Home » Reasoning » KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 4

KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 4

 

 

Direction (1-5) A word arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the steps of arrangement

Input: pull the cover and then push into

Step I: pull the then and cover push into

Step II: then the pull into push cover and

Step III: into pull the then and cover push

Step IV: into pull and then the cover push and so on.

1. Input: Try your best until you get goal

Which of the following steps would be “get goal try until you your best”?

(a) Step II

(b) Step III

(c) Step IV

(d) Step VI

Show Answer

Answer : (d) Step VI


Explanation :


(d) Step VI


Input : Try(A) Your (B) best (C) until (D) You (E) get (F) goal (G)


get (F) goal (G) try (A) until (D) You (E) Your (B) best (C)


Now, see the chart. You get FGADEBC in step VI


2. If Step VI of an input is “deep gutter ball into the has fallen”

Which of the following would definitely be the input?

(a) has the ball fallen into deep gutter

(b) ball has fallen into the deep gutter

(c) deep gutter has fallen into the ball

(d) gutter has deep ball fallen into the

Show Answer

Answer : (b) ball has fallen into the deep gutter


Explanation :


(b)


Step IV: we(G) can’t (A) measure (D) the (E) depth (B) without (C) scale (F)


Step VII : F(scale) G(we) E(the) D(measure) A(can’t) B(depth) C(without)


3. If Step IV of an input is

‘we can’t measure the depth without scale’,

what would be step VII?

(a) scale we the measure can’t depth without

(b) the we scale without depth can’t measure

(c) without we scale the can’t measure depth

(d) the we depth without scale can’t measure

Show Answer

Answer : (a) scale we the measure can’t depth without


Explanation :


(a)


Step IV: we (G) can’t (A) measure (D) the (E) depth (B)


without (C) scale (F)


Step VII : F(scale) G(we) E(the) D(measure) A(can’t) B(depth) C(without)


4. Input: standing hard always is impossible for all

Which of the following will be step VIII for his input?

(a) hard all standing is impossible for always

(b) hard all impossible is standing for always

(c) impossible all hard always for standing is

(d) impossible all for always hard standing is

Show Answer

Answer : (d) impossible all for always hard standing is


Explanation :


(d)


Input: standing (A) hard (B) always (C) is (D) impossible (E)


for (F) all (G)


Step VIII:


E (impossible) G (all) F (for) C (always) B (hard) A (standing) D (is)


5. If Step I of an input is “play and jump until you tired fully what would be step VI of the input given above?

(a) jump fully tired you and play until

(b) tired fully jump until play and you

(c) tired fully play until jump and you

(d) playfully tired you and jump until

Show Answer

Answer : (c)  tired fully play until jump and you


Explanation :


(c)


Step I:


play (A) and (B) jump (E) until (D) you (C) tired (F) fully (G)


Step VI:


F (tired) G (fully) A (play) D (until) E (jump) B (and) C (you)


Directions (Q. 6-10): Study  the following letter-number-symbol  sequence carefully and answer the questions given below:

B D 5 F E 3 8 $ M 2 1 K * P T @ U 9 A 7 1 H J 4 Q 6

6. What should come in place of the question mark (?) in the following sequence?

5E$ MIP, ?, IHQ

(a) TUA

(b) TU7

(c) @91

(d) T91

Show Answer

Answer : (b) TU7


Explanation :


(b) 5 -> M -> T -> 1


E -> 1 -> U -> H


$ -> P -> 7 -> Q


Therefore ? = TU7


7. Which of the following excatly in the midway between the elevnth from the left end and the 7th form the right end?

(a) P

(b) @

(c) T

(d) U

Show Answer

Answer : (b) @


Explanation :


(b) 11th from left end => 1


7th from right end => 1


Remaining elements between I and 1 :


K * P T @ U 9 A 7


(BOLD LETTER)->Middle Term


8. Which of the following is the sixth to the right of the twentieth from the right end?

(a) 5

(b) F

(c) P

(d) K

Show Answer

Answer : (c) P


Explanation :


(c) 6th to the right of 20th from the right end means


20 – 6 = 14th from the right end.


There are altogether 27 elements in the above sequence and the middle term, i.e. 14th element from either end is P. Therefore, our required answer is option (c)


9. How many such digits are there in the above sequence which are immediately preceded as well as followed by digits?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Show Answer

Answer : (a) None


Explanation :


Digit Digit Digit


There is no such combination


10. If the first fifteen elements are written in the reverse order then which of the following will be eight to the left of the thirteenth element from right end?

(a) M

(b) 8

(c) $

(d) *

Show Answer

Answer : (a) M


Explanation :


8th to the left of 13th element from right end means


13 + 8 = 21st from the right end.


21st element from the right end is


equivalent to 28 – 21 = 7th element


from the left and vice-versa.


Thus,


1st <-> 15th 2nd <-> 14th


3rd <-> 13th 4th <-> 12th


5th <-> 11th    6th<-> 10<->th


7th <-> 9th


Therefore, required element would be 9th from the left in the original sequence.


9th from left -> M


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.