Home » Computer Awareness » Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 6

Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 6

___________ runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on.
(1) Operating system

(2) Application software

(3) System software

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (1) Opearting system

2. Which of the following operating system does not implement multi-tasking truly?

(1) Windows 98

(2) Windows NT

(3) Windows XP

(4) MS DOS

Show Answer

Answer : (4) MS DOS

3. Swapping

(1) works best with many small partitions

(2) allows many programs to use memory simultaneously

(3) allows each program in turn to use the memory

(4) does not work with overlaying

Show Answer

Answer : (3) allows each program

4. ____________ is the layer of a computer system between the hardware and the user program.

(1) Operating environment

(2) Operating system

(3) System environment

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (2) Operating system

5. _____________ interface consists of things like program counter, registers, interrupts and terminals.

(1) Hardware

(2) Software

(3) Data

(4) Bus

Show Answer

Answer : (1) Hardware

6. Where do you find user. dat?

(1) C:\windows

(2) C:\windows\system 32

(3) C:\windows\system

(4) C:\

Show Answer

Answer : (1) C:\windows

7. MSD.exe does not have information on

(1) Cache

(2) Video

(3) Operating system

(4) None of these

Show Answer

Answer : (1) Cache

8. The batch file uses the extension

(1) .BAT

(2) .DOC

(3) .PRG

(4) .DOS

Show Answer

Answer : (1) .BAT

9. Operating system is also known as

(1) database

(2) system software

(3) hardware

(4) printer

Show Answer

Answer : (2) system software

10. To startup routine runs, when machine boots up is known as

(1) Post

(2) BOOT up

(3) Operating routine

(4) I/O operation

Show Answer

Answer : (2) BOOT up

11. How many characters form a secondary name for a file?

(1) 8

(2) 12

(3) 3

(4) 5

Show Answer

Answer : (2) 12

12. The operating system creates _________ from the physical computer.

(1) virtual space

(2) virtual computers

(3) virtual device

(4) real space

Show Answer

Answer : (2) virtual computers

13. An IBM system/ 38 represents the computer class of

(1) small scale computer

(2) medium scale computer

(3) large scale computer

(4) super computer

Show Answer

Answer : (1) small scale computer

14. IBM 7000 digital computer

(1) belongs to second generation

(2) uses VLSI

(3) employs semi-conductor memory

(4) has modular constructions

15. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as

(1) PC

(2) memory address registers

(3) general purpose register

(4) flags

Show Answer

Answer : (3) general purpose register

16. Which of the following memory medium is not used as main memory system?

(1) Magnetic core

(2) Semi conductor

(3) Magnetic tape

(4) None of these

Show Answer

Answer : (3) Magnetic tape

17. The number of records contained within a block of data on magnetic tape is defined by the

(1) Block definition

(2) Record contain clause

(3) Blocking factor

(4) Record per block factor

Show Answer

Answer : (3) Blocking factor

18. Which of the following memories must be refreshed many time per second?

(1) Static RAM

(2) Dynamic RAM

(3) EPROM

(4) ROM

Show Answer

Answer : (2) Dynamic RAM

19. The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number is

(1) 0

(2) 1

(3) 1 or 0

(4) 3

Show Answer

Answer : (1) 0

20. The most important advantage of an IC is its

(1) easy replacement is case of circuit failure

(2) extremely high reliability

(3) reduced cost

(4) low power consumption

Show Answer

Answer : (2) extremely high reliability

21. A dump terminal has

(1) an embedded microprocessor

(2) extensive memory

(3) independent processing

(4) a keyboard and screen

Show Answer

Answer : (4) a keyboard and screen

22. CD ROM

(1) is a semiconductor memory

(2) memory register

(3) magnetic memory

(4) None of these

Show Answer

Answer (4) : None of these

23. Offline device is

(1) a device which is not connected to CPU

(2) a device which is connected to CPU

(3) a direct access storage device

(4) an I/O device

Show Answer

Answer (1) : a device which is not connected to CPU

24. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?

(1) Memory address register

(2) Memory data register

(3) Instruction register

(4) Program counter

Show Answer

Answer : (3) instruction register

25. On a PC, how much memory is available to application software?

(1) 1024 KB

(2) 760 K

(3) 640 KB

(4) 560 KB

Show Answer

Answer : (3) 640 KB

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.