Home » Aptitude » Percentage Part I for IBPS Exam 2017

Percentage Part I for IBPS Exam 2017

Percentage Practice Set I:

1. If the numerator of a certain fraction increased by 100% and the denominator is increased by 200% the new fraction thus formed is 4/21. What is the original fraction?
(1) 2/7
(2) 3/7
(3) 2/5
(4) 4/7
Answer : 2/7
Explanation:
Let the original fraction be x/y
(x * 200/100) / (y * 300/100)
= 4/21
x/y = 4/21 * 3/2 = 2/7

2. If the numerator of a certain fraction increased by 200% and the denominator is increased by 150% the new fraction thus formed is 9/10. What is the original fraction?
(1) ¾
(2) ¼
(3) 3/5
(4) 2/5
Answer : 3/4
Explanation:
Let the original fraction be x/y
x * 300/100
y * 250/100
= 9/10
x/y = 9/10 * 250/300 = ¾

3. 65% of a number is more than its 36% by 58. What is 23% of that number?
(1) 66
(2) 69
(3) 48
(4) 46
Answer : 46
Explanation:
65x /100 – 36x /100 = 58
= 29x/100 = 58
x = 58 * 100 /29 = 200
23/100 of 200 = 46

4. Gaurav spends 40% of the amount he received from his father on hostel expenses, 20% on books and stationery and 50% of the remaining on transport. He saves rs 450 which is half the remaining amount after spending on hostel expenses, books etc. and transport. How much money did he get from his father?
(1) Rs 3000
(2) Rs 6000
(3) Rs 4500
(4) Rs Cannot be determined
Answer: Rs 4500
Explanation:
Let the money Gaurav go from his father be rs x.
(40 + 20/100) of x = 3x/5
On hostel and books & stationary
Remainder = x – 3x/5 = rs 2x/5
Exp of transport = 50/100 of 2x/5 = rs x/5
x – [3x/5 + x/5] = 2 * 450
x = Rs 4500

5. 65% of a number is more than its two-fifth by 140. What is 30% of that number?
(1) 186
(2) 168
(3) 164
(4) 182
Answer : 168
Explanation:
Let the number be x.
65x/100 – 2x/5 = 140
= 25x/100 = 140
x = 140 * 100/25 = 560
30/100 of x = 560 * 30/100 = 168

6. Rajesh spends 12% of his monthly income on entertainment, 18% of his monthly income on children’s education, 50% of his monthly income on other house-hold items and the remaining amount of rs 5,200 he saves. What is his monthly income?
(1) Rs 25, 400
(2) Rs 26, 200
(3) Rs 24, 800
(4) Rs 26, 000
Answer: 26, 000
Explanation:
Remaining income = [100 –(12 + 18 + 50)]% = 20%
Monthly income = 5200 * 100/20 = rs26000

7. Nandkishore gives 35% of the money he had to his wife and gave 50% of the money he had to his sons. Remaining amount of rs 11, 250 he kept for himself. What was the total amount of money Nandkishore had?
(1) Rs 63, 750
(2) Rs 75, 000
(3) Rs 73, 650
(4) Rs 72, 450
Answer: Rs 75,000
Explanation:
Let the total amount of money Nandkishore had be rs x.
Amount of money, he had given to his wife and sons
= [35% + 50%] of x
= 85% of x
= Remaining amount, he kept for himself
= [100 – 85]% of x
15% of x
= 15% of x = rs11,250
= 15/100 * x = 11,250
x = 20/3 * 11,250
= Rs 75, 000

8. Latika spends 45% of her monthly income on food and 30% of the monthly income on transport. Remaining amount of rs 4, 500 she saves. What is her monthly income?
(1) Rs 16, 000
(2) Rs 18, 000
(3) Rs 16, 500
(4) Rs 18, 500
Answer: 18, 000
Explanation:
Let Monthly income of Latika = rs x
Then, Monthly expenditure of Latika
= 45% of x + 30% of x = 75% of x
Monthly saving of Latika = x – 75% of x = 25% of x
255 of x = Rs 4500 = 25/100 * x = Rs 4500
x = 4500 * 4 = Rs 18, 000

9. Sonali invests 15% of her monthly salary in insurance policies. She spends 55% of her monthly salary in shopping and on household expenses. She saves the remaining amount of rs 12, 750. What is Sonali’s monthly income?
(1) Rs 42, 500
(2) Rs 38, 800
(3) Rs 40, 000
(4) Rs 35, 500
Answer: Rs 42, 500
Explanation:
Sonali’s monthly income
= 12750 * 100/100 –(55 + 15)
= Rs 42, 500

10. Sophia invests 25% of her monthly salary in insurance policies. She spends 15% of her monthly salary in shopping and 35% of her salary on household expenses. She saves the remaining amount of rs 9, 050. What is Sophia’s annual income?
(1) Rs 84, 500
(2) Rs 5, 30, 000
(3) Rs 3, 25, 200
(4) Rs 4, 34, 400
Answer: 4, 34, 400
Explanation:
Total expenditure = 25 + 15 + 35 = 75%
Saving = 100 – 75 = 25%
Her annual income = 9050 * 100/25 * 12 = Rs 4, 34, 400

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.