Home » Reasoning » Number, Ranking and Time Sequence Test

Number, Ranking and Time Sequence Test

  1. Which is the third number to the left of the number which is exactly in the middle of the following sequence of numbers?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 7 5 3 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Answer : 4

Explanation:

There are 27 numbers in the given sequence.

So, middle number = 14th number = 9.

Clearly, the third number to the left of this 9 is 4.

2. How many 3’s are there in the following sequence which are neither preceded by 6 nor immediately followed by 9?

9 3 6 6 3 9 5 9 3 7 8 9 1 6 3 9 6 3 9

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Answer : Two

Explanation:

9 3 6 6 3 9 5 9 3 7 8 9 1 6 3 9 6 3 9

3. Count each 7 which is not immediately preceded by 5 but is immediately followed by either 2 or 3. How many such 7’s are there?

5 7 2 6 5 7 3 8 3 7 3 2 5 7 2 7 3 4 8 2 6 7 8

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Answer : 2

Explanation:

5 7 2 6 5 7 3 8 3 7 3 2 5 7 2 7 3 4 8 2 6 7 8

4. How many 6’s are there in the following series of numbers which are preceded by 7 but not immediately followed by 9?

6 7 9 5 6 9 7 6 8 7 6 7 8 6 9 4 6 7 7 6 9 5 7 6 3

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Answer : Three

Explanation:

6 7 9 5 6 9 7 6 8 7 6 7 8 6 9 4 6 7 7 6 9 5 7 6 3

5. How many 7’s are there in the following series of numbers which are not immediately followed by 3 but immediately preceded by 8?

8 9 8 7 6 2 2 6 3 2 6 9 7 3 2 8 7 2 7 7 8 7 3 7 7 9 4

(a) 10

(b) 3

(c) 2

(d) 0

Answer : 2

Explanation:

8 9 8 7 6 2 2 6 3 2 6 9 7 3 2 8 7 2 7 7 8 7 7 7 9 4

6. Count each 1 in the following sequence  of numbers that is immediately followed  by 2, if 2 is not immediately followed by 3. How many such 1’s are there?

1 2 1 3 4 5 1 2 3 5 2 1 2  6 1 4 5 1 1 2 4 1 2 3 2 1 7 5 2 1 2 5

(a) 2

(b) 4

(c) 5

(d) 7

Answer : 4

Explanation:

1 2 1 3 4 5 1 2 3 5 2 1 2 6 1 4 5 1 1 2 4 1 2 3 2 1 7 5 2 1 2 5

7. How many 7’s are there in the following series which are preceded by 6 which is not preceded by 8?

8 7 6 7 8 6 7 5 6 7 9 7 6 1 6 7 7 6 8 8 6 9 7 6 8 7

(a) Nil

(b) One

(c) Two

(d) Three

Answer : Three

Explanation:

8 7 6 7 8 6 7 5 6 7 9 7 6 1 6 7 7 6 8 8 6 9 7 6 8 7

8. In the following list of numerals, how many 2’s are followed by 1’s but not preceded by 4?

4 2 1 2 1 4 2 1 1 2 4 4 4 1 2 2 1 2 1 4 4 2 1 4 2 1 2 1 2 41 4 2 1 2 4 1 6

(a) Two

(b) Three

(c) Four

(d) Five

Answer : Four

Explanation:

4 2 1 2 1 4 2 1 1 2 4 4 4  1 2 2 1 2 1 4 4 2 1 4 2 1 2 1 2 4 1 4 2 1 2 4 1 4 6

Study the number series given below and answer the questions that follow:

7 8 9 7 6 5 3 4 2 8 9 7 2 4 5 9 2 9 7 6 4 7

9. How many 7’s are preceded by 9 and followed by 6?

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Answer : 2

Explanation:

7 8 9 7 6 5 3 4 2 8 9 7 2 4 5 9 2 9 7 6 4 7

10. Which figures have equal frequency?

(a) 253

(b) 245

(c) 375

(d) 865

Answer : 865

Explanation:

In the given series, 2 occurs 3 times; 3 occurs once; 4 occurs 3 times; 5 occurs 2 times; 6 occurs 2 times; 7 occurs 5 times; 8 occurs 2 times and 9 occurs 4 times.

Clearly, the frequency of 5, 6 and 8 is the same i.e. 2.

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.