Home » Computer Awareness » Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 8

Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 8

1. Which of the following statements is not true for technological convergence?

(1) It has changed the way we communicate with others

(2) It has removed the entry barriers across the IT

(3) It combines two or more functions, that have separate features, into a single function

(4) Bringing change in the international technology

Show Answer

Answer : (4) Bringing change in the internet technology

2. Customers access this service using an intelligent electronic devices.

(1) E-Banking

(2) E-Business

(3) E-Learning

(4) E-Storing

Show Answer

Answer : (1) E-Banking

3. By using this systems,a person can make long-distance calls free of any call charges.

(1) Internet radio

(2) Internet voice

(3) Internet telephony

(4) Internet chatting

Show Answer

Answer : (3) Internet telephony

4. Mobile, TV and Internet networks are converging and progressing towards an all

(1) VOIP

(2) SMS

(3) IP/IMS

(4) TCP/IP

Show Answer

Answer : (3) IP/IMS

5. It is an application that allows users to view and record live television

(1) Internet

(2) Windows media center

(3) Internet radio

(4) Internet telephony

Show Answer

Answer : (2) Windows media center

6. It is an internet enabled smartphone developed by Apple.

(1) Smartphone

(2) I-phone

(3) Multi play

(4) X-phone

Show Answer

Answer : (2) I-phone

7. Large amount of cheques are processed by using

(1) OCR

(2) MICR

(3) OMR

(4) All of these

Show Answer

Answer : (2) MICR

8. Machine language sometimes referred to as

(1) programming language that is more difficult to understand

(2) machine code or object code

(3) programming language that is more easily understood

(4) language that is not limited by the computer

Show Answer

Answer : (2) machine code or object code

9. Which of the following is not related to a utility software?

(1) Text editor

(2) Anti virus programs

(3) Compression software

(4) Railway reservation system

Show Answer

Answer : (4) Railway reservation system

10. What is a set of instruction in following that directs the computer to process information?

(1) Compiler

(2) Software

(3) Hardware

(4) CPU

Show Answer

Answer : (2) Software

11. Utility programs include

(1) virus scanning software

(2) backup software

(3) disk defragmenter

(4) All of these

Show Answer

Answer : (4) All of these

12. Which of the following is not related to an application software?

(1) Word processor

(2) Anti-virus program

(3) Operating system

(4) Railway reservation system

Show Answer

Answer : (3) Operating system

13. Disk cleanup helps to free up

(1) data

(2) recycle bin

(3) spaces

(4) All of these

Show Answer

Answer : (3) spaces

14. Which of the following statements about multi-user operating system is true?

(1) Operating system is suitable for handling more than one user at multiple time

(2) Operating system is suitable for handling more than one user at one time

(3) Operating system is suitable for handling one user at one time

(4) Operating system is suitable for handling one user at a time

Show Answer

Answer : (2) Operating system is suitable for handling more than one user at one time

15. DTP stands for

(1) Device Transfer Protocol

(2) Desk Top Publishing

(3) Device Transfer Programs

(4) Disk Transfer Protocol

Show Answer

Answer : (2) Desk Top Publishing

16. What is used to convert the program written in assembly language into machine language?

(1) Interpreter

(2) Compiler

(3) Assembler

(4) Converter

Show Answer

Answer : (3) Assembler

17. Virtual memory is

(1) an extremely large main memory

(2) an extremely large secondary memory

(3) an illusion of extremely large main memory

(4) a type of memory used in super computers

Show Answer

Answer : (2) an extremely large secondary memory

17. A binary semaphore

(1) has the values one or zero

(2) is essential to binary computers

(3) is used only for synchronisation

(4) is used only for mutual exclusion

Show Answer

Answer : (3) is used only for synchronisation

19. A program at the time of execution is called

(1) dynamic program

(2) static program

(3) binded program

(4) a process

Show Answer

Answer : (1) dynamic program

20. __________ is a high speed cache used to hold recently referenced page table entries a part of paged virtual memory.

(1) Translation look a side buffer

(2) Inverse page table

(3) Segmented page table

(4) All of the above

Show Answer

Answer : Inverse page table

21. Which directory implementation is used in most operating system?

(1) Single level directory structure

(2) Two level directory structure

(3) Tree directory structure

(4) A cyclic directory structure

Show Answer

Answer : (3) Tree directory structure

22. Number of CPU registers in a system depends on

(1) operating system

(2) computer architecture

(3) computer organisation

(4) system analysis and design

Show Answer

Answer : (2) computer architecture

23. _________ allocates the largest hole (free  fragment) available in the memory.

(1) Best fit

(2) Worst fit

(3) First fit

(4) Best suit

Show Answer

Answer : (1) Best fit

24. A thread is a __________ process.

(1) heavy weight

(2) multi-process

(3) inter thread

(4) light weight

Show Answer

Answer : (3) inter thread

25. The problem of thrashing is effected scientifically by

(1) program structure

(2) program size

(3) primary storage devices

(4) secondary storage devices

Show Answer

Answer : (3) primary storage size

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.