Home » Computer Awareness » Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 10

Important IBPS IT Officer Exam Study Material Set – 10

1. Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipments, they are

(1) keyboard, monitor and hard drive

(2) system unit, input/output and memory

(3) system unit, input/output and secondary memory

(4) system unit, primary and secondary memories

Show Answer

Answer (3) system unit, input/output and secondary memory

2. ‘TELNET’ is

(1) running complex programs by logging on to supercomputers belonging to other contries

(2) a telephone call made by the help of internet

(3) a software to perfect viral attack

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (1) running complex programs by logging on to supercomputers belonging to other countries

3. Which one of the following processing core is commonly used in the embedded computer to perform the specific functions?

(1) Digital signal processor

(2) Analogue signal processor

(3) Parallel signal processor

(4) Perpendicular signal processor

Show Answer

Answer : (1) Digital signal processor

4. Which one of the following computing used in the calculations that are carried out simultaneously, operating on the principle that large problems can often be divided into smaller ones, which are then solved concurrently?

(1) Anti-parallel computing

(2) parallel computing

(3) socialised computing

(4) Anti-socialised computing

Show Answer

Answer : (2) parallel computing

5. Which one of the following connects the different parts of a computer, which is usually made up of wires?

(1) URLs

(2) Modem

(3) Buses

(4) CPUs

Show Answer

Answer : (3) Buses

6. What is the function of the speech output unit?

(1) Mimics the speech of the speaker and store in the computer memory

(2) Reads the characters stored in the computer’s memory and converts them into spoken sentences

(3) Interact the different memories of the computer to recognise the speech of the individual in biometric system

(4) (1) and (3)

Show Answer

Answer (2) Reads the characters stored in the computer’s memory and converts them into spoken sentences

7. Which of the following computer languages defines that the structured data is not the designated as programming language in general?

(1) XML

(2) HTML

(3) Troff

(4) C-language

Show Answer

Answer (1) (2) (3) : XML HTML Troff

8. What is the NRAM of the computer architecture?

(1) It is a volatile RAM based on the mechanical position of carbon fibres

(2) It is a non-volatile RAM, which has no electrodes between the layers

(3) It is a non-volatile RAM based on the mechanical position of carbon nanotubes

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (3) It is a non-volatile RAM based on the mechanical position of carbon nanotubes

9. Which one of the following is used to test and correct the system, which is crushed due to error in certain programs?

(1) Server

(2) Buses

(3) Daemon

(4) Debugger

Show Answer

Answer : (4) Debugger

10. Why is the ‘Caps Lock’ key referred to as a toggle key?

(1) Because it cannot be used for entering numbers

(2) Because it cannot be used to delete

(3) Because it cannot be used to insert

(4) Because its function goes back and forth every time it is presses

Show Answer

Answer : (4) Because its function goes back and forth every time it is pressed

11. Which one of the following software is found between the operating system and the application to manage network resources and standardise the software interface?

(1) Nalware

(2) Malware

(3) Adware

(4) Middleware

Show Answer

Answer : (4) Middleware

12. Which of the following bus connects all the internal components of the computer with the motherboard?

(1) Front-side bus

(2) External bus

(3) Address bus

(4) Uniform serial bus

Show ANswer

Answer : (1) Front-side bus

13. A computer cannot boot, if it does not have the

(1) compiler

(2) loader

(3) assembler

(4) operating system

Show Answer

Answer : (4) operating system

14. Which of the following errors in the program of the computer causes wrong results?

(1) Byte

(2) Attributes

(3) Bug

(4) Input problem

Show Answer

Answer : (3) Bug

15. Which one of the following is correct about the (WIMP) for human computer interaction, which is later replaced by GUI?

(1) WIMP is the new protocol for the development of free software and it stands for World Interaction Membership

Project

(2) WIMP is the user interface mechanism and it stands for windows, Icons, Menus, Pointer

(3) WIMP is the new protocol for the social networking and it stands for Web, Internet, Mobile, Protocol

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (2) WIMP is the user interface mechanism and it stands for Windows, Icons, Menus, Pointer

16. Which one of the following is used to sense the movement of the stick of Joystick?

(1) Photocell

(2) Potentiometers

(3) Shielded cable

(4) Digitiser

Show Answer

Answer : (2) Potentiometers

17. Which one of the following computer operating systems (OS) is the most commonly used in the Top-500 supercomputers of the world?

(1) Unix OS

(2) Linux OS

(3) Lisa OS

(4) Mac OS

Show Answer

Answer : (2) Linux OS

18. Which one of the following applications is commonly used to prepare a presentation or slide show?

(1) Photoshop

(2) PowerPoint

(3) Internet explorer

(4) Outlook express

Show Answer

Answer : (2) PowerPoint

19. Which one of the following disks is used to cold boot of a computer?

(1) Setup disk

(2) Program disk

(3) Diagnostic disk

(4) System disk

Show Answer

Answer : (1) Setup disk

20. Which of the following statement is true?

(1) Virtual memory is the space on the hard drive where the OS begins to store data, when it starts operation

(2) Accessing data from RAM is slower than accessing data from virtual memory

(3) If a computer is memory bound adding more RAM will not solve the problem

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (1) Virtual memory is the space on the hard drive where the OS begins to store data, when it starts operation

21. The operating system called UNIX is typically used for

(1) Desktop computer

(2) Laptop computer

(3) Super computer

(4) Web server

Show Answer

Answer : (1) Desktop computer

22. What is the purpose of the webcam?

(1) To act as an output device

(2) To act as an input device

(3) To assist CPU to start OS

(4) To assist the debugging program

Show Answer

Answer : (2) To act as an input device

23. Which one of the following memories is not  non-volatile computer memory?

(1) PRAM

(2) SRAM

(3) Flash memory

(4) Bubble memory

Show Answer

Answer : (2) SRAM

24. What is the Z-RAM (Zero Capacitor Random Access Memory) of the computer memory?

(1) It is a RAM without capacitor, not as in the DRAM

(2) It is a RAM with capacitor which is located in the transistor but not as a separate as in DRAM

(3) It is a RAM without capacitor but the RAM is functional as a Magnetoresistive RAM

(4) All of the above

Show Answer

Answer : (2) It is a RAM with capacitor which is located in the transistor but not as a separate as in DRAM

25. Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly?

(1) Editing

(2) Processing

(3) Booting

(4) Bugging

Show Answer

Answer : (3) Booting

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.