Home » Reasoning » KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 2

KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 2

 

 

Direction (1-4)

Study the following information to answer the given questions:

In a certain code colours of the sky’ is written as ‘ki la fa so’, ‘rainbow colours’ is written as ‘ro ki’ and ‘sky high rocket’ is written as ‘la pe jo’ an ‘the rocket world’ is written as ‘pe so ne’.

1. Which of the following is the code for ‘colours sky high’?

(a) ro jo la

(b) fa la jo

(c) la ki so

(d) ki jo la

Show Answer

Answer : (d) ki jo la


Explanation :


(d) colours = ki; sky = la;


high = jo


2. Which of the following will/may represent ‘the’?

(a) Only ‘fa’

(b) Either ‘fa’ or ‘la’

(c) Only ‘so’

(d) Only ‘la’

Show Answer

Answer : (c) Only ‘so’


Explanation :


(c) ‘so’represents ‘the’


3. What does ‘pe’ represent in the code?

(a) colours

(b) sky

(c) high

(d) rocket

Show Answer

Answer : (d) rocket


Explanation :


(d) ‘pe’ represents ‘rocket’


4. Which of the following is the code for ‘high’?

(a) Only ‘la’

(b) Only ‘jo’

(c) Either ‘la’ or ‘jo’

(d) Only ‘ro’

Show Answer

Answer : (b) Only ‘jo’


Explanation :


(b) ‘jo’ is the code for ‘high’.


Directions (5-7) : Study the following information to answer the given questions:

L, M, N, O, P, Q, and R are sitting around a circle facing the centre. O is sitting between L and R. Q is second to the right of R and P is second to the right of Q. N is not an immediate neighbour of R.

5. Which of the following is not correct?

(a) R is second to the right of L

(b) M is second to the left of N

(c) L sits exactly between O and P

(d) P sits to the opposite of N

Show Answer

Answer : (d) P sits to the opposite of N


Explanation :


P is to immediate right of N


6. How many persons are selected between L and Q if we count anticlockwise from L to Q?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Show Answer

Answer : (c) Three


Explanation :


(c) If we count anti-clockwise from L to Q, then three persons- O, R, M – are seated between L and Q.


7. Who is to the immediate left of P?

(a) L

(b) N

(c) M

(d) B

Show Answer

Answer : (b) N


Explanation :


(b) N is the immediate left of P.


Directions (8-10)

 Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

8.

(a) QPN

(b) MOR

(c) LRO

(d) ROL

Show Answer

Answer : (d) ROL


Explanation :


Except in ROL, in all others the third person is seated between first and the second person.In ROL, the second person is seated between the first and the third persons


9.

(a) LP

(b) RM

(c) MQ

(d) OR

Show Answer

Answer : (a) LP


Explanation :


Except in LP, in all others the first person is to the immediate left of the second person.In LP, the first person is to immediate right of the second person.


10. In a certain code GEAR is written as ‘5934’ and RPPE is written as ‘4869’. How is PAGE writen in that code?

(a) 6359

(b) 6539

(c) 4359

(d) 6459

Show Answer

Answer : (a) 6359


Explanation :


G -> 5


E -> 9


A -> 3


R -> 4


R -> 4


I -> 8


P -> 6


E -> 9


Therefore,


P -> 6


A -> 3


G -> 5


E -> 9


 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.