Home » Reasoning » KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 9

KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 9

Directions (1-2): Following questions are based on the five three digit numbers given below:

519 368 437 246 175

1. Which of the following is the sum of the middle digits of the highest and the lowest numbers?

(a) 6

(b) 9

(c) 8

(d) 5

Show Answer

Answer : (c) 8


Explanation :


[table]


Days, Flights


Monday, Emirates


Tuesday, Jet Airways


Wednesday, Delta


Thursday, British Airways


Friday, Air India


Saturday, Quanta’s


Sunday, Lufthansa


[/table]


(c) Highest number => 519


Lowest number => 175


Required sun => 1 + 7 =8


2. Which of the following is the third digit of the second highest number?

(a) 9

(b) 8

(c) 7

(d) 6

Show Answer

Answer : (c) 7


Explanation :


(c) Highest number => 519


Lowest number => 175


Required sun => 1 + 7 = 8


Directions (3-4): Study the following information carefully to answer these questions.

(i) ‘P * Q’ means ‘P is brother of Q’.

(II) ‘P – Q’ means ‘P is sister of Q’.

(III) ‘P + Q’ means ‘P is mother of Q’.

(IV) ‘P / Q’ means ‘P is father of Q’.

3. Which of the following means ‘M is daughter of ‘R?

(a) R / D * M

(b) R + D * M

(c) M – J * R + T

(d) R + M – T

Show Answer

Answer : (d) R + M – T


Explanation :


(d)  R / D -> R is father of D


D * M -> D is father of M


M is child of R


R + D -> is mother of D


D * M -> D is father of M


M is child of R


R + D -> R is mother of D


D * M -> D is brother of R


M is sister  of R


R + M -> R is mother of M


M – T -> M is sister of T


Therefore, M is sister of T


4. Which of the following means ‘K is maternal uncle of W’?

(a) K – J + W

(b) K * J / W

(c) K * J + W

(d) W + J * K

Show Answer

Answer : (c) K * J + W


Explanation :


(c) K – J -> K is sister of J


J + W -> J is mother of W


K is maternal  aunt of W


K * J -> K is brother of J


J / W -> J is father of W


K is uncle of W


K * J -> K is brother of J


J / W -> J is father of W


K is uncle of W


K * J -> K is brother of J


J + W -> J is mother of W


Therefore, K is the maternal uncle of W


5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) June

(b) December

(c) January

(d) July

Show Answer

Answer : (a) June


Explanation :


(a) Except June, all others have 31 days each


Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.

Seven fights namely Jet Airways, British Airways, Delta, Quantas, Emirates, Lufthansa, Air India are scheduled to fly to London. There is only one flight to London on each of the seven days of the week. starting from Monday and ending on Sunday.

Delta flies on Wednesday. Air India files the day next to British Airways does not fly on between the days British Airways and Emirates fly. Emirates does not fly on Sunday. Quantas flies a day before Lufthansa.

6. On which of the following days does Jet Airways fly?

(a) Friday

(b) Sunday

(c) Tuesday

(d) Thursday

Show Answer

Answer : (c) Tuesday


Explanation :


(c) Jet Airways flies on Tuesday


7. How many flights fly between Lufthansa and Delta?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Show Answer

Answer : (d) Three


Explanation :


(d) Three flights fly between Lufthansa and Delta


8. Which of the following flights flies on Friday?

(a) Air India

(b) Quantas

(c) Emirates

(d) Lufthansa

Show Answer

Answer : (a) Air India


Explanation :


[table]


Days, Flights


Monday, Emirates


Tuesday, Jet Airways


Wednesday, Delta


Thursday, British Airways


Friday, Air India


Saturday, Quanta’s


Sunday, Lufthansa


[/table]


(a) Air India flies on Friday


9. If Delta postpones its flight to Sunday owing to some technical reasons and all the flights scheduled for Thursday to Sunday are now made to take off a day ahead of the schedule, which of the following flights would now fly on Friday?

(a) Lufthansa

(b) Jet Airways

(c) British Airways

(d) Quantas

Show Answer

Answer : (d) Quantas


Explanation :


[table]


Days, Flights


Monday, Emirates


Tuesday, Jet Airways


Wednesday, Delta


Thursday, British Airways


Friday, Air India


Saturday, Quanta’s


Sunday, Lufthansa


[/table]


(d) Quantas will fly on Friday


10. If Emirates is related to British Airways and Delta is related to Quantas in a certain way based upon the given flight schedule, then Jet Airways will be related to which of the following based upon the same relationship?

(a) Lufthansa

(b) Quantas

(c) Delta

(d) Air India

Show Answer

Answer : (d) Air India


Explanation :


[table]


Days, Flights


Monday, Emirates


Tuesday, Jet Airways


Wednesday, Delta


Thursday, British Airways


Friday, Air India


Saturday, Quanta’s


Sunday, Lufthansa


[/table]


(d) There are two flights between Emirates and British Airways


 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.