Home » Computer Awareness » Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 7

Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 7

1. Which of the following is/are considered to be the video component?

(1) Resolution

(2) Color depth

(3) Refresh rate

(4) None of these

Show Answer

Answer : (4) All of these

2. The personnel who deals with the computer and its management put together are called

(1) software

(2) humanware

(3) firmware

(4) hardware

Show Answer

Answer : (2) humanware

3. Each model of a computer has a unique

(1) assembly of a computer

(2) machine language

(3) high level language

(4) All of these

Show Answer

Answer : (2) machine language

4. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the micro computer is known as

(1) path

(2) address bus

(3) route

(4) All of these

Show Answer

Answer : (2) address bus

5. A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is

(1) cylinder

(2) surface

(3) trace

(4) cluster

Show Answer

Answer : (4) cluster

6. Number crunchier is the information name for

(1) mini computer

(2) super computer

(3) micro computer

(4) mainiframe computer

Show Answer

Answer : (2) super computer

7. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as

(1) pulse code modulation

(2) pulse stretcher

(3) query processing

(4) queue management

Show Answer

Answer : (1) pulse code modulation

8. FAT stands for

(1) File Accomodation Table

(2) File Access Table

(3) File Allocation Table

(4) File Activity Table

Show Answer

Answer : (3) File Allocation Table

9. ___________ is the first program run on a computer when the computer boots up.

(1) System software

(2) Operating system

(3) System operations

(4) Application software

Show Answer

Answer : (2) Operating system

10. Multi-programming system

(1) are easier to develop than single programming system

(2) execute each job faster

(3) execute more jobs in the same time period

(4) are used only one large mainframe computers

Show Answer

Answer : (3) execute more jobs in the same time period

11. What is the minimum number of rows and columns that a word table can have?

(1) zero

(2) 2 rows and 1 column

(3) 2 rows and 2 columns

(4) 1 row and 1 column

Show Answer

Answer : (4) 1 row and 1 column

12. Which of the following shortcut key is used to check spelling?

(1) F1

(2) F2

(3) F7

(4) F9

Show Answer

Answer : (3) F7

13. What is the saurus used for?

(1) Spelling options

(2) Grammar options

(3) Synonyms and Antonyms

(4) Opposite words

Show Answer

Answer : (3) Synonyms and Antonyms

14. What is the file extension of MS-word document?

(1) DOT

(2) DOC

(3) DOM

(4) TXT

Show Answer

Answer :(2) DOC

15. Which menu should you access to create new footnotes?

(1) Insert

(2) Edit

(3) View

(4) Tools

Show Answer

Answer : (1) Insert

16. Menu item in dim colour indicate that the menu is

(1) unavailable for current context

(2) not much required

(3) toggle menu

(4) over used menu

Show Answer

Answer : (1) unavailable for current context

17. What is the name given to something that the computer will automatically use unless you tell it otherwise?

(1) A specification

(2) A wildcard

(3) A default

(4) A rule

Show Answer

Answer : (3) A default

18. _________ share characteristics with both hardware and software.

(1) Operating system

(2) Software

(3) Data

(4) Information

Show Answer

Answer : (1) Operating System

19. _________ transforms one interface into another interface.

(1) Software

(2) Hardware

(3) Data

(4) Program

Show Answer

Answer : (1) Software

20. Which of the following is used in operating system to separate mechanism from policy?

(1) SIngle level implementation

(2) Two level implementation

(3) Mult-level implementation

(4) Point level implementation

Show Answer

Answer : (2) Two level implementation

21. A term used to describe interconnected computer configuration is

(1) multi programming

(2) modulation

(3) multi processing

(4) micro program sequence

Show Answer

Answer : (1) multi programming

22. A disk storage medium in the form of an assembly containing a single rigid magnetic disk permanently is

(1) fixed disk

(2) disk cartridge

(3) card punch

(4) card reader

Show Answer

Answer : (2) disk cartridge

23. To navigate to a new web page for which you know the URL, type that URL in the browser’s ________ and pess Enter.

(1) Address bar

(2) Domain bar

(3) Address button

(4) Name button

Show Answer

Answer : (1) Address bar

24. The CPU, also called the ________ when talking about PCs, does the vast majority of the processing for a computer.

(1) Macroprocessor

(2) RAM

(3) Memory system

(4) Microprocessor

Show Answer

Answer : Microprocessor

25. A computer’s type, processor, and operating system define its ______

(1) brand

(2) size

(3) platform

(4) speed

Show Answer

Answer : (4) Speed

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.