvagosha Vasumitra

(3) Asvagosha, Kalidasa,  Banabhatta

(4) Kalidasa, Kamban, Vasumitra

Show Answer

Answer : (2) Nagarjuna, Asvagosha Vasumitra

10. Which of the following non-members of Parliament has the right to adress it?

(1) Attorney-General of India

(2) Solicitor-General of India

(3) Chief Justice of India

(4) Chief Election Commission

Show Answer

Answer : (1) Attorney-General of India(

11. What are the blood corpuscles that help corpuscles that help to build up resistance against diseases?

(1) Leucocytes

(2) Monocytes

(3) Neutrophils

(4) Lymphoctyes

Show Answer

Answer : (1) Leucocytes

12. Which is the gland that holds the body’s thermostat?

(1) Pineal

(2) Pituitary

(3) Thyroid

(4) Hypothalamus

Show Answer

Answer : (3) Thyroid

13. Rajya Sabha enjoys more powers than the Lok Sabha in the case of

(1) Money Bills

(2) Non-money bills

(3) Setting up of new All-India Services

(4) Amendment of the Constitution

Show Answer

Answer : (4) Amendment of the Constitution

14. What is the most commonly used substance influorescent tubes?

(1) Sodium oxide and argon

(2) Sodium vapour and neon

(3) Mercury vapour and argon

(3) Mercury oxide and neon

Show Answer

Answer : (3) Mercury  vapour and argon

15. Who among the following music composers was deaf?

(1) Beethovan LV

(2) Bach JS

(3) Richard Strauss

(4) Johannes Brahms

Show Answer

Answer : (1) Beethovan LV

16. Which is the largest tiger reserve in India?

(1) Nagarjuna

(2) Manas

(3) Pench

(4) Corbett

Show Answer

Answer : (4) Corbett

17. Which of the following Mahatma Gandhi series of currency notes issued by the RBI has “ecology” depicted on it?

(1) Rs. 500

(2) Rs. 100

(3) Rs. 50

(4) Rs. 5

Show Answer

Answer : (4) RS. 5

18. Which country / countries started privatisation of state – owned enterprises as a major State Policy?

(1) U.K. under Mrs. Margaret Thatcher

(2) Russia in the C. I. S

(3) Mexico/Argentina/Brazil

(4) Italy/France/Malaysia

Show Answer

Answer : (1) U.K. under Mrs. Margaret Thatcher

19. Who was associated with the creation of Pentium Chip?

(1) Arun Netravalli

(2) Sabeer Bhatia

(3) C. Kumar Patel

(4) Vinod Dham

Show Answer

Answer : (2) Sabeer Bhatia

20. Which amongst the following States does not cultivate wheat?

(1) Karnataka

(2) Maharashtra

(3) West Bengal

(4) Tamil Nadu

Show Answer

Answer : (4) Tamil Nadu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.