Home » Aptitude » Simplification Part – 1 Questions and Answers

Simplification Part – 1 Questions and Answers

Simplification Practice Set: 1

Formula:
BODMAS:
B: Bracket
O: Of
D: Division
M: Multiplication
A: Addition
S: Subtraction

1. 4985.23 + 4632.14 – ? = 4022.12
a. 5955.25
b. 5595.25
c. 5295.55
d. 5255.95
Answer: (b) 5595.25
Explanation:
9617.37 – x = 4022.12
x = 9617.37 – 4022.12 = 5595.25

2. 1/8 * (223 + ?) = 71
a. 342
b. 346
c. 345
d. 348
Answer: (c) 345
Explanation:
223 + x = 71 * 8
x = 568 – 223 = 345

3. √6.25 ÷ 0.5 = ?
a. 5
b. 50
c. 500
d. 2.5
Answer: (a) 5
Explanation:
(√625)/(0.5) = (2.5)/(0.5) = 5

4. (1/6) of (1/4) of 640% of 60 = ?
a. 24
b. 32
c. 18
d. 16
Answer: (d) 16
Explanation:
(1/6) * (1/4) * (640)/(100) * (60) = 16

5. 0.07 % of 1250 – 0.02% of 650 = ?
a. 0.625
b. 0.545
c. 0.615
d. 0.745
Answer: 0.745
Explanation:
(0.07)/(100) * 1250 – (0.02)/(100) * 650
= 0.875 – 0.130 = 0.745

6. 122 + 16 = ?
a. 180
b. 160
c. 240
d. 156
Answer: (b) 160
Explanation:
144 + 16 = 160

7. 36 * 45 + √? = 1700
a. 640
b. 360
c. 80
d. 6400
Answer: (d) 6400

Explanation:

1620 + √? = 1700
√? = 1700 – 1620
√? = 80
=6400

8. (56)2 ÷ (14)2 = ?
a. 224
b. 284
c. 16
d. 4
Answer: (c) 16
Explanation:
(56 x 56)/(14 x 14) = 4 x 4 = 16

9. 0.6 x 1.8 ÷ 0.5 x 12 = ?
a. 24.92
b. 25.92
c. 18.46
d. 17.46
Answer: (b) 25.92
Explanation:

( 0.6 x 1.8 x 12)/(0.5) = 25.92

10. (1/3) + (1/5) + (1/7) = ?
a. 3/35
b. 71/105
c. 1/15
d. 3/5
Answer: (b) 71/105
Explanation:
L.C.M of 3, 5, 7 is 105
= (35 + 21 + 15)/105 = 71/105

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.