Home » Marketing » Marketing Aptitude Set – 8

Marketing Aptitude Set – 8

1. If VIDEOCON developed a new technology that made 3 – D imagery possible through the use of videotape played on an advanced television set. It would be more likely to market this innovation if it could obtain a:

(1) competitive advancement

(2) paten

(3) low price advantage

(4) technological assessment

Show Answer

Answer : (2) paten

2. Which of the following represents an output from the marketing environment?

(1) Money borrowed by Liverpool F.C. to help finance its operations

(2) Nike’s television advertising campaign featuring a leading sports personality

(3) Steel purchased by Volvo to be used in producing cars

(4) None of these

Show Answer

Answer : (2) Nike’s television advertising campaign featuring a leading sports personality

3. Compaq Computers collects information about political, legal, regulatory, societal, economic, competitive and technological forces that may affect its marketing activities. The process is called:

(1) environmental scanning

(2) survey of environment

(3) marketing information analysis

(4) environmental analysis

Show Answer

Answer : (1) environmental scanning

4. When Pepsi Co takes the information collected through research and attempts to assess and interpret what it means for its soft drink marketing efforts, Pepsi Co is involved in environmental:

(1 scanning

(2) forces

(3) management

(4) analysis

Show Answer

Answer : (4) analysis

5. After Compaq Computers gathers information related to its marketing environment. It attempts to define current environmental changes and predict future changes, allowing it to determine possible opportunities and threats facing the company this process is called

(1) environmental scanning

(2) survey of environment

(3) marketing planning

(4) environmental analysis

Show Answer

Answer : (4) environmental analysis

6. If cigarette manufactures were to lobby Parliament to get restrictions on cigarette advertising eased, their environmental response would best be described as:

(1) passive

(2) reactive

(3) proactive

(4) conservative

Show Answer

Answer : (3) proactive

7. There are two major categories of lawa that directly affect marketing practices: pro competitive legislation and:

(1) consumer protection legislation

(2) unfair trade practices laws

(3) trading standards legislation

(4) consumer price discrimination legislation

Show Answer

Answer : (1) consumer protection legislation

8. If the National Association of Hoisery Manufactures sets guidelines for its member firms to follow regarding the use of unethical practices, it is engaging in:

(1) legislation

(2) lobbying

(3) self-regulation

(4) environmental scanning

Show Answer

Answer : (3) self-regulation

9. The consumer movement is:

(1) against foreign imports that are much cheaper than products produced in the home market

(2) a movement that is trying to improve consumer satisfaction

(3) a social movement that is able to challenge big business practices

(4) a diverse group of individuals, groups and organisation attempting to protect the rights of consumers

Show Answer

Answer : (4) a diverse group of individuals, groups and organisation attempting to protect the rights of consumers

10. Lynx has demonstrated against the sale of coats made of animalfurs. This group’s efforts to change shoppers attitudes represents _______ for fur retailers

(1) an opportunity

(2) self-regulation

(3) a societal force

(4) an economic force

Show Answer

Answer : (3) a societal force

11. The period in the business cycle in which there is extremely high unemployment, low wages, minimum total disposable income and a lack of confidence in the economy by consumers is:

(1) recovery

(2) prosperity

(3) depression

(4) recession

Show Answer

Answer : (3) depression

12. Global marketing is

(1) the development of marketing strategies for the entire world or major regions of the world

(2) performing marketing activities across national boundaries

(3) the creation of value and the exchange of value between countries

(4) having firms with operations or subsidiaries located in many countries

Show Answer

Answer : (1) the development of marketing strategies for the entire world or major regions of the world

13. The chairman of Unilever states that the world is just one big market. He feels anyone not taking this stance is systematically passing up profitable business His approach MOST closely resembles

(1) exporting

(2) global marketing

(3) export marketing

(4) full-scale international marketing

Show Answer

Answer : (2) global marketing

14. McDonald’s and KFC satisfy hungry consumers in every hemisphere. This is an example of

(1) globalisation

(2) customisation

(3) internationalisation

(4) regionalisation

Show Answer

Answer : (1) globalisation

15. Which of the following is not limited service wholesalers?

(1) Distributors

(2) Cash wholesalers

(3) Industrial Distributors

(4) Rack Jobbers

Show Answer

Answer : (3) Industrial Distributors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.