Home » Reasoning » KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 6

KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 6

 

 

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) 215

(b) 143

(c) 247

(d) 91

Show Answer

Answer : (a) 215


Explanation :


(a) Except 215, all others are multiples of 13.


143 = 13 * 11; 247 = 13 * 19;


91 = 13 * 7; 65 = 13 * 5


But, 215 = 13 * 16.53


2. ‘DEAN’ is related to ‘NDAE’ and ‘ROAD’ is related to ‘DRAO’ in the same way as ‘SOME’ is related to _____?

(a) ESMO

(b) EOMS

(c) EMOS

(d) MSEO

Show Answer

Answer : (a) ESMO


Explanation :


(a) 1(D) 2(E) 3(A) 4(N) -> 4(N) 1(D) 3(A) 2/9E)


1(R) 2(O) 3(A) 4(D) – > 4(D) 1(R) 3(A) 2(O)


Therefore,


1(S) -> 2(O) -> 3(M) -> 4(E) -> 4(E) 1(S) 3(M) 2(O)


3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) GOLD

(b) Nickel

(c) Platinum

(d) Diamond

Show Answer

Answer : (d) Diamond


Explanation :


(d) Except Diamond, all others are metals, Diamond is an allotrope of carbon.


4. How many meaningful English words can be made the letters RBAE using each letter only once in each word?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Show Answer

Answer : (c) Two


Explanation :


(c) Meaningful Words => BEAR, BARE


5. In a certain code, TRAIN is written as ’39 * 7% and MEAL is written as ‘4$*@’. How is ITEM written in that code?

(a) 7$34

(b) 73$4

(c) 79$4

(d) 73*4

Show Answer

Answer : (b) 73$4


Explanation :


(b) T-> 3 R -> 9 A -> * I -> 7 N-> % M -> 4 E -> $ A -> * L -> @


Therefore,


1 – > 7 T – > 3 E – > 8 M – > 4


Directions (6 – 8) : Following questions are based on the five three digit numbers given below :

528 739 846 492 375

6. Which of the following represents the sum of the first two digits of the highest nummber?

(a) 7

(b) 10

(c) 12

(d) 13

Show Answer

Answer : (c) 12


Explanation :


(c) Highest number => 846


Required sum => 8 + 4 = 12


7. If the positions of the first and the second digits of each number are interchsnged, which of the following will be the third digit of the second lowest number?

(a) 8

(b) 9

(c) 6

(d) 2

Show Answer

Answer : (b) 9


Explanation :


(b) 528 => 258; 739 => 379;


846 => 486; 492 => 942;


375 => 735;


Second lowest number => 379


8. If the positions of the first and the third digits of each number are interchanged, which of the following will be the middle digit of the third highest number?

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 9

Show Answer

Answer : (c) 4


Explanation :


(c) 528 => 825; 739 => 937;


846 => 648; 492 => 294;


375 => 573;


Third highest number => 648


Directions (9-10) : Study the following information carefully and answer the questions given below :

(i) ‘P x Q’ means ‘P is sisiter of Q’.

(II) ‘P + Q’ means ‘P is mother of Q’.

(III) ‘P – Q’ means  ‘P is father of Q’.

(IV) ‘P / Q’ means ‘P is brother of Q’.

9. Which of the following represents “W is grandfather of H’?

(a) W + T – H

(b) W / T – H

(c) W + T => W

(d) W / T + H

Show Answer

Answer : (c) W + T => W


(c) W + T => W is mother of T


T – H => T is father of H


Therefore, W is grandmother of H


W / T => W is brother of T


T – H => T is father of H


Therefore, W is sister of T


W * T => W is sister of T


T + H => T is mother of H


Therefore, W is aunt of H


W / T => W is brother of T


T + H=> T is mother of H


Therefore, W is maternal uncle of H.


10. Which of the following represents ‘M’ is nephew of ‘R’?

(a) M / T – R

(b) R / T – M

(c) R / T – M / J

(d) R * T + M * J

Show Answer

Answer : (c) R / T – M / J


Explanation :


(c) M / T => M is brother of T


T + M => T is mother of M


M * J => M is sister of J


Therefore, M is niece of R


R / T => R is brother of T


T – M => T is father of M


M / J => M is brother of J


Therefore, M is nephew of R


 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.