Home » Computer Awareness » Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 9

Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 9

1. Paging

(1) solves the memory fragmentation problem

(2) allows modular programming

(3) allows structured programming

(4) avoids dead lock

Show Answer

Answer : (1) solves the modular fragmentation problem

2. If you do not know which version of MS-DOS you are working upon, which command will you use after booting your operating system?

(1) Format command

(2) FAT command

(3) VER command

(4) Disk command

Show Answer

Answer : (3) VER command

3. A process said to be in ___________state, if it was waiting for an event that will never occur.

(1) safe

(2) unsafe

(3) starvation

(4) dead lock

Show Answer

Answer : (2) unsafe

4. Date and time are a part of

(1) Tool bar

(2) Icon

(3) Task bar

(4) Status bar

Show Answer

Answer : (3) Task bar

5. What feature allows you to see how a style will look in a document before you select from the font style drop-down menu?

(1) Live update

(2) Page preview

(3) Live preview

(4) Print preview

Show Answer

Answer : (3) Live preview

6. The copy and paste commands are located on the _______ tab.

(1) review

(2) formatting

(3) home

(4) insert

Show Answer

Answer : (1) review

7. You have to download an add-in or extension, to save as a __________ file.

(1) Word 97

(2) PDF

(3) Word 2003

(4) All of these

Show Answer

Answer : (2) PDF

8. This command allow you to move shapes and really customise the graphic, rather than having to use the predefined default illustration.

(1) Promote and demote

(2) Promote and remote

(3) Tromote and demote

(4) Promote and proceed

Show Answer

Answer : (1) Promote and demote

9. Which one is not the software written for windows environment?

(1) Adobe pagemaker

(2) Microsoft excel

(3) Micrograph designer

(4) None of these

Show Answer

Answer : (4) None of these

10. A file deleted from a folder can be recovered from

(1) computer

(2) recycle bin

(3) workbook

(4) folder

Show Answer

Answer : (2) recycle bin

11. Assembly language is a low level programming language

(1) used to interface with computer hardware

(2) sometimes referred to as machine code or object code

(3) that is not limited by the computer for one specific job

(4) used to interact with computer software

Show Answer

Answer : (1) used to interface with computer hardware

12. Out of the following whom do u think is the most probable user of a light pen?

(1) Computer programmer

(2) Graphic designer

(3) Journalist

(4) Scientist

Show Answer

Answer : (2) Graphic designer

13. What does OCR stand for?

(1) Optical Character Reader

(2) Optical Character Recognition

(3) Operational Character Reader

(4) Only Character Reader

Show Answer

Answer : (2) Optical Character Recognition

14. It is a removable flash memory card format, launched by sony.

(1) Hard disk

(2) Pen drive

(3) Thumb drive

(4) Memory stick

Show Answer

Answer : (4) Memory stick

15. Which of the following statements is false?

(1) Secondary storage is faster

(2) Primary storage is volatile

(3) When the computer is turned off, data and instructions stored in primary storage are erased

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (1) Secondary storage is faster

16. It was microsoft’s first foray into the gamimg console market

(1) X-box

(2) Set-top

(3) Multi play

(4) I-phone

Show Answer

Answer : (1) X-box

17. This technology lets you use the internet to make and receive telephone  calls.

(1) IPTV

(2) FOIP

(3) VOIP

(4) IATV

Show Answer

Answer : (3) VOIP

18. An image can be cropped in word by

(1) edit tool

(2) picture tool

(3) crop tool

(4) drag and drop tool

Show Answer

Answer : (3) crop tool

19. The open office org writer is the __________ software

(1) spread sheet

(2) word processing

(3) presentation

(4) graphics

Show Answer

Answer : (2) word processing

20. Cells delete options in a table can be

(1) shift cells left

(2) shift cells up

(3) delete entire row or columns

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (4) All of the above

21. When you insert an image into your page, by default the ______ is set for inline.

(1) text wrapping

(2) image

(3) mouse button

(4) border

Show Answer

Answer : (1) text wrapping

22. This application enables the interworking of standard fax machine with packet networks.

(1) IPTV

(2) FOIP

(3) FOTP

(4) IATV

Show Answer

Answer : (2) FOIP

23. The clipboard is placed in

(1) RAM

(2) ROM

(3) PROM

(4) CPU

Show Answer

Answer : (1) RAM

24. The Del key deletes the character

(1) from the right of the curs

(2) from the left of the curs

(3) from the top of the curs

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (1) from the right of the curs

25. Impact printer operates like a

(1) typewriter

(2) laser

(3) pen

(4) notebook

Show Answer

Answer : (1) typewriter

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.