Home » Aptitude » Number Series Part I for IBPS Exam 2017

Number Series Part I for IBPS Exam 2017

Number Series:

1. 4, 19, 49, 94, 154, ?

Answer : 229

Explanation:

4 + 15 = 19
19 + 30 = 49
49 + 45 = 94
94 + 60 = 154
154 + 75 = 229

2. ½, 1, 1 ½, 2, 2 ½, 3, ?

Answer : 3 ½

Explanation:

½ + ½ = 1
1 + ½ = 1 ½
1 ½ + ½ = 2
2 + ½ = 2 ½
2 ½ + ½ = 3
3 + ½ = 3 ½

3. 101, 103, 99, 105, 97, ?, 95

Answer : 107

Explanation:

101 – 2 = 99
103 + 2 = 5
99 – 2 = 97
105 + 2 = 107
97 – 2 = 95

4. 3, 219, 344, 408, ?, 443, 444

Answer : 435

Explanation:

3 + (6)3 = 219
219 + (5)3 = 344
344 + (4)3 = 408
408 + (3)3 = 435
435 + (2)3 = 443
443 + (1)3 = 444

5. 7, 10, 16, 28, 52, ?, 196

Answer : 100

Explanation:

7 + 3 = 10
10 + 6 = 16
16 + 12 = 28
28 + 24 = 52
52 + 48 = 100
100 + 96 = 196

6. 353, 354, 351, 356, 349, ?

Answer : 358

Explanation:

353 – 2 = 351
354 + 2 = 356
351 – 2 = 349
356 + 2 = 358

7. 1, 5, 13, 29, ?, 125, 253

Answer : 61

Explanation:

1 + 4 = 5
5 + 8 = 13
13 + 16 = 29
29 + 32 = 61
61 + 64 = 125
125 + 128 = 253

8. 45, 57, 81, 117,165, ?

Answer : 225

Explanation:

45 + 12 = 57
57 + 24 = 81
81 + 36 = 117
117 + 48 = 165
165 + 60 = 225

9. 17, 18, 26, 53, 117, ?, 458

Answer : 242

Explanation:

17 + (1)3 = 18
18 + (2)3 = 26
26 + (3)3 = 53
53 + (4)3 = 117
117 + (5)3 = 242
242 + (6)3 = 458

10. 20, 19, 17, ? , 10, 5

Answer: 14

Explanation:

20 – 1 = 19
19 – 2 = 17
17 – 3 = 14

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.