Home » Marketing » Marketing Aptitude Set-2

Marketing Aptitude Set-2

1. A physical, concrete product you can touch is:

(1) a service

(2) a goods

(3) an idea

(4) a concept

Show Answer

Answer : (1) a goods

2. Chimney Sweeps employs people to clean fireplaces and chimneys in homes and apartments. The firm is primarily the marketer of:

(1) a service

(2) a goods

(3) an idea

(4) an image

Show Answer

Answer : (1) a service

3. Which one of the following statements by a company chairman best reflects the marketing concept?

(1) We have organised our business to make certain that we satisfy customer’s needs

(2) We believe that the marketing department must organise to sell what we produce

(3) We try to produce only high quality, technically efficient products

(4) We try to encourage company growth

Show Answer

Answer : (1) We have organised our business to make certain that we satisfy customer’s needs

4. The marketing concept is a way of thinking or a management philosophy that affects:

(1) only marketing activities

(2) most efforts of the organisation

(3) mainly the efforts of sales personnel

(4) mainly customer relations

Show Answer

Answer : (2) most efforts of the organisation

5. If VonAir, a hair dryer manufacturer, is focusing on customer satisfaction, it will find that what customers really want is:

(1) More watts

(2) More speed

(3) Higher heat settings

(4) Attractive hair

Show Answer

Answer : (4) Attractive hair

6. The XKL company wants to adopt the marketing concept. To be consistent with this move, it should adopt which of the following philosophies?

(1) The customer is always right

(2) Making money is our business

(3) Sell, sell, sell

(4) Keep prices low

Show Answer

Answer : (1) The customer is always right

7. Boldnew, the maker of a highly innovative light bulb, finds that it has excess stocks, The firm increases its advertising budget by 50 per cent and doubles its sales staff. This company is operating as if it were operating

(1) production

(2) sales

(3) marketing

(4) social

Show Answer

Answer : (2) sales

8. Chrysler’s Chief Executive Officer is the company’s spokesperson. His message has focused on concern for customers and product quality. Which aspect of implementing the marketing concept does this respect?

(1) Focusing on general conditions

(2) Stressing the short run

(3) Endorsement of the marketing concept by top management

(4) Development of an information system

Show Answer

Answer : (3) Endorsement of the marketing concept by top management

9. Which of the following is an example of a problem that may arise in the implementation of the marketing concept?

(1) By satisfying one segment in society, a firm contributes to the dissatisfaction of other segments

(2) Consumers do not understand what the marketing concept is

(3) Dealers do not support the marketing concept

(4) A product may fit the needs of too many segments

Show Answer

Answer : (1) By satisfying one segment in society, a firm contributes to dissatisfaction of other segments

10. Most specifically, marketing strategy:

(1) is concerned with key decisions required to reach an objective

(2) encompasses selecting and analysing a target market and creating and maintaining an appropriate marketing mix

(3) expands geographic bound aries of markets to serve large geographic areas

(4) involves determining the direction and objectives of marketing management

Show Answer

Answer : (2) encompasses selecting and analysing a target market and creating and maintaining an appropriate marketing mix

11. All of the following are marketing management tasks EXCEPT:

(1) marketing planning

(2) organising marketing activities

(3) co-ordinating marketing activities

(4) project development and analysis

Show Answer

Answer : (4) project development and analysis

12. Management is the compulsory process of

(1) Decision marketing

(2) Lapse

(3) Final Decision

(4) Interim Decision

Show Answer

Answer : (1) Decision Making

13. Which of the following is the most important responsibility of a manager?

(1) Allowing Fraud

(2) Making Product

(3) Taking Decisions

(4) Withdrawing Salary

Show Answer

Answer : (3) Taking Decisions

14. Who said – “Decision making is the selection based on some criteria from two or more possible alternatives.”?

(1) George R. Terry

(2) Earnest Dale

(3) Philip Kotler

(4) Marshal

Show Answer

Answer : (1) George R. Terry

15. Who said – “Decision is the selection from among alternatives of a course of actions”?

(1) Marshal

(2) Koontz & O’ Donnel

(3) Earnest Dale

(4) Pankaj Parashar

Show Answer

Answer : (2) Koontz & O’Donnel

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.