Home » Computer Awareness » Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 11

Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 11

1. Which one of the following is the program seems to be doing one thing, but is actually doing another that is it sets up a backdoor in a computer system such that the intruder can gain access later?

(1) Keystroke logger

(2) Computer phising

(3) Trojan horse

(4) Spam ping

Show Answer

Answer : (3) Trojan horse

2. Which one of the following is the application that captures data packets which can be used to capture passwords and other data transit over the network?

(1) Rootkits

(2) Stuxnet

(3) Spoofing attack

(4) Packet sniffer

Show Answer

Answer : (4) Packet sniffer

3. What is the super cookie?

(1) It is a cookie with a long lifespan

(2) It is a cookie that replicates after it is erased from the browser’s site

(3) It is a cookie with a public suffix domain

(4) It is a cookie with a very short lifespan

Show Answer

Answer (3) It is a cookie with a public suffix domain

4. Junk e-mail is also called

(1) spoof

(2) spool

(3) sniffer script

(4) spam

Show Answer

Answer : (4) spam

5. Which one of the following is correct about the Zombie computer?

(1) It is a large sized parallel computer used to predict and simulate the weather and climatic conditions

(2) It is grid computer used to train the newly inducted flying officer in the simmuled medium and get experience of flying

(3) It is an infected computer which is used as proxies to send out spam message to gain financial benefit to the creators

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (3) It is an infected computer which is used as proxies to send out spam message to gain financial benefit to the creators

6. Which one of the following is the most common path way to spread malwares?

(1) Pendrives

(2) Floppy Diskette

(3) Removable device

(4) E-mail

Show Answer

Answer : (4) E-mail

7. Which one of the following is the small piece of data sent from a website and stored in a user’s web browser, while a user is browsing a website?

(1) Thumbnails

(2) Computer worm

(3) Cookie

(4) All of these

Show Answer

Answer : (3) Cookie

8. Which one of the following descriptions is the correct description about the cyborg?

(1) It is an organism with bionic or robotic implants

(2) It is an organism hypothetically created in the cyber world

(3) It is an organism which is frequently shown in the internet

(4) Both the descriptions (2) and (3) are correct about the cyborg

Show Answer

Answer : (1) It is an organism with bionic or robotic implants

9. Which one of the following bands is used in the transmission of signals in the Direct-to-Home (DTH) television broadcasting?

(1) X-band

(2) Q-band

(3) W-band

(4) Ku-band

Show Answer

Answer : (4) Ku-band

10. Which one of the following search engines is considered to the first web search engine in the world wide web?

(1) Gopher

(2) Yahoo

(3) Veronica

(4) Archie

Show Answer

Answer : (4) Archie

11. What is the Web Search Engine?

(1) It is an engine to download songs and movie from a particular website

(2) It is an engine designed to extract confidential information like password, account-ID through internet

(3) It is an engine designed to extract confidential information like password, account-ID through internet

(4) (1) and (3)

Show Answer

Answer : (2) It is an engine designed to look out for the information in internet

12. Which one of the following internet protocol version is the most deployed internet layer protocol?

(1) IPv2

(2) IPv4

(3) IPv6

(4) IPv8

Show Answer

Answer : (2) IPv4

13. Which one of the following is the web browser?

(1) Google chrome

(2) Safari

(3) Opera

(4) All of these

Show Answer

Answer (4) All of these

14. Which one of the following network is a network architecture in which a set of clients are connected via a shared communications line?

(1) Mesh Network

(2) Ring Network

(3) Star Network

(4) Bus Network

Show Answer

Answer : (4) Bus Network

15. Which one of the following statements are the correct characteristics of the optical fibres?

(1) Optical fibres permit transmission of signal over longer distances than other methods of communication

(2) Optical fibres can carry lower bandwidth as compared with other metal wire system of communication

(3) Optical fibres are less prone to signal loss and immune to electromagnetic interference

(4) (1) and (3)

Show Answer

Answer : (4) (1) and (3)

16. Which one of the following is the web search engine?

(1) Aliweb

(2) Jughead

(3) Baidu

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (4) All of the above

17. Which one of the following radiations is used i the Automated Number Plate Recognition (ANPR) to store the images captured by the cameras as well as the text from the license plate?

(1) X-rays

(2) UV-rays

(3) IR-rays

(4) Gamma-rays

Show Answer

Answer : (3) IR-rays

18. Which one of the following is correct about the CDMA channel access standard in the radio-telecommunications?

(1) Time division is mainly used in the channel access

(2) Frequency division standard is utilised in the CDMA channel access

(3) Spread-spectrum technology with special codes is used in the CDMA channel access

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (3) Spread-spectrum technology with special codes is used in the CDMA a channel access

19. Which one of the following television displays uses Nematic Liquid crystals to produce images?

(1) SED

(2) OLED

(3) FED

(4) LCD

Show Answer

Answer : (4) LCD

20. Which one of the following branches of the computer graphics deals with creation of 2D and 3D pictures from the mathematical representation of the objects?

(1) Cognitive graphics

(2) Image processing graphics

(3) Generative graphics

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (3) Generative graphics

21. What is the term as the capability of operating system to enable two or more than two program to execute simultaneously in a single computer system using the single processor?

(1) Multi-processing

(2) Multi-programming

(3) Multi-execution

(4) Multi-asking

Show Answer

Answer : (4) Multi-asking

22. Which one of the following computer languages is not the procedure -oriented language?

(1) C-language

(2) FORTRAN

(3) COBOL

(4) Simula

23. Which device is used as the standard pointing device in a graphical user Environment?

(1) Keyboard

(2) Mouse

(3) Joystick

(4) Track ball

Show Answer

Answer : (2) Mouse

24. What is the ‘CPU Scavenging’ used in the Grid Computer System?

(1) The creation of a grid by establishing the cloud by cracking the used memory resources of the participants

(2) The creation of a grid by hacking the unused CPU memory of the participant unit resource

(3) The creation of a grid from the used memory resources in a network of participants

(4) The creation of a grid from the unused resources in a network of partcipants

Show Answer

Answer : (4) The creation of a grid from the unused resources in a network of partcipants

25. Which one of the following is the reduced size pictures which helps in recognisingand serving the role of indexing in the web browsing?

(1) Spam

(2) Spool

(3) Thumbnails

(4) Cookies

Show Answer

Answer : (3) Thumbnails

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.