Home » Aptitude » KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 5

KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 5

 

Directions (1-5)

What approximate value should come in place of the question Mark (?) in the following questions(?) You are not expected to calculate the exact value.

1. 63251 * 82 = ? * 42105

(a) 101

(b) 123

(c) 147

(d) 165

Show Answer

Answer : (b) 123


Explanation :


63251 * 82 = ? * 42105


= ? = 63251 * 82 / 42105 = 123


2. Square root of 84111 = ?

(a) 240

(b) 270

(c) 330

(d) 290

Show Answer

Answer : (d) 290


Explanation :


(d) ? = Square root of 84111 = 290


3. (54.78)^2 = ?

(a) 3000

(b) 3300

(c) 3500

(d) 3700

Show Answer

Answer : (a) 3000


Explanation :


(a) ? (54.78)^2 = (55)^2 = 3025


Therefore Approximate answer = 3000


4. (7171 + 3854 + 1195) / (892 + 214 + 543) = ?

(a) 13

(b) 18

(c) 3

(d) 7

Show Answer

Answer : (d) 7


Explanation :


(d) ? = (7171 + 3854 + 1195) / (892 + 214 + 543)


= 12220 / 1649 = 7


5. (562% of 816) / 1449 = ?

(a) 4145

(b) 5675

(c) 6035

(d) 7325

Show Answer

Answer : (c) 6035


Explanation :


(c) ? = [816 * 562 / 100] + 1449


= 4586 + 1449 = 6035


Directions (6-10) : What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. 20 24 33 49 74 110 ?

(a) 133

(b) 147

(c) 159

(d) 163

Show Answer

Answer : (c) 159


Explanation :


(c) The given number series is based on the following pattern :


20 + 2^2 = 24


24 + 3^2 = 33


33 + 4^2 = 49


49 + 5^2 = 74


74 + 6^2 = 110


Therefore ? = 110 + 7^2


= 110+ 49 = 159


7. 529 841 961 1369 1681 1849 ?

(a) 2809

(b) 2209

(c) 2601

(d) 3481

Show Answer

Answer : (b) 2209


Explanation :


(b) The given number series is based on the following pattern :


529 = 23 * 23


841 = 29 * 29


961 = 31 * 31


1369 = 37 * 37


1681 = 41 * 41


1849 = 43 * 43


Therefore ? = 47 * 47 = 2209


Here, the numbers are formed by squaring the prime numbers greater than 23.


8. 16 24 48 120 360 1260 ?

(a) 3780

(b) 4725

(c) 5355

(d) 5040

Show Answer

Answer : (d) 5040


Explanation :


(d) The given number series is based on the following pattern :


16 * 1.5 = 24


24 * 2 = 48


48 * 2.5 = 120


120 * 3 = 360


360 * 3.5 = 1260


Therefore ? = 1260 * 4 = 5040


9. 8 31 122 485 1936 7739 ?

(a) 30950

(b) 46430

(c) 34650

(d) 42850

Show Answer

Answer : (a) 30950


Explanation :


(a) The given number series is based on the following pattern :


8 * 4 – 1 = 32 – 1 = 31


31 * 4 – 2 = 124 – 2 = 122


122 * 4 – 3 = 488 – 3 = 485


485 * 4 – 4 = 1940 – 4 = 1936


1936 * 4 – 5 = 7744 – 5 = 7739


Therefore ? = 7739 * 4 – 6


= 30956 – 6 = 30950


10. 499 622 868 1237 1729 2344 ?

(a) 3205

(b) 3082

(c) 2959

(d) 3462

Show Answer

Answer :  (b) 3082


Explanation :


(b) The given number series is based on the following pattern :


499 + 1 * 123 = 622


622 + 2 * 123 = 868


868 + 3 * 123 = 1237


1237 + 4 * 123 = 1729


1729 + 5 * 123 = 2344


Therefore ? = 2344 + 6 * 123


= 2344 + 738 = 3082


 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.