Home » Aptitude » Ratio and Proportion Part I for IBPS Exam 2017

Ratio and Proportion Part I for IBPS Exam 2017

Ratio and Proportion Practice Set 1:

1. The ratio of the present ages of Sunita and Vinita is 4:5. Six years hence the ratio of their ages will be 14:17. What will be the ratio of their age 12 years hence?
(a) 15:19
(b) 13:15
(c) 16:19
(d) 17:19
Answer: (c) 16:19
Explanation:
(4x + 6)/(5x + 6) = (14/17)
68x + 102 = 70x + 84
2x = 18
x = 9
Ratio of ages of Sunita and Vinita after 12 years
= 4x + 12 : 5x + 12
= 36 + 12 : 45 + 12
= 48 : 57 = 16 : 19

2. The ratio of number of students taking admission in organization X and Y was 5:8. If 20% of students exceed in organization X and 10% of students exceeds in organization Y, then new ratio of students is?
(a) 15:22
(b) 15:16
(c) 5:4
(d) 5:7
Answer: (a) 15:22
Explanation:
Let the number of students in organization X be 5x and that in organization Y be 8x.
New number of students in organization X
= (120/100) * 5x = 6x
New number of students in organization Y
= (110 x 8x)/100 = 8.8x
6x : 8.8x = 60 : 18 = 15 : 22

3. The number of employees shed through voluntary retirement in company A was 23,000 and that in company B was 6,325. What is the ratio of employees retired voluntarily from company A to that retired from company B?
(a) 40:11
(b) 10:11
(c) 11:10
(d) 11:40
Answer: 40:11
Explanation:
= (23000/6325) = 40/11

4. The monthly salary of Preeti is Rs. 20,000 which Rs. 2000 less than the salary of Meeta. What is ratio between the salary of Preeti and Meeta respectively?
(a) 11:10
(b) 9:10
(c) 10:9
(d) 10:11
Answer: (d) 10:11
Explanation:
= 20,000 + 2000 = 22,000
= 20000/22000 = 10:11

5. The ratio between boys and girls in a school is 4:6 respectively. If the number of boys increased by 200 the ratio becomes 5:6 respectively. How many girls are there in the school?
(a) 1200
(b) 800
(c) 1000
(d) None of these
Answer: (a) 1200
Explanation:
(4x + 200)/(6x) = 5/6
5x = 4x + 200
x = 200
So, the number of girls = 6x = 6 * 200 = 1200.

6. An amount of money is to be distributed money P, Q and R in the ratio 3:5:6. If R gets Rs.400 more than Q, what is the difference between P and Q share?
(a) Rs. 1200
(b) Rs. 800
(c) Rs. 1600
(d) None of these
Answer: (b) Rs. 800
Explanation:
P : Q : R = 3 : 5 : 6
R – Q = 6 – 5 = 1 = 400
Q – P = 5 – 3 = 2 = 800

7. If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number?
(a) 2:5
(b) 3:7
(c) 5:3
(d) 7:3
Answer: (c) 5:3
Explanation:
40% of A = (2/3)B, then (40A/100) = (2B/3)
(2A/5) = (2B/3)
(A/B) = (2/3) * (5/2) = 5/3

8. In a mixture of 60 litres, the ratio of milk and water is 2:1. If this ratio is to be 1:2, then the quantity of water to be further added is?
(a) 20 litres
(b) 30 litres
(c) 40 litres
(d) 60 litres
Answer: 60 litres
Explanation:
Quantity of milk = 60 x (2/3) = 40 litres.
Quantity of water in it = (60 – 40) = 20 litres.
Then the new ratio is = 1: 2
The quantity of water to be added further be x liters.
Milk : Water = 40/(20 + x) = ½
= 20 + x = 80
x = 60.

9. The ratio of the number of boys and girls in a college is 7:8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively. What will be the new ratio?
(a) 8:9
(b) 17:18
(c) 21:22
(d) None of these
Answer: (C) 21:22
Explanation:
(120/100) * 7x and (110/100) * 8x = (42x/5) and (44x/5)
= 21 : 22

10. If A:B = 8:15, B:C = 5:8 and C:D = 4:5 then A:D is equal to
(a) 2:7
(b) 4:15
(c) 8:15
(d) 15:4
Answer: 4:15
Explanation:
(A/D) = (A/B) * (B/C) * (C/D)
(8/15) * (5/8) * (4/5) = 4/15.

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.